ЗдрављеДруштво

НОВА ИСТРАЖИВАЊА Смедеревце трују тешки метали и отрови: Канцер као „добар дан“

Смедеревци удишу токсичне, тешке метале, показале су лабораторијске анализе које је обзнанио локални покрет “Тврђава”. Анализа је урађена посредством акредитоване лабораторије, а резултати су застрашујући.

Резултате аналитике које је покрет Тврђава презентовао објављујемо у целини:

Дана 9. септембра 2021. године, на захтев удружења грађана Покрет Тврђава из Смедерева, стручна екипа акредитоване лабораторије „Анахем“ из Београда, је узорковала наталожену прашину са равних површина на три локације на стамбеним објектима у месту Радинац. Радило се о прашини која је сакупљена акредитованим методама са симсова прозора, који су претходног дана били обрисани, дакле, ради се о двадесетчетворочасовној прашини.

Узоркована прашина је била црна, масна, лепљива и пуна видљивих опиљака који личе на тзв. шљокице. Прашина је емитована из производње оближње смедеревске железаре, која се од места узорковања налази на око 200 метара. Лабораторијске анализе су показале да се у узоркованој прашини налазе високе концентрације тешких метала, и то:
Арсена
Олова
Хрома
Бакра
Баријума
Никла
Цинка
Ванадијума
Кобалта
Кадмијума

С обзиром да су количине поменутих тешких метала у концентрацијама које су карактеристичне за садржај отпада, а да је наталожена огромна количина прашине из амбијенталног ваздуха за претходна 24 сата делом завршила у плућима становника, опасност по њихово здравље је очигледна и недвосмислена.

Емитовање тешких метала у животну околину је веома честа компонента индустријских процеса. Њихова токсичност и канцерогеност зависи од много фактора, који се пре свега тичу: дужине изложености тешким металима, примљеној концентрацији, врсти метала, као и годинама, полу, здравственом стању појединца који је изложен. Арсен, Кадмијум, Хром, Никл и Олово се узимају као најтоксичнији и најканцерогенији метали уколико се налазе у амбијенталном ваздуху. Ови метали су по свим међународним стандардима дефинисани као опасни по здравље и изразито канцерогени ако се уносе у тело на било кој начин. Ови метали НЕ СМЕЈУ бити присутни у ваздуху у овим концентрацијама, јер засигурно утичу на здравље људи, повећан број оболелих од малигних болести, и последнично, на повећан број смртности код грађана.

Лабораторијски резултати прашине који говоре о присуству чак:

6,4 милиграма Арсена
260 милиграма Олова
46 милиграма Хрома
54 милиграма Бакра
2300 милиграма Цинка,
4,1 милиграма Кобалта ( потенцијално радиоактивног тешког метала)
16 милиграма Никла
68 милиграма Баријума
16 милиграма Ванадијума

Недвосмислено се види да је квалитет ваздуха у тој зони катастрофално лош и опасан за здравље људи. Иако је ово насумично урађен термин и период узорковања, неспорно је да је слично оптерећење дисајних путева становника константно присутно. С тим у вези, неопходно је сазнати концентрације тешких метала у узорцима ваздуха са мерног места ’’Радинац’’ у порти цркве у Радинцу, које је у надлежности Агенције за заштиту животне средине. У случају да нема резулата лабораторијских анализа ПМ 10 честица, неопходно је утврдити одговорност за тај пропуст и захтевати хитно успостављање таквих обавезујућих мерења у оквиру државног мониторинга.

Стална изложеност високим концентрацијама само једног од токсичних тешких метала према званичним медицинским нормативима озбиљно угрожава здравље, а овако широк спектар се може подвести под недопустиво тровање становника свих узраста, посебно деце и осетљивих категорија. Ако се узме Арсен као пример, који је вероватно најопаснији од свих присутних тешких метала чије је присуство утврђено, његова апсорпција се одвија преко респираторног тракта и коже.

У респираторном тракту се депонује до 40% инхалиране количине Арсена. Арсен се транспортује крвљу највећим делом везан за хемоглобин еритроцита. Почетна акумулација је највећа у јетри, бубрезима и плућима, а дуготрајна депозиција највећа је у кожи, коси, ноктима, епителу, зубима, скелету. Научне студије су утврдиле директну везу између изложености арсену и рака коже.

У односу на њихов садржај и концентрације у другим насељеним местима, где се врше мерења тешких метала у суспендованим честицама, овде се највероватније ради о десетинама пута већој количини забрањених елемената и једињења која завршавају у плућима становника, не само околних села (у односу на железару), већ и Смедерева, па и даље. Не треба пренебрегнути чињеницу да је ова иста токсична прашина депонована на површини земље, да је са падавина продрла до корена биљака које се користе у исхрани, и да се поново у ланцу исхране вратила и у дигестивни тракт људи.

Ова индикативна објективна анализа акредитоване лабораторије је више него довољан разлог за хитну реакцију надлежних, која је до сада изостала. А резултати честине појаве канцера код становника Смедерева драматично упозоравају на последице аерозагађења, будући да је у 2011. години Смедерево имало 1738 активних случајева малигнитета, а након константног раста броја оболелих, 2019. се дошло до броја од 6866 случајева, што је четири пута више. Овакав стравичан скок оболелих од малигних болести у Смедереву је једним делом у директној и недвосмисленој корелацији са загађењем свих медија животне средине (ваздух, вода, земљиште), услед утицаја тешке индустрије.

АНАЛИЗА ОТПАДНЕ ШЉАКЕ:

Што се тиче лабораторијске анализе отпадне шљаке, која је леx специјалисом из 2016. године, а без стручног оправдања, дефинисана као неопасан отпад на који се не односи Законо управљању отпадом, евидентно је да се слични састојци као у прашини налазе и у шљаци, у другачијим односима. Иако је она у чврстом агрегатном стању и не може бити велики узрок честичног загађења ваздуха (осим приликом транспорта што не тренба занемарити, јер камиони немају цераде), њен токсични састав захтева озбиљну стучну анализу оправданости, односно нешкодљивости употребе у друге сврхе ( подлога за путеве, нпр.). То што се незаконито складиштење поменуте шљаке на ад хоц одабраној локацији, како би се изместила из круга железаре, угрожавајући земљиште и површинске и подземне воде испирањем токсичних садржаја падавинама – решава „склањањем“ од очију јавности ( шљака се увелико користи за насипање атарских путева у Смедереву), је још један доказ немара и неодговорности институција према грађанима.

С обзиром да садржај токсичних елемената и једињења зависи од коришћене руде у технолошком процесу у железари, која је често различитог порекла, неопходно је сличним лабораторијским анализама проверавати слојеве шљаке које се односе са депоније за даље коришћење. Наравно, уз већ речени предуслов, да независна стручна комисија треба да одобри пренамену. До тада, потребно је престати са праксом насипања атарских путева шљаком, док се не уради озбиљна анализа утицаја на здравље људи, животињског и биљног света.

ЗАКЉУЧЦИ И ПРЕПОРУКЕ:

У складу са овим индикативним резултатима садржаја тешких метала и ПаХ узорцима прашине и шљаке, може се закључити следеће:

Забринутост грађана за своје здравље услед недостатака инфоромација је оправдана, а досадашњи неодговоран однос власти према овој теми мора одмах престати, јер и у овим резулататима има места за тражење одговорности барем за нечињење, односно немар према здрављу грађана.

Институције морају објавити досадашња постојећа мерења и успоставити ургентно адекватна мерења тешких метала, како би се пратио степен угрожености здравља грађана, посебно у околини железаре, и коначно предузеле обавезујуће законске мере за смањење аерозагађења.

Одмах успоставити редовни (барем месечни) мониторинг садржаја полутаната у земљишту у околини железаре, какао би становници и корисници пољопривредних производа знали да ли су безубедни за употребу.

Одмах успоставити редован мониторинг површинских и подземних вода у подручју села Радинац, Раља, Враново и околини депоније шљаке, ради коначног добијања праве слике нивоа загађења животне средине у овој стамбено-индустријској зони.
Резултате поменутог мониторинга учинити доступним јавности, не само према обавезама из Архуске конвенције, него пре свега због поштовања уставних и законских обавеза државе Србије према грађанима.

Канцер као добар дан

Покрет Тврђава је дошао до званичних података из Дома здравља Смедерево, да је број активних новооболелих случајева малигнитета порастао 400 одсто за девет година, односно са 1.738 случајева 2011. до 6.866 случајева у 2019. години, а истовремено је представио и анализу прашине из непосредне околине Железаре, а који су показали да се у њој налазе, како тврде, канцерогени метали. Ово удружење захтева да држава коначно крене да предузима оно што је у њеној моћи – а то је да „зауставе убијање грађана Смедерева од стране компаније ХБИС“.

У том удружењу основано сумњају да је овај катастрофални раст оболелих од малигних болести у добром делу, како тврде, последица загађења ваздуха и животне средине. Радинац, у коме се налази смедеревска железара, налази се на првом месту по стопи оболелих, од свих 27 смедеревских села.

Удуржење грађана „Покрет Тврђава“ презентовало је на данашњој конференцији за новинаре податке анализиране прашине из насеља у непосредној близини смедеревске железаре у власништу кинеског ХБИС-а, а у којој је нађена висока концентрација канцерогених тешких метала. Узорковање прашине рађено је почетком септембра на иницијативу мештана Радинца, а узорци су за 24 сата узети на 3 позиције са симса прозора

Миленко Јовановић каже да су лабораторијске анализе показале да је у прашини у насељима у околини смедеревске железаре откривено присуство озбиљних полутаната и опасних једињених, пре свега тешких метала као што су Никл, Олово, Кобалт и друго, односно све оно што у већој количини не би смело да буде у ваздуху.

Јовановић је рекао да пронађене количине ових полутаната не говоре колико су од тога грађани удахнули, али да је дефинитвно да један део завршио у плућама људи.

„Најбитније је да се први пут појављују конкретни резултати мониторинга који су осмислили и финансирали грађани, а који даје озбиљније индиције о проблему који је познат, али овај пут се квантификује и може да се види колико је проблем озбиљан“, наводи он.

Он истиче да је ова токсична прашина последица активности Железаре и да овим металима није место у ваздуху сем у траговима.

Лабораторијска анализа је показала експлицитно и „неверним Томама“ да је у околини Железаре, како наводи Јовановић, опасан ваздух за живот. Јовановић додаје да је тешко колико та прашина далеко досеже, али да сигурно „добацује до Смедерева, а вероватно и даље“.

„У Радинцу је здравље грађана било и остало озбиљно угрожено, а на то до сада није било адекватне рекације сем притисака организација и грађана… Не постоји ниједна сумња у налазе колико је ово опасно да се нађе у ваздуху који удишу грађани, ово је страшно опасан доказ да су грађани практично тровани“, рекао је Јовановић.

Он наводи да је лабораторија урадила и узорковање шљаке из Железаре која се истовара у околини Смедерева и да је анализа показала да је исти садржај метала.

„То све завршава у земљишту и одатле у подземне и површинске воде и опет то завршава код грађана. Што би се рекло дупло тровање и нешто што се наставља и о чему се ћути. Овај аларм је одавно упаљен, а сада је добио верификацију“, закључио је Јовановић.

Сваке године драстичан раст оболелих од малигних болести у Смедереву

Никола Крстић из Покрета Тврђава навео је податке из Дома здравља Смедерево који показују да је од 2011. до 2019. године стопа оболелих од малигних болести у Смедереву скочила за 400 одсто. Тако је 2011. године било 1.738 оболелих, а 2019. 6.866.

„Ми смо сигурни да је један део ових случејава повзен директно са загађењем ваздуха, што показују релевантне студије да постоји директна веза загађења ваздуха и броја оболелих од малигних болести, а на крају и броја умрлих. Ово не може да буде случајно и за ово неко мора да одговара, сада имамо анализу паршине да је токсична и податке из Дома здравља“, истиче Крстић.

Он је навео и пример једне жене која живи у околини Железаре, а за коју имају медицинске податке да, како тврди, губи глас три пута годишње због прашине у Радинцу.

Покрет Тврђава захтева да држава коначно крене да предузима оно што је у њеној моћи – а то је да „зауставе убијање грађана Смедерева од стране компаније ХБИС“.

„Ако неко после овог не жели да предузме ништа, онда је он саучесник у овом злочину“, поручио је Крстић.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!