fbpx
Насловна / Свет / Словачка сачувала Ћирила и Методија од ЕУ
Словачка сачувала Ћирила и Методија од ЕУ 1

Словачка сачувала Ћирила и Методија од ЕУ

Словачка је у Бриселу успела да се избори да на новчићима од два евра које Словачка народна банка наредне године пушта у промет ипак буду верски, хришћански симболи – на главама светих Ћирила и Методија ореоли, а у руци крст.

„Новчић са светим Ћирилом и Методијем биће у облику како је првобитно предложен. То је дефинитивно одобрила Европска комисија“, казао је у Бриселу словачки министар финансија Петер Кажимир.

Симболи хришћанства, крст и ореол засметали су неким чланицама Европске уније које су затражиле да новчић поводом 1150. годишњице доласка из Солуна браће Ћирила и Методија у Велику Моравску, којој су донели писменост и хришћанство, буде верски неутралан.

 Словачка је најпре пристала да уклони атрибуте светих и крст, али то је у земљи изазвало толико оштре реакције да су СНБ и влада одлучили да инсистирају на првобитном графичком предлогу.

„То је непоштовање властите историје. Људи су у време тоталитарног режима ризиковали хапшење јер су желели да говоре о Ћирилу и Методију као о свецима. Да ли живимо у слободном друштву или тоталитарном режиму када неко може да нам диктира да ли можемо да користимо државне симболе“, протестовала је Словачка католичка црква због захтева ЕУ.

 После тих перипетија сада је првобитни предлог са ореолима и крстом у Бриселу једногласно усвојен и од наредне године ће се тим новчићем плаћати на целом простору ЕУ.

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вето Француске на приступ Албаније и Северне Македоније у ЕУ 11

Вето Француске на приступ Албаније и Северне Македоније у ЕУ

На састанку ЕУ на нивоу министара, Француска је ставила вето на почетак преговора о приступању …

Шта хоћеш бре ти Шутановац? Ајде остав бре и МАРШ У КУЋИЦУ! 12

Шта хоћеш бре ти Шутановац? Ајде остав бре и МАРШ У КУЋИЦУ!

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је у Новом дану да бојкот избора не значи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *