fbpx

Смедерево: Нестала субенцонисана немачка фирма, радници на улици

0
(0)

Смедерево – Након помпезног отварања у фебруару 2016. године и крупних обећања, у тишини, на немачку фабрику за прераду рибе „Сервфуд Смедерево” ових дана стављен је катанац, а власници су „испарили” без трага и гласа.

Десетак радника због овога протестовало је испред закључане капије, тражећи објашњење јер им је, како тврде, преко „вибер” групе саопштено да је фирма затворена. Нико им се претходно није обратио, на телефоне бивших надређених се не јавља нико. Ни инспекција рада није успела да изврши контролу, јер је погон празан.

Да у њему нема више ни машина, тврде окупљени радници који су, кажу, видели када су натоварене и однете.– Ми имамо важеће шестомесечне уговоре о раду који истичу тек у јануару, а сада смо на овај начин остали без посла. Изгледа да чекају да уговори истекну па да немамо никаква права – очајна је једна радница.

Иако је најављено „ухлебљење” за чак 300 радника, немачка компанија за две и по године упослила је тек шездесетак радника, а овакав крај дочекало је њих 25. – У бироу немамо никаква права јер смо званично у радном односу, а нема ни ко да нам да потврди да смо остали без посла, како бисмо макар накнаду остварили, инспекција рада каже да нема с ким да разговара и упутили су нас да преко суда тражимо зараде. Ангажовали смо адвоката да нешто покушамо док су на снази уговори, јер после тек ништа не можемо – каже Сузана Маринковић, једна од радница.

Крајем марта запосленима је саопштено да не долазе на посао да би се убрзо појавила информација да је матична немачка компанија ПТЦ отишла у стечај. Након два месеца ова фирма је продата другој немачкој компанији, чиме је нове власнике добила и ћерка фирма „Сервфуд” Смедерево. Није прошло много времена, и они су се повукли. У међувремену радницима је исплаћен део плата, али су за по две месечне зараде остали ускраћени.

Фабрика је средином септембра престала да ради уз образложење да ће до 20. новембра доћи нови власник, али су у међувремену преговори очито пропали.

Подсетимо, у децембру 2015. потписан је уговор о закупу новоизграђене хале од 4.200 квадрата у Индустријској зони, између града Смедерева и ПТЦ-а. Халу је за Немце изградио град из кредитног аранжмана, а инвестиција је, незванично, коштала око 300 милиона динара. Уговор о закупу је склопљен на пет година, а на половини тог периода хала је остала празна.

ПТЦ, односно „Сервфуд”, обавезао се да у опрему уложи два милиона евра, а да до 2019. упосли 300 радника. Кључеве фабрике за прераду рибе представницима немачке компаније уручио је тадашњи премијер Александар Вучић.

О. Милошевић, Политика.рс

Фото О. Милошевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аустријском Рауху за 30 радника држава дала 2,2 милиона евра субвенција

4.7 (3) Субвенционисање страних инвестиција предмет је критика већ дуго, малтене од увођења те праксе …

ВЕСТИ ИЗ НЕСВЕСТИ: Италијанска Коза ностра добијала субвенције ЕУ

5 (2) Италијанска мафија последњих година више није морала да пљачка банке и предузима рискантне …

4 Коментара

  1. Рајко Крвавац

    све сами успеси безмудог велеиздајника и убице а.в.
    да Бог да му се семе затрло

  2. smrad je svoj procenat uzeo, a ostalo ce mo mi i nasi pra unuci platiti. — da mi ga je uvatiti pa pred napaljenog magarca postaviti.

  3. Tako ce svi „velicanstveni uspesi“ dramosera da zavrse, odnece ono sto im je ova fekalija dala, nas novac, ono sto fekalija nije strpala u dzep, i bezanija. Toliko o „velicanstvenim“ otvaranjima „fabrika“ dosad nevidjenih na ovom tlu!

  4. Кука и мотика

    Ухватити, ишамарати, стрпати у ћорку, блокирати му рачуне, надокнадити штету коју је нанео, а остало опљачкано благо вратити народу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *