Предмет „Индекс“, ипак, није застарео

0
(0)

Председница Вишег суда у Смедереву Слађана Бојковић рекла је данас да суђење за корупцију на крагујевачком Правном факултету – „афера Индекс“, није застарело, јер за такве случајеве застаревање наступа 15 година од извршења, а апсолутна застарелост по протеку 30 година.

Слађана Бојковић је рекла да за кривично дело примања мита, за које се по Закону може изрећи казна затвора већа од 10 година, релативна застарелост наступа после 15 година, а апсолутна после 30. По њеним речима, нису тачне тврдње медија да је „Индекс“ застарео и да оптужени зато неће бити кажњени.

Случај корупције професора крагујевачког Правног факултета је највећи процес у историји смедеревског суда, са великим бројем оптужених, сведока, адвоката и вештака.

Првом оптужницом Вишег јавног тужилаштва, тада Окружног тужилаштва, од 17. августа 2007. обухваћено је 37 оптужених – 17 за извршење продуженог кривичног дела примања мита, а неки и за продужено дело злоупотребе положаја, троје за обично дело примања мита, четири за продужено дело примања мита помагањем, троје за подстрекавање.

„Кад имате толики број оптужених, с толиким чињеничним описом, неуобичајено великим бројем кривичних дела, са огромним бројем сведока, уз најбољу вољу не може да нека радња не застари, али то не значи да ће наступити апсолутна застарелост“, рекла је Слађана Бојковић.

Наредно рочиште у предмету корупције професора заказано је за 21. јануар 2013. године.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Судије и тужиоци: Политичари правосуђе сматрају „делом колача“, не желе поделу

5 (1) Политичари у Србији не прихватају поделу власти, већ сматрају да је правосуђе њихов …

Зашто је поштеђен отац Јелeне Триван , главноосумњичени у афери „Индекс“

4.8 (16) Како јављају медији након готово 11 година од покретања афере „Индекс“ , Виши …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend