fbpx
Насловна / Србија / Скупштина Србије: Ни трага од гласа

Скупштина Србије: Ни трага од гласа

Владајућа коалиција у среду није имала довољно гласова за изјашњавање, расправа о судијама и тужиоцима само започета. СПО остао испред сале. Дан за гласање није заказан

ВЛАДАЈУЋА коалиција у среду није имала већину у парламенту. Зато су парламентарци на ванредној седници само расправљали о судијама и тужиоцима ВСС и ДВТ, али дан за гласање није заказан. О термину ће, како је рекла председница Славица Ђукић Дејановић, посланици бити накнадно обавештени.

Посланици СПО у среду су спровели оно што су данима најављивали – четворица ”пулена” Вука Драшковића нису ушла у салу, чиме је коалиција окрњена. И поновили су да се на њихове гласове може рачунати само ако се смене министар дијаспоре Срђан Срећковић и државни секретар Сања Чековић, са којима је странка ”на ратној нози”.


– Ући ћемо у салу тек када захтеви буду испуњени. То највише зависи од ДС. Свим партијама је дозвољено да мењају министре, па није јасно због чега ДС то право једино не даје СПО – рекао је посланик СПО Александар Југовић.

Ова ситуација натерала је владајућу коалицију да на све стране тражи један глас који недостаје. Како сазнајемо, куцали су, чак, и на врата СРС, али радикали нису желели да помогну. Још је отворена карта независне посланице Весне Пешић, која је рекла да би могла да гласа. Међутим, председница парламента и даље верује да ће договор са СПО дати резултате.

 ПРАВДА ЋЕ КАСНИТИ Без обзира на превирања у власти, представници ВСС и ДВТ хвалили су у парламенту предложене кандидате, који, како сада ствари стоје, неће још неко време узети ”правду у руке”.

 Такође, у среду се могло чути и да је договор да Влада решава проблем око мањка гласова у парламенту. Када премијер Мирко Цветковић пронађе решење гласање би могло бити заказано, али и нова седница с око педесетак закона који чекају.

Упркос очигледним неслагањима у власти, шефица клуба ЗЕС Нада Колунџија верује да ће се седница завршити избором чланова ВСС и ДВТ, ”јер је то важно за процес евроинтеграција”. Она додаје да нису искључени разговори ни са ким у потрази за подршком, а ”прозвала” је СПО:

– Тешко је разумети да неко инсистира на смени министра месец дана пре расписивања избора и да унутарстраначки проблем блокира важније ствари.

Колунџија је додала и да је све могуће, па и то да Срећковић поднесе оставку, као и да ”ниједно персонално решење није изнад рада институција правосуђа”.

Подршку СПО у среду су дали и посланици СДПС и ЛСВ. Тако је Мехо Омеровић рекао да ”свака странка има право да тражи разрешење свог министра”:

– Верујем у одговорност Срећковића да је пут Србије ка ЕУ нешто што је прече од било чије функције.

Опозиционари су поручили да неће подржати избор чланова ВСС и ДВТ. Они су коментарисали да власт нема 126 гласова и да ће ”судије и тужиоци пасти као и Закон о железници”.

Шеф ДСС у парламенту, Милош Алигрудић, рекао је да је питање да ли ће седница бити окончана гласањем, али да је то ”проблем власти која уништава Србију”.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мигранти масовно надиру у Србију, ушло их више од 27.000, очекује се да ће их бити још више

4.2 (5) Број миграната двапут је већи ове него прошле године, а до средине новембра …

Број миграната који долазе у Србију све већи

5 (2) Број миграната двапут је већи ове него прошле године, а до средине новембра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *