“South China Morning Post”: Коронавирус има 1.000 пута већу споспобност од САРС-а да се веже за људске ћелије - мутације сличне онима који су пронађене у ХИВ-у и Еболи
Корона вирус - Корвид 19 Фото: Шутерсток

“South China Morning Post”: Коронавирус има 1.000 пута већу споспобност од САРС-а да се веже за људске ћелије – мутације сличне онима који су пронађене у ХИВ-у и Еболи

4.3
(6)

Нови коронавирус има мутацију сличну ХИВ-у, што значи да би његова способност да се веже за људске ћелије могла бити и до 1.000 пута јача него са САРС вирусом, показала су нова истраживања научника из Кине и Европе. Откриће би могло помоћи да се објасни не само како се зараза проширила, али и одакле долази и како се најбоље борити против ње.

“South China Morning Post”: Коронавирус има 1.000 пута већу споспобност од САРС-а да се веже за људске ћелије - мутације сличне онима који су пронађене у ХИВ-у и Еболи

Научници су показали да је САРС (тешки акутни респираторни синдром) ушао у људско тело везањем на протеински рецептор назван АЦЕ2 на ћелијској мембрани. И неке ране студије сугерисале би да би нови коронавирус, који има око 80% генетске структуре Сарс-а, могао следити сличан пут.

Али АЦЕ2 протеин не постоји у великим количинама код здравих људи, а то је делимично помогло да се ограничи обим епидемије САРС-а 2002-03, у којој је заражено око 8000 људи широм света.

Остали високо заразни вируси, укључујући ХИВ и Еболу, циљају ензим фурин који делује као протеин активатор у људском телу. Многи протеини су неактивни или успавани када се производе, а морају се „сећи“ на одређеним тачкама да би активирали своје различите функције.

Када су погледали секвенцу генома новог коронавируса, професор Руан Јисхоу и његов тим са Универзитета Нанкаи у Тиањину пронашли су одсек мутираних гена који нису постојали на САРС-у, али су били слични онима који су пронађени код ХИВ-а и Еболе.

„Овај налаз сугерира да се 2019.-нЦоВ [нови коронавирус] може значајно разликовати од сарсовог коронавируса на путу инфекције“, кажу научници у раду објављеном овог месеца на Chinakiv.org, платформи коју користи Кинеска академија наука.

„Овај вирус може да користи механизме за паковање других вируса, попут ХИВ-а.“

Према студији, мутација може створити структуру познату као место цепања у новом спиралном протеину коронавируса.

Вирус користи протеински спајк да се прикачи на ћелију домаћина, али обично је тај протеин неактиван. Посао структуре места цепања је да превазиђе хумани протеин фурин, тако да ће он резати и активирати спике протеин и изазвати „директну фузију“ вирусне и ћелијске мембране.

У поређењу са Сарсовим начином уноса, овај начин везивања је „100 до 1.000 пута“ ефикаснији, наводи се у студији.

У наредној студији, истраживачки тим који је водио професор Ли Хуа са Универзитета за науку и технологију Хуазхонг из Вухана, провинција Хубеи, потврдио је Руанове налазе.

Мутације нису могле да се нађу у Сарс, Мерсу или Бат-ЦоВРаТГ13, коронавирусу шишмиша који се сматрао оригиналним извором новог коронавируса са 96 посто сличности у генима.

То би могао бити „разлог зашто је САРС-ЦоВ-2 заразнији од осталих коронавируса“, ​​написао је Ли у свом раду.

У међувремену, студија француског научника Етјена Декролијана Универзитету Марсељ, која је објављена у научном часопису „Антивирал Рисерч“ 10. фебруара, такође је пронашла „место цепања попут фурина“ које нема у сличним коронавирусима.

Истраживач са Пекиншког института за микробиологију, Кинеске академија наука у Пекингу, рекао је да су све студије засноване на генетском секвенцирању.

„Да ли се вирус понаша онако како је предвиђено, биће ће потребно наћи и друге доказе, укључујући експерименте“, рекао је истраживач који је тражио да остане неименован.

„Одговор ће рећи како нас коронавирус чини болесним“, рекао је.

Научници су драматично променили разумевање понашања новог коронавируса у последњих неколико месеци.

Испрва се вирус није сматрао главном претњом, а кинески центри за контролу и превенцију болести говорили су да нема доказа о преношењу са човека на човека.

Али та претпоставка убрзо је поништена и од тог дана је широм света било више од 81.000 потврђених инфекција.

Кинески истраживачи закључили су да лекови који циљају ензим фурин могу имати потенцијал да спрече репликацију вируса у људском телу. Они укључују „серију лекова против ХИВ-1 као што су Индинавир, Тенофовир Алафенамид, Тенофовир Дисопроксил и Долутегравир и терапеутски лекови против хепатитиса Ц, укључујући Боцепревир и Телапревир“, показала је Ли-ова студија.

“South China Morning Post”: Коронавирус има 1.000 пута већу споспобност од САРС-а да се веже за људске ћелије - мутације сличне онима који су пронађене у ХИВ-у и Еболи

Научници су у новом коронавирусу пронашли одсек мутираних гена који су били слични онима које су пронађени код ХИВ-а и еболе

Овај предлог је у складу са извештајима неких кинеских лекара који су сами себи давали лекове против ХИВ-а након што су били позитивни на нови коронавирус, али још увек нема клиничких доказа који би подржали теорију.

Такође се нада да би веза са ензимом фурин могла да баци светло на еволуциону историју вируса пре него што је скочио на људе.

(НСПМ, South China Morning Post)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

4.3 (6) Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да интересовање за вакцинацију не јењава …

“НЕМАЧКА АЛИ НОРМАЛНА”: Опозициони АфД донео резолуцију против мера ограничења у доба короне

“НЕМАЧКА АЛИ НОРМАЛНА”: Опозициони АфД донео резолуцију против мера ограничења у доба короне

5 (3) Под слоганом „Немачка али нормална“ у Дрездену је у суботу започела дводневна страначка …

Један коментар

 1. Nameće se zaključak da epidemija korona virusom nije spontana već planirano izazvana virusom koji je obrađen u laboratorijama od strane visoko obrazovanih i upućenih stručnjaka-naučnika.
  Ovo ne znači da je rad na virusima ovog tipa pod nadzorom neke države – ma da je i to moguće – ali to treba odbaciti kao mogućnost.
  Ono što se može smatrati mogućim – to je pokrivanje ovog poduhvata od strane grupice nenormalno bogatih
  pojedinaca. Samo oni mogu da potplate određeni profil naučnika i da pokriju troškove istraživanja u određenom pravcu i za određene svrhe. Državna organizacija ne može znati što se sve radi niti u svojim naučnim organizacijama a pogotovo ne može znati o tajnim operacijama na naučnom nivou ako to pojedinci žele da sakriju.
  Teorija zavjere: Hiv virus preko AIDS i Ebole nije dao rezultate kakvi su očekivani. Zato se pristupilo
  izradi virusa koji ima osobine Hiv virusa plus dodatne. Brzo se širi, veže se za organizam svakog pojedinca
  koji biva inficiran i čeka oslabljenje imuniteta organizma da bi pojedica usmrtio.
  Kada je plan prihvaćen – tada se pristupa organizovanju zaprašivanja iz vazduha putem aviona , tako da
  se u vazduhu rašire mikro čestice koje kad se rašire postaju nevidljive. Narod to udiše i kroz duži niz godina
  u svojim plućima prikupi kritičnu količinu tih mikročestica -koje se povezuju u tkivo što otežava rad pluća. Sada se budi spavač korona virus,izaziva burnu bolest i uništava organizam. I to je to.

  Da bi navedeni plan bio moguć potrebni su iskvareni umovi i mnogo novca da se potplate određeni naučnici
  i određeni ljudi u vezi avio-saobraćaaja. Ima li načina da se borimo protiv takvih…..možda.
  Ali kao prvo – treba ostati živ i normalan i znati što je stvarnost i realnost a što je samo „Teorija zavjere“

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend