понедељак , 23 новембра 2020

Слободан пад у амбис

0
(0)

Влада Србије припрема пакет економских мера, које ће бити тешке и непопуларне, а идућа година биће најтежа од избијања кризе. Министар финансија Лазар Крстић и први потпредседник Владе Александар Вучић најавили су ново стезање каиша, мада многима није јасно како је то могуће будући да су по свим параметрима грађани Србије међу најсиромашнијим у Европи. Близу милион незапослених, скромне плате и мизерне пензије које нису довољне за пристојан живот.

Министар Крстић би данас требало да представи план за штедњу, али су главне мере мање више већ познате.

Наиме, први потпредседник Владе Србије Александар Вучић је најавио смањивање плата у јавном сектору. То би према његовим речима требало да смањи дефицит од 200 до 230 милиона евра. Он је поручио да неће бити сентименталан према грађанима. Осим смањивања плата, Вучић најављује и отпуштања радника.

– Мере које ћемо спровести биће веома тешке и многима се неће свидети, али ја не бринем за то – казао је Вучић и додао „да ће бити промењен Закон о раду (запослени ће лакше добијати отказ), а да они којима се то не допада могу да протестују колико хоће“.

Економиста Љубомир Маџар у изјави за „Вести“ каже да ће економске мере погодити велики број грађана Србије.

– Вучићева је процена да ће мерама штедње бити погођено између 300.000 и 500.000 људи, али готово сви људи којима буду смањене плате издржавају своје чланове породице, тако да је извесно да ће ова мера погодити много већи број грађана – поручује Маџар.
Он истиче да какве год мере држава буде усвојила, јасно је да се ситуација отргла контроли и да је Србија пред банкротом.

– Србија је пред банкротом и то су чланови Фискалног савета јасно поручили. Добро је што је то Вучић јавно рекао и ред је да грађани Србије то знају. Много смо зајмили, тако да смо сад дужни и ружни, а таквим нико не жели да даје нове зајмове – каже др Маџар.

Очекује се да нове економске мере Владе Србије укључе и смањење субвенција јавним предузећима, а из Владе најављују да ће држава и даље подстицати отварање радних места.
Консултант за страна улагања Милан Ковачевић каже да је ова мера добра јер су до сада субвенције пропалим предузећима, губиташима и давање инвеститорима 5.000 евра по новом радном месту опустошиле српски буџет.

– Давање субвенција од 5.000 евра по радном месту је невиђена брука, тако да је добро да се та мера што пре укине – каже Ковачевић, а др Маџар оцењује да су субвенције биле највећа срамота наше економије.

Пензије, како најављују из Владе, неће бити смањиване, а њихов раст зависиће од привредног опоравка државе.

Нове мере

– Смањење плата у јавном сектору (уштеда до 230 милиона евра)
– Уштеде у МУП и Војсци (смањење бонуса)
– Солидарни порез на плате веће од 50.000 динара
– Измена закона о раду – запослени ће моћи лакше да добију отказ
– Смањење пореза на рад

Спољни дуг 26,1 милијарди евра!

– Укупан спољни дуг Србије износи невероватних 26,1 милијарди евра. Укупни спољни дуг према БДП је 83,1 одсто, а граница од 80 одсто значи да је земља високо задужена. Црвена лампица је упаљена, Србија је у слободном паду према амбису, на коме стоји натпис: Добро дошли у Грчку. Мере које је Влада најавила морају да буду озбиљно спроведене јер иначе нам се лоше пише – каже Саша Ђоговић, сарадник Института за тржишна истраживања.
Према његовим речима, јавни сектор је досад као аждаја изједао привредни сектор и томе се мора пресећи једном засвагда.

Милан Ковачевић, консултант за страна улагања, каже да нико не прича о инфлацији, озбиљним улагањима и да се плаши да први потпредседник Владе Александар Вучић губи компас.
– Најављује се увођење пореза на плате веће од 50.000 динара у јавном сектору, смањивање бонуса, измена закона о раду, а нико не прича шта ће држава урадити са инфлацијом. Уколико се инфлација не обузда (она је сада само примирена), лоше нам се пише – каже Ковачевић.
Он каже да је неозбиљна Вучићева изјава да ће узимати кредите и нешто од тога дати привреди и грађанима.
– Вучић чак није рекао да ће кредите усмеравати у нове инвестиције, него је врло неодређено поручио да ће дати привреди. Изјава да ће кредите дати привреди ништа не значи, а може чак да значи да ће новац од кредита бити потрошен, што нам се до сада много пута дешавало – закључио је Ковачевић.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија лета Господњег 2020: Крсне славе и полицијска контрола!

4.6 (10) Потписници ових редова су, у време ванредног стања, када је православним Србима био …

Србија ће са првом српском владом одмах и безусловно прекинути све „евро интеграције“

3.9 (7) Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици (Фабризи) изјавио је да …

Један коментар

  1. Da ne ispadne da je stezanje omce oko vrata? Kome?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend