Економија

Србија: Ограничена цена хлеба све док се не стабилизује цена пшенице

Уредба Владе Србије о обавезним количинама и ограниченој цени од 46 динара за векну хлеба типа Сава важиће све док се не стабилизују прилике око цене пшенице, рекао је данас државни секретар у Министарству трговине Урош Кандић.

Он је рекао да је доношењем Уредбе Влада Србије гарантовала и стабилност цена и стабилно снабдевање тржишта.

Истакао је да ће преко Уније пекара бити интервенисано брашном са повољнијом ценама од 30 динара за килограм што ће омогућити и њихову стабилност.

Кандић је нагласио да Србија има довољне количине пшенице од око 3,5 милиона тона, а за унутрашње потребе годишње треба 1,7 милиона, те да су резерве од прошле године око 300.000 тона.

Истакао је да се након жетве пшенице на јужној полулопти Земље очекује стабилизација цена пшенице на светском и домаћем тржишту и истакао да републичке робне резерве имају довољно залиха и да грађани могу да буду спокојни, преноси Танјуг.

„Дали смо пекарима брашно јефтиније, и може тако докле год се не стабилизују прилике на светском тржишту житарица. У робним резервама располажемо количинама којима можемо да контролишемо цену хлеба у наредном периоду”, рекао је он.

Кандић је рекао да држава не контролише цене осталих пекарских производа али да се нада да ће ове количине брашна по регресираној цени које иду произвођачима хлеба омогућити да се и цене осталих пекарских производа држе на нивоу прихватљивом за грађане.

Одговарајући на интересовање зашто уредба није обухватила и полубели, народни, хлеб он је рекао да осим у Војводини грађани немају праксу да купују тај хлеб, те да више купују хлеб Сава.

Кандић је рекао да је од јула до новембра извезено око пола милиона тона пшенице Из Србије и оценио да компаније које држе пшеницу у Србији саме морају да нађу интерес да је продају, односно да их држава на то не може натерати.

Он је истакао да је уредбом утврђена цена векне од 46 динара максимална, те да Министарство очекује да ће неки пекари наћи интерес да она буде и нешто нижа.

Председник Уније пекара Зоран Пралица очекује да ће до стабилизације цене пшенице доћи за пар месеци, а најкасније до жетве.

„Сматрамо да уредба није дугорочна мера, него је само адекватна интервенција”, рекао је он.

Пралица је рекао да ће сви остали пекарски производи ће поскупети јер су све други инпути у пекарској индустрији поскупели од 40 до 60 посто, а цена струја је већа 100 посто.

„И цене осталих врсте хлеба доживеће скок. Уредба обезбеђује се цена основне векне по приступачној цени”, рекао је Пралица.

Додао једа се са Владом Србије разговара и на тему да се седење и исхрана у самој пекари не буде третирано као угоститељство те да буде опорезовано са 10 а не са 20 одсто.

„Радимо да и то усагласимо. Да у пекарама буду што јефтинији производи, доступни за све”, рекао је он.

Пралица је истакао да је производња полубелог хлеба, који је и мање тражен, скупља од производње хлеба типа Сава који је предмет владине уредбе.

На државу је апеловао да се пронађу механизму да велике фирме које држе пшеницу и чекају цену изађу са том житарицом на тржиште.

Предраг Ђуровић из Удружење млинара истакао је да та индустрија трпи удар због неочекиваног раста цене пшенице која је сада 50 посто већа него током жетве.

Он је истакао да је 50 одсто пшенице и даље код власника који чекају пикове цене и додао да светски раст цене пшенице није изазван лошом жетвом јер производња није била мања него претходних година.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!