Сорош и браћа Кох се удружују раде промене курса милитаризоване америчке спољне политике

0
(0)

ИЗГЛЕДА да су америчке `вреће новца` на челу дса Сорошем и браћом Кох, Чарлсом и Дејвидом, одлучили да се уједине и да оборе Трампа. А споља гледано – као и обично – реч је о миру и демократији широм планете.

Нашли су се и објединили – океански талас и пламен. Матори милијардери, који припадају различитим америчким политичким струјама. Међу њима су неукротиви Сорош и браћа Кох, које су неки стално демонизовали јер су били љути Обамини непријатељи, објавили су да формирају аналитички центар који ће се звати Quincy Institute. Објавили су и да ће му задатак бити да ради на заокрету у америчкој спољној политици.

Циљ тог заокрета сместили су у три речи: „дипломатија уместо ратова“.

Ово би се могло само поздравити да у позадини нису Сорош и браћа Кох. Јер, Сорош је прикривени финансијер свих обојених револуција по свету, а браћа, која су међу најбогатијим људима у САД, познати су по свом утицају на америчку политику који није доносио добро никоме.

Браћа и Сорош против ратова, то ће бити фестивал „рок против наркотика“.

Имена свих суоснивача још су тајна, али се нека већ знају: бивши шеф Иранско-америчког савета Трита Парси, познати критичар политике Вшингтона према Кини, Ирану и Северној Кореји, Сјузан Ди Мађо, историчар и публициста Стивен Вархајм и пуковник у резерви Ендрју Бачевић који наступа као „антиратни публициста“…

Дакле: дипломатија уместо тенкова. Друштванцету које су окупља фали само Михаил Горбачов.

Конкретни циљеви се већ назиру: повлачење америчких трупа из Авганистана и Сирије, нормализација односа са Кином и Русијом, враћање атомском споразуму са Ираном, преговори са Северном Корејом

Да се не ради о баш овом друштванцету, не би ме превише изненадио овај разумни приступ. Овако, с једне стране имамо „пчеле против меда“, а са друге зазирење да ствари у свету не иду добро чим прагматичари и циници попут браће Кох и Сороша прокламују мирољубиве идеје.

Недељама уочи самита Г-20 у Осаки, светски листови су писали о бизнисменима којима сметају трговински ратови. Дошло је и дотле да амерички бизнис и преко протрамповских издања упозорава да никакве нове фабрике и радна места у САД неће компензовати губитке које амерички бизнис већ трпи због тумбања трговинских односа.

Forbes је чак објавио текст о кинеским инвеститорима који су почели да затварају своје фабрике на територији САД.

Такви текстови су донедавно у америчким медијима сматрани за јерес. Банку су држали експерти који су тврдили да Америка мора бити геополитички присутна свуда и отклањати претње док су још далеко од њених граница. Помоћу 800 војних база по свету и трошећи на то трилионе долара.

Овакве експерте је финансирао и крупни амерички бизнис, укључујући браћу Кох и Сороша.

Сада је, по свему судећи, клатно кренуло на другу страну.

Не бих да врачам, али ми се чини да је управо Трампова спољна политика стала на реп америчком крупном капиталу.

Светска финансијска закулиса постала је незадовољна.

Наравно, појава новог «think tank» неће значити промену америчке спољне политике, поготово не тренутну. Али, биће сигнал да садашња политика није по вољи крупном капиталу. А то може значити да ће крупни капитал на новим председничким изборима подржати урачунљивије кандидате од Трампа којег је „изабрала Русија“…

Пише: Игор ВИТЕЉ

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!

3.5 (12) Унапређење положаја миграната и интеграција свих који су добили међународну заштиту у Србији …

Мађарски експерт: Сорош је главни Бајденов финансијер – да би утицао на политику САД

4.5 (4) * Кевехази је подсетио да су под Обамом Хилари Клинтон и Џо Бајден …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend