Друштво

Славиша Ристић: Ко је Вучића овластио да узурпира уставне надлежности Скупштине и Владе?

Народни посланик из Зубиног Потока и лидер Народног покрета Срба са КиМ „Отаџбина“ Славиша Ристић у Скупштини Србије је искористио је „институт посланичких питања последњег четвртка у месецу“ да постави неколико важних питања председнику Србије Александру Вучићу у вези с његовом политиком о КиМ.

Говор Славише Ристића у парламенту преносимо у целости:

Захваљујем се, господине председавајући.

Ја ћу упутити пар питања председнику Републике Србије Александру Вучићу у вези с његовим последњим изјавама на седници Главног одбора Српске напредне Странке.

Најпре ћу цитирати једну његову изјаву: „Моја политика да Србија доста тога сачува на Косову и Метохији (КиМ) је доживела пораз, јер Срби воле да изгубе све. Прву рунду је добила Србија пропасти, Србија која воли да плаче и губи све. У истом колу нашли су се Соња Бисерко, разне невладине организације (НГО), Сава Јањић, Рада Трајковић и лажни српски националисти, чија је политика да на Косову немамо ништа, већ да КиМ имамо у бајкама и митовима“.

С тим у вези, тражим разјашњење од председника Србије Александра Вучића и постављам неколико питања. А, да је среће, иста та питања би требало да му упути и ова Народна скупштина.

Ко је Вучићу дао право да узурпира уставне надлежности Скупштине и Владе и овластио га да води политику земље – посебно ону према КиМ?

Прво и главно питање гласи – Ко је овластио Александра Вучића да, у име и за рачун Републике Србије, утврђује и води политику земље, а посебно политику према КиМ?

Према члану 12 Устава Србије у осам тачака јасно се и недвосмислено утврђују надлежности председника Републике Србије. Из тога се јасно види да није његова надлежност да води политику земље, нити политику према Косову и Метохији, већ да су то надлежности Владе Републике Србије и Народне скупштине. Дакле, ко му је дао за право да узурпира уставне надлежности Народне скупштине Републике Србије и Владе Републике Србије?

Славиша Ристић: Ко је Вучића овластио да узурпира уставне надлежности Скупштине и Владе?

Ко је га је овластио да међународним званичницима и сепаратистима на КиМ предлаже идеју поделе и разграничења?

Друго питање гласи – Ко је овластио Александра Вучића да, у својству председника Републике, у разговорима с многобројним међународним представницима, као и представницима сепаратистичких власти у Приштини, предлаже идеју поделе КиМ и разграничење с косовско-метохијским Албанцима?

Подсећам Александра Вучића на члан 8 Устава Србије који гласи: „Територија Републике Србије је јединствена и недељива. Граница Републике Србије је неповредива, а мења се по поступку предвиђеном за промену Устава“. Такође, подсећам Александра Вучића да је приликом ступања на дужност председника Републике Србије, овде у овом дому Народне скупштине, положио заклетву, чији први део текста гласи: „Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целовитости територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију, као њен саставни део“.

Подсећам, такође, Александра Вучића да не постоје две Србије – једна, како он тврди, „плачљива, губитничка, која живи у митовима…“ и друга „победничка и успешна“, коју он, наводно, предводи. Постоји једна, Уставом и законима уређена држава Србија, са Косовом и Метохијом у њеном саставу – и сви органи Републике Србије, укључујући и њеног председника, морају их се стриктно придржавати. А не да им пада на памет да износе своје приватне идеје вршећи дужност и обављајући посао државних функционера.

Оба ова питања, наравно, постављам и председнику Народне скупштине Републике Србије, Уставном суду, надлежним тужилаштвима и очекујем њихов одговор на питање – зашто не реагују на овако отворено кршење Устава од стране председника Републике Србије?

Постављање границе са АП КиМ – 10. децембра 2012. године

На самом крају, желим да поставим питање Александру Вучићу зашто све ово време обмањује јавност изјавама да су границе на административним прелазима између Србије и АП Косово и Метохија, како он у последње време воли да каже „границе између Срба и Срба“, постављене 2011. године. Зашто то упорно тврди када чињенице говоре нешто потпуно друго?

Тачно је да су 2011. године сепаратистичке власти из Приштине послале јединице Росу да покушају да успоставе тамо границу и да је пуних годину и нешто дана народ тамо био на барикадама. Тачно је и то да је претходна власт почела те преговоре у Бриселу и да је Борко Стефановић прихватио део споразума о такозваном „интегрисаном управљању прелазима“. Али, такође је потпуно тачно да је имплементација тог споразума и постављање границе учињено у децембру месецу 2012. године. Прецизније, 10. децембра 2012. године, када смо сви имали прилике да видимо на телевизијама са националном фреквенцијом да се службеник Владе Србије, Дејан Павићевић из канцеларије у Приштини похвалио како је, ето, „Србија коначно успела да реализује тај део споразума“.

Дакле, границу су имплементирали и поставили представници Владе коју је водио Ивица Дачић, а чији је први потпредседник био Александар Вучић. И чуди ме зашто тадашњи први потпредседник има потребу да обмањује јавност у вези са тим догађајем.

Хвала.

(НСПМ)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Pre svega AV nije predsednik svih gradjana. On je presednik samo svojim clanovima stranke. Kuda ova zemlja ide ako joj predsednik gazi i guzva Ustav? Ovakvo akumuliranje svoje moci poznaje samo haoticni ulicarski model vladavine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!