Смедеревска ада: Туђе секу, шумаре бију

0
(0)

СМЕДЕРЕВО – Сваки други дан надлежни добију по једну пријаву бесправне сече шума у атару између Смедерева и Панчева. Прошле године забележено је 165 пријава пустошења природног богатства, а већина шумокрадица прође некажњено.

Последњи напад на чувара у Смедеревској ади, кога су шумокрадице претукле толико да је завршио у болници, поново је отворио питање незаконите сече шума у овом крају, чему се тешко стаје на пут.

Смедеревска ада припада Шумској управи Ковин – ЈП „Војводинашуме“, која газдује на више од 10.000 хектара шума. У овој управи на терену 14 људи ангажовано је на чувању шума, а приликом утврђивања бесправне сече, чувар је дужан да одмах пронађе починиоце. Уколико има тешкоћа да их идентификује, лично или телефоном обавештава надлежну станицу полиције. У тој потери за лоповима, вербални и физички насртаји на чуваре шума, ловочуваре и рибочуваре, све су учесталији.

ЈОШ ТРАГАЈУ ЗА НАПАДАЧИМА

НЕПОЗНАТИ нападачи претукли су 11. јануара Ненада Димића, радника ЈП „Војводинашуме“, када је покушао да их спречи у незаконитој сечи дрвећа на десној обали Дунава код Смедерева. Полиција трага за шумокрадицама, а истрагу води Основно јавно тужилаштво у Смедереву.
– Нажалост, бесправна сеча, криволов и рибокрађа су у порасту. Велики проблем су не само благе казнене мере, већ и споро процесуирање пред надлежним судовима. Када и дође до судског спора, починиоци се често ослобађају јер се третирају као социјална категорија – каже Снежана Ковач, директорка Шумског газдинства „Панчево“.

На територији Шумског газдинства „Банат“ у 2014. години пријављено је 165 бесправних сеча, од чега је 60 познатих, а 105 непознатих починилаца. Кад је реч о приобаљу, криминал ове врсте просто цвета, јер нема речне полиције.

– Сарадња са надлежним полицијским станицама је коректна, али разуђеност простора и неприступачни терени често онемогућавају благовремену и одговарајућу реакцију. Велики проблем у оваквим ситуацијама је непостојање речне полиције, која је на води једина у могућности да реагује – каже Снежана Ковач.

 

Ј. Илић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићева дебилска власт није у стању да сачува мало шуме код Куршумлије од шиптарских лопова

5 (2) Албанске шумокрадице несметано секу шуму у том административном појасу док су крађе шуме …

И немачки печат на крађи беба: Експертски тим који истражује случајеве нестанка новорођенчади открио невероватне ствари

5 (11) ОТКАД смо формирани, пре недељу дана, већ нам се обратило много родитеља који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend