Насловна / Свет / Словачка сачувала Ћирила и Методија од ЕУ
Словачка сачувала Ћирила и Методија од ЕУ 1

Словачка сачувала Ћирила и Методија од ЕУ

Словачка је у Бриселу успела да се избори да на новчићима од два евра које Словачка народна банка наредне године пушта у промет ипак буду верски, хришћански симболи – на главама светих Ћирила и Методија ореоли, а у руци крст.

„Новчић са светим Ћирилом и Методијем биће у облику како је првобитно предложен. То је дефинитивно одобрила Европска комисија“, казао је у Бриселу словачки министар финансија Петер Кажимир.

Симболи хришћанства, крст и ореол засметали су неким чланицама Европске уније које су затражиле да новчић поводом 1150. годишњице доласка из Солуна браће Ћирила и Методија у Велику Моравску, којој су донели писменост и хришћанство, буде верски неутралан.

 Словачка је најпре пристала да уклони атрибуте светих и крст, али то је у земљи изазвало толико оштре реакције да су СНБ и влада одлучили да инсистирају на првобитном графичком предлогу.

„То је непоштовање властите историје. Људи су у време тоталитарног режима ризиковали хапшење јер су желели да говоре о Ћирилу и Методију као о свецима. Да ли живимо у слободном друштву или тоталитарном режиму када неко може да нам диктира да ли можемо да користимо државне симболе“, протестовала је Словачка католичка црква због захтева ЕУ.

 После тих перипетија сада је првобитни предлог са ореолима и крстом у Бриселу једногласно усвојен и од наредне године ће се тим новчићем плаћати на целом простору ЕУ.

 

БЕТА

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Бугарски европосланик: Подела места у ЕУ као понашање на бувљаку 11

Бугарски европосланик: Подела места у ЕУ као понашање на бувљаку

Посланик Бугарске у европском парламенту из странке ВМРО-БНД Ангел Џамбаски коментарисао је изборе за председника …

Шпанац на месту шефа дипломатије ЕУ? 12

Шпанац на месту шефа дипломатије ЕУ?

Уколико Жозеп Борел буде изабран на место шефа дипломатије ЕУ, то би могло да доведе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *