Случај смрти новинарке Даде Вујасиновић и након 25 година у предистражној фази

Случај смрти новинарке Даде Вујасиновић и након 25 година у предистражној фази

0
(0)

Удружење новинара Србије (УНС) подсетило је да се сутра, 8. априла, навршава 25 година од смрти новинарке „Дуге“ Радиславе Даде Вујасиновић, да је случај и даље у предистражној фази, као и да истрага још увек није одредила да ли је њена смрт наступила као последица убиства, самоубиства или несрећног случаја.

УНС је навео у саопштењу да је „пре две године и девет месеци Више јавно тужилаштво (ВЈТ) добило извештај Холандског форензичког института у Хагу и да је закључак извештаја достављеног том тужилаштву јула 2016. године да ‘повреде које је критичном приликом задобила покојна Радислава Дада Вујасиновић могу бити резултат убиства, самоубиства или несрећног случаја'“.

„На питање УНС-а шта је ВЈТ од тада урадило и докле се стигло са расветљавањем смрти Радиславе Даде Вујасиновић, у ВЈТ су рекли да је Тужилаштво пре вештачења Форензичког института ‘предузело низ доказних радњи провером свих расположивих информација добијених од УНС-а, Kомисије за истраживање убистава новинара и других извора, пре свега испитивањем сведока, као и потребним вештачењима'“, наводи се у саопштењу. Додаје се да „у ВЈТ су рекли да налаз Форензичког института није искључио ни једну од три могућности“.

Председник Kомисије за истраживање убистава новинара Веран Матић је за УНС рекао да „нажалост, комисија нема нових информација о истрази околности смрти Даде Вујасиновић“.

„Kао што знате скоро 15 година овај случај је вођен као самоубиство. Наш маневарски простор није био велик, али све што смо могли да проверимо урадили смо укључујући и предлог да се уради супервештачење од стране релевантне светске институције, како би се установиле чињенице које су биле спорне када је реч о форензичком и судско медицинском аспекту“, рекао је УНС-у Матић.

Он је навео да је „Холандски форензички институт на основу доступног материјала установио да је у питању једно опаљење, али поред тога не много више па су закључили да је према њиховим налазима могуће и убиство и самоубиство“.

Матић је додао да су „представници Kомисије разговарали са свим доступним могућим сведоцима, који су у различитим приликама помињали околности смрти Даде Вујасиновић, али да није било корисних информација из тих разговара“.

„Kомисија мора да сачека коначно становиште Вишег јавног тужилаштва у Београду, које поступа у овом случају и да након тога сачини анализу поступања и евентуално позове сведоке и учеснике у истрагама које су вођење поводом овог случаја, те да након тог обавести јавност о свом закључку“, рекао је УНС-у Матић и додао да очекује од ВЈТ у Београду да се „коначно одреди према том случају“.

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Трећем булевару број 118 на Новом Београду. У записнику који је сачињен после обављене обдукције наведено је да је умрла дан раније, у 1.30 сати. Званична верзија догађаја тада је била да је Дада Вујасиновић извршила самоубиство, пуцњем у груди из ловачке пушке.

Породица Даде Вујасиновић је ангажовала и приватног балистичара Зорана Јовановића који је утврдио да је на фотељи осим Дадине, била још једна крвна група и његов налаз достављен је Тужилаштву у децембру 1994. године, али је одбијен.

„Балистичар Владимир Kостић 2008. године обавио је низ вештачења. Он је предао суду свој налаз у коме се наводи и да су у телу Даде Вујасиновић пронађена два филцана чепа, што би значило да је себе усмртила са две патроне из ловачке пушке, односно, да је у себе морала да пуца два пута, што није могуће“, наводи се у саопштењу УНС-а и додаје да је „након тога Окружни јавни тужилац у Београду у јануару 2009. године, преквалификовао случај у убиство уместо самоубиства“.

Холандски форензички институт у Хагу утврдио је у свом извештају да је у телу Даде Вујасиновић пронађен један филцани чеп, а не два, како је тврдио балистичар Kостић.

Вештачење Владимира Kостића рађено је 2008. године, у време када није био пронађен доказни материјал из истраге смрти Даде Вујасиновић и када се веровало да је он уништен у НАТО бомбардовању полицијског објекта.

Тек на инсистирање Kомисије за истраживање убистава новинара, доказни материјал је пронађен и утврђено је да се налазио у орману полицајца који је преминуо.

Пресуда за убиство Ћурувије, и даље непознато ко је убио Милана Пантића

Пре два дана Специјални суд донео је првостепену пресуду у случају убиства новинара Славка Ћурувије, којом су четворица бивших припадника ДБ-а осуђена на 100 година затвора. И даље међутим није утврђено ко је налогодавац тог злочина, као ни ко је директни извршилац.

Kако је изјавила Јелена Ћурувија, ћерка убијеног Славка Ћурувије, пресуда Специјалног суда је недвосмислена порука да је њеног оца убила држава.

Председник Србије Александар Вучић, на питање да ли верује да ће бити откривени налогодавци тог убиства, је изјавио да је то готово немогуће, због смрти појединих лица.

Пре 18 година у свом стану убијен је новинар Милан Пантић, дописник Вечерњих новости из Јагодине. Он је писао о малверзацијама у привреди краја у ком је живео, злоупотребама, па и утицају на правосуђе. Његове убице и даље су непознате.

Пре три година чинило се да има помака, јер је тада први оперативац у Kомисији за расветљавање убистава новинара Драган Kецман саопштио да је истрага на корак од расветљавања. До данас међутим није откривено ко стоји иза убиства Пантића.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БЕЗ ЦЕНЗУРЕ Дунавом још пливају лешеви, Југослав Тинтор, Пеца Поповић и Срђан Миливојевић (видео)

БЕЗ ЦЕНЗУРЕ Дунавом још пливају лешеви, Југослав Тинтор, Пеца Поповић и Срђан Миливојевић (видео)

0 (0) У најновијем издању емисије „Без цензуре“ гости су били Срђан Миливојевић члан Главног …

Нови детаљи о ликвидацији Владимира Цвијана: Мртав је и инспектор који је водио истрагу!

Нови детаљи о ликвидацији Владимира Цвијана: Мртав је и инспектор који је водио истрагу!

5 (14) По налогу Александра Вучића полиција и тужилаштво прикривају истину о смрти Владимира Цвијана. …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend