Шпанија легализовала еутаназију, закон ступа на снагу у јуну
фото: АФП

Шпанија легализовала еутаназију, закон ступа на снагу у јуну

Шпански парламент одобрио је еутаназију, чиме ће та земља постати једна од малобројних у свету које допуштају да пацијенти са неизлечивом болешћу добровољно изаберу смрт како би окончали патњу.

Закон, који је један од приоритета владе социјалистичког премијера Педра Санчеса, ступа на снагу у јуну, а усвојио га је доњи дом парламента великом већином од 202 посланика од укупно 350.

Министарка здравља Каролина Даријас изјавила је да Шпанија тим законом иде ка „хуманијем и праведнијем друштву“ и додала да је то важно за људе који подносе „велике патње“.

Шпанија је у Европи четврта земља која ће легализовати еутаназију, после Холандије, Белгије и Луксембурга. Португалски парламент је крајем јануара гласао за такав закон, али је Уставни одбацио текст који ће бити упућен на дораду.

Према шпанском закону, еутаназија ће бити могућа у два случаја – да лекар или неговатељ проузрокује смрт пацијента или да пацијент сам узме прописану дозу производа како би извршио „самоубиство уз медицинску асистенцију“.

Закон предвиђа да свака особа која има озбиљну и неизлечиву болест или хроничне болове који је доводе у ситуацију неспособности, може да подносе захтев медицинској струци за еутаназију у циљу да избегне „неподношљиву патњу“.

Међутим, постоје строги услови за примену еутаназије. Особа треба да буде „свесна и способна“ кад подноси такав захтев. Захтев треба да буде у писаном облику „без утицаја споља“ и обновљен 15 дана касније.

Лекар може да одбије захтев ако процени да критеријуми нису испуњени. Процену лекара треба да потврди још један лекар, а потом и лекарска комисија.

Поред тога, лекар или други здравствени радник, може да поднесе „приговор савести“ или да одбије да учествују у поступку еутаназије.

Испред парламента је одржан скуп присталица еутаназије.

Еутаназији се у Шпанији противе десничарске странке и католичка црква.

Извор: НСПМ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Та ваша ЕУ Паганија Србији је потребна као чир на дупету, стога одјебите од Косова и Метохије!

Та ваша ЕУ Паганија Србији је потребна као чир на дупету, стога одјебите од Косова и Метохије!

РЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са немачком канцеларком Ангелом Меркел која борави у …

Немачки интерес је да стави шапу на комплетан Хелм али сад су ту Кинези, Американци, Руси...

Немачки интерес је да стави шапу на комплетан Хелм али сад су ту Кинези, Американци, Руси…

Србијаданас коментар: Са овим Немцима човек бар зна на чему је. Они отворено кажу мање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *