Саша Барјактаровић

Досије „Полицијска мафија“ (1): Нарко-дилери и начелници полиције убили инспектора!

0
(0)

Саша Барјактаровић (1965), злогласни полицијски инспектор из Новог Сада, због страха одласка у пензију, сусрео се са саветником председника Александра Вучића, бившим директором полиције Милорадом Вељовићем, не би ли по сваку цену постао начелник ПУ Нови Сад. Он је, да подсетимо, прошле године смењен са места начелника Одељења криминалистичке полиције Полицијске управе у Новом Саду и премештен за командира Полицијске станице у Жабљу.

Командир полиције из Жабља, Саша Барјакаровић дилује на велико дрогу са кумом Гораном Ковачевићем Горанчом и Александром Батом Милованчевим. Сви ситни дилери раде за њих. Пошто је место начелника ПУ Нови Сад кренуло да се лицитира од 500.000 евра, па на више, Саша Барјакторовић даје чак више од свих, читаво богатство, а у трци за начелника Полицијске управе Нови Сад су поред Саше Барјактаровић је и Миле Јандрић (1973) и Никола Бркић.

Саша Барјактаровић годинама зеленаши, продаје и организује транспорт дроге, рекетира, прикрива извршиоце кривичних дела, учествује у организацији убистава и разним обрачунима. А и сам је направио два удеса службеним аутомобилом у Новом Саду и један удес у Шапцу, где је било и повређених. На жалост, све је заташкано.

Директор Луке Нови Сад сада финансира његово постављење за начелника. Милорад Вељовић је од Барјактаровића тражио пола милиона за Александра, пола милиона за Андреја Вучића и пола милиона за министра полиције, мада се зна да је др Небојша Стефановић сменио несмењивог Сашу Барјактаровића са места начелника Одељења криминалистичке полиције у Новом Саду, те је смешно да он тражи мито. Вероватно Вељовић те паре жели за себе, или да их поклони браћи Вучић, којима су блокирани сви рачуни у иностранству. Командиру полиције из Жабља Саши Барјактаровићу су руке крваве до лаката.

Убицу довели из затвора

Пензионисани агент БИА Бранко Глушица (1954) убијен је 24.12.2009. године око 21 сат у Новом Саду, у непосредној близини свога стана. Истрага коју је спровела Полицијска управа Новог Сада није, званично, дала никакве резултате. А ево и зашто. На челу Одељења криминалистичке полиције у Новом Саду, у то време, био је Саша Барјактаровић, који је вођа криминалних кланова. Прошле године је смењен и премештен на рад у Полицијску станицу у Жабљу, након што је посетио рањеног припадника подземља у новосадској болници. Ипак, зна се да је на Глушицу пуцао и убио га, Анђелко Видић звани Анђео. Он је Которанин (Црна Гора) са пребивалиштем у Новом Саду. Он је изведен из затвора у Сремској Митровици да обави посао. Он се још налази на издржавању казне, због двоструког убиства, у обућарској радњи „Чарли“ на Новом насељу у Новом Саду 2001.године.

Убиство је наручио Александар Бата Милованчев, професор медицине, сада директор Луке Нови Сад. Инспектор Бранко Глушица је истраживао и смрти старица које је лечио др Милованчев, а оне су остављале тестаментом сву своју имовину и новац његовој ванбрачној супрузи Мири Ач. Виши суд у Новом Саду је наредио и истрагу против овог брачног пара, али се она завршила “услед недостатка доказа“.

Упућени тврде да је др Александар Милованчев организовао убиство Бранка Глушице. Удружио се са Милованом Попиводом бившим шефом БИА за Нови Сад који Бранка Глушицу није подносио јер је он и њега хапсио у процесу такозваној “дуванској мафији“, пред Специјалним судом у Београду. Инспектор Богдан Пушић, родом из Сомбора, због пара које има у банци на Кипру, да би му остале, прикривао је случај и јављао кретање Глушице, док је начелник Одељења криминалистичке полиције ПУ Нови Сад Саша Барјакторовић спровео Анђелка Видића Анђела од улице Ватрослава Јакића, где се десио злочин, па кроз барикаде полиције преко насеља Телеп, до улице Цара Душана на сигурно. После Глушицине погибије Александар Бата Милованчев, Петар Матијевић и Војислав Гајић плаћају утериваче дугова и батинаше да плаше Еву Глушицу, супругу Глушице Бранка, да јој отму кућу на Телепу. Док ћерке пате и дан данас за оцем. Инспектори новосадске полиције задокументовали су случај убиства Бранка Глушице, чекајући боље дане да на чело дође поштен начелник и поштен тужилац који могу да убицу и налогодавца изведу на суд. Изгледа да су та времена пред нама.

Још једна неистражена смрт

Министар унутрашњих послова би морао да интервенише и спречи начелника ПУ Београда Веселина Милића да дивља по Београду. Случај недавног убиства Луке Мишковић на Дорћолу, и саопштења која су следила, показују да се са неподношљивом лакоћом заташкавају злодела полиције. Пуномоћник породице Луке Мишковић био је приморан да саопштењем, које нико није објавио, затражи објашњења. Верујемо да ће министар Стефановић наредити Служби унутрашње контроле МУП-а, на шта има право, да истражи случај и обавести јавност и породицу убијеног.

“…Имајући у виду изузетно некоректно и једнострано извештавање медија у вези трагичне погибије Луке Мишковића, приморани смо да се обратимо јавности, како би се чула и наша страна приче. Све што је до сада објављено о Лукиној погибији су различите верзије критичног догађаја, које су медијима очигледно биле сервиране од стране полиције. Ни један новинар није нашао за сходно да покуша да контактира неког од чланова породице, иако је основно правило новинарства да буде консултована и друга страна.

Интересантно је да су поједини медији прво објавили вест да је Луку усмртио полицијски службеник који је кобне вечери био ван дужности, да би накнадно било објављено да је он лишен живота приликом хапшења. Такође је интересантно то што је прво објављено да је Лука пуцао на власника конобе „Акустик“ Јакшу Шћекића, након чега га је убио полицајац који је био ван дужности, да би накнадно било речено да је Лука пуцао на полицију која покушала да га лиши слободе.

Овакво нејасно и контрадикторно извештавање изазива оправдану сумњу да је у питању добро познати систем заташкавања истине, који је оркестриран од стране полиције и њихових медија. Насловима типа „Полицајац у самоодбрани убио криминалца“ и „Да га полицајци нису убили, Мишковић би упуцао све нас“, створена је атмосфера постхумног линча, чија је намера да се Лукино убиство представи као оправдано и пожељно. Он је буквално представљен као бесан пас којег је било неопходно успавати, што је пропраћено великим бројем наручених коментара у којима су непознати „забринути“ грађани ликовали због његове смрти.

Истина је да је критичне вечери Лука био физички нападнут и претучен од стране власника и обезбеђења локала, као и још неких лица која су била у њиховом друштву. Истина је да Лука није претио запосленима у кафани да ће их све побити, као и да те вечери није био пијан. Такође је истина да Лука није лишен живота приликом хапшења, већ је на њега пуцао јавности непознат припадник полиције, за кога још увек није утврђено да ли је био припадник обезбеђења, или само обичан гост у кафани. Поставља се питање да ли је тај припадник полиције био под дејством алкохола, ако је тачно де се случајно затекао у кафани у 02,00 часова? Положај смртоносне ране коју је задобио и места где је пао након што је погођен, указују да је Лука највероватније убијен с леђа док је бежао, што доводи у питање херојски чин непознатог полицајца.

Ово су све чињенице које тек треба да буду истражене од стране Вишег јавног тужилаштва у Београду, тако да је сваки коментар да је полицајац убио Луку „по закону“, у најмању руку преурањен. Породица покојног Луке Мишковић само тражи да се овај трагични случај не стави ад ацта пре него што се утврди истина, каква год она била. У том циљу је ангажовала пуномоћника адвоката, као и приватне вештаке који ће утврдити околности по којима је Лука лишен живота.

Лука Мишковић је био много више од онога што се о њему писало у медијима. Он је био брижан син и унук, нежан брат, одан и пожртвован пријатељ многима који су га познавали. То потврђује и велики број присутних који су се на Новом гробљу у Београду последњи пут опростили од Луке.

Овим путем позивамо све медије да у складу са Кодексом новинара Србије поштују професионалне и етичке стандарде приликом даљег извештавања о овом случају.

Пуномоћник породице пок. Луке Мишковић, адвокат Феђа Д. Димовић“

Имајући у виду одлучност адвоката, који се не покрива ушима, верујемо да ће се ова смрт истражити. На потезу је и министар унутрашњих послова.

Рикошет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Припадник МУП-а Републике Србије ухапшен са 58 килограма марихуане

5 (5) Припадник Министарства унутрашњих послова Србије Ј.Б. ухапшен је пре два дана са 58 …

Државни секретар МУП-а Милосав Миличковић као сведок одбране у афери планатаже марихиане Јовањица

5 (3) Адвокатица Предрага Колувије, оптуженог за узгајање 1,6 тона марихуане, данас је на суђењу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend