fbpx

Без школе 50.000 младих

0
(0)

Мале шансе за посао има огроман број нешколованих младића и девојака. Преко Фонда за запошљавање до заната и хлеба дошло скоро 3.000

Најмање 50.000 младих у Србији нема завршену ни основну школу, па на бироу за запошљавање годинама чека прву прилику за радно место. А уз помоћ новооснованог Фонда за запошљавање младих, у последње две године ухлебљење је нашло скоро 3.000 неквалификованих младића и девојака.

– Канцеларија УН за развој, Уницеф, међународне организације рада и миграција, основале су посебан буџет за упошљавање младих, посебно рањивих група као што су Роми, избеглице, особе са инвалидитетом, повратници из реадмисије – објашњава Наташа Ивановић, саветник за запошљавање у Фонду и додаје да је половину новца обезбедила српска, а половину шпанска влада.

У различите програме, који се завршавају у мају, уложено је чак 3,9 милиона долара. А да они уопште и постоје, као и који су услови за пријављивање, незапосленима указују саветници НСЗ.

 НАДОКНАДА 9.350 ДИНАРА ЗА ВРЕМЕ ОБУКЕ ФОНД за запошљавање је покренуо и пилот-пројекат у пет градова – Врању, Владичином Хану, Новом Саду, Бачком Петровцу и Бечеју – у којем је успоствљена сарадња између НСЗ и центара за социјални рад. Тако је најугроженијим становницима дата предност у одабиру за обуке. А за све то време су, уз накнаду од 9.350 динара, задржали и право на социјалну помоћ. До сада је ову шансу добило 214 најсиромашнијих неквалификованих грађана.

 – Циљ нам је да младима који имају низак степен квалификација, и самим тим их је веома тешко запослити, ипак пронађемо неки посао, јер се дешавало да на бироу проведу десет и више година – каже Ивановићева.

У Фонду кажу да је њихов фокус омладина из пет српских округа – београдског, јужнобачког, пчињског, нишавског и поморавског – јер је у њима ситуација најалармантнија:

– Највише младих прошло је кроз обуке у предузећима која се махом баве производњом. Уче се одређеним занатима у реалном радном окружењу и за све то време примају накнаду од 9.350 динара. А послодавац најбоље ученике задржи у сталном радном односу. До сада је кроз ове обуке прошло 1.865 младих, а сваки трећи је остао код свог ”газде”. Девојке су се углавном одлучивале за оснивање агенција за чување деце, прославе рођендана.

Осим обучавања, Фонд посредује и у запошљавању особа са инвалидитетом, па је тако посао, путем ове службе, нашло њих 168. А по угледу на НСЗ, Фонд подстиче и самозапошљавање. Зато свакоме ко жели да отпочне сопствени бизнис поклони 160.000 динара. До сада је ту шансу искористило њих 180.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УНЕСКО: Вучић да објасни наводе о криминалу у Центрима за социјални рад

4.7 (13) Европска Катедра за биоетику организације Унеско позвала је председника Србије Александра Вучића да …

За уџбенике и опрему у просеку је потребно издвојити 15.000 до 20.000 динара (видео)

5 (1) Тачан модел како ће изгледати настава од 1. септембра још није познат. Родитељи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *