Шпанским банкама треба 59 млрд.ЕУР

0
(0)

Београд — Посрнулим шпанским банкама је потребно 59,3 милијарде евра како би довеле у ред своје билансе стања погођене пуцањем мехура некретнина 2008. године.

Од 14 банкарских групација, колико је подвргнуто стрес тесту, шпанском кредитору „Банкији“ је потребно највише средстава, односно око 24,7 милијарди евра, показали су резултати ревизије коју је објавила Банка Шпаније.

Ова ревизија би, како је најављено, требало да буде темељ за ослобађање до 100 милијарди евра зајма, колико је Шпанија у јуну добила од партнера из еврозоне. 

Међутим, коначна сума која ће бити употребљена за спасавање банака може бити значајно мања, јер кредитори могу прибавити средства кроз продају актива, приватног капитала или пребацивање актива у „лошу“ банку, истиче се у заједничком саопштењу централне банке и министарства економије. 

За седам банака, укључујући „Сантандер“, највећу банку еврозоне по тржишној вредности, нису потребна додатна средства како би преживеле „веома штетан сценарио“, наводи се у саопштењу. 

„Резултати показују да је шпански банкарски сектор већином солвентан и одржив, чак и у изузетно неповољном макроекономском окружењу“, оцењује се у ревизији.

Кредитори којима је потребна додатна помоћ су „Банкија“, „Каталуња банко“ (10,8 милијарди евра), „НЦГ банко“ (7,2 милијарде евра), „Банко де Валенсија“ (3,5 милијарди евра), „Банко популар“ (3,2 милијарде евра), БМН (2,2 милијарде евра), као и „Иберкаха“, „Каја3“ и „Либербанка“, којима заједно треба 2,1 милијарда евра. 

Ревизија је објављена само дан након што је Шпанија представила свој буџет за 2013. годину, који укључује мере штедње од 39 милијарди евра.
Европска унија је одмах поздравила независни извештај о шпанским банкама. 

„Осећам олакшање због чињенице да је укупан мањак средстава изашао на нешто испод 60 милијарде евра“, рекао је Жан Клод Јункер, шеф Еврогрупе и премијер Луксембурга. 

„Треба осигурати да процес докапитализација банака буде спроведен ефикасно и у складу са претходно договореним временским роковима“, додао је он. 

У одвојеном саопштењу Европске комисије се оцењује да шпански извештај представља значајан корак ка примени програма помоћи за банке, као и да би прва рата зајма могла уследити у новембру. 

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард је, такодје, поздравила јучерашње окончање стрес тестова у шпанским банкама, наводећи да је начињен кључни корак ка изградњи здравијег банкарског сектора.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Телеком донео одлуку о издавању обвезница, задужује се за још 200 милиона евра

5 (4) Скупштина а. д. „Телеком Србија“ донела је одлуку о издавању 2,35 милиона корпоративних …

Одмах после короне извршитељи пуштени са ланца, од 1000 дин, вам праве дуг 50.000 динара!

5 (22) За време короне држава је дозволила мораторијум на сва дуговања и плаћања, сада …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend