Спасавај се ко може! Још један стручњак за „царинске“ стопе из СПС-а

0
(0)

Србија ће увозити 1.625 тона цигарета из Хрватске и других земаља ЕУ, по нижој царинској стопи, док ће свака потрошња изнад те квоте бити оптерећена са 58 одсто, каже министар Бранко Ружић. Одлуку о томе донело је Координационо тело Владе Србије за приступање ЕУ и тиме су усаглашене царинске стопе за увоз хрватских цигарета.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић рекао је да је Влада Србије усагласила царинске стопе за увоз цигарета из Хрватске и читаве ЕУ, и да то неће ставити Србију у деградирајући положај.

Ружић је на конференцији за новинаре после састанка са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима земаља чланица ЕУ у Србији рекао да је Координационо тело Владе Србије за приступање ЕУ јуче одлучило да ће спровести адаптацију свих 88 тарифних линија.

„Домаће тржиште апсорбује више од 21 до 22 хиљаде тона цигарета“, рекао је Ружић и истакао да квота од 1.625 тона не важи само за Хрватску, већ за целу ЕУ, а ван те квоте потрошња цигарета из увоза биће царински оптерећена са 58 одсто.

Реч је о годишњој квоти од 1.625 тона цигарета из „Творнице духана Ровињ“, које су на основу споразума ЦЕФТА оптерећене са свега 15 одсто царине, што је готово четири пута ниже него у случају цигарета из других европских држава, које се царине са 57 одсто.

Подсећајући да је систем увоза на тај начин функционисао последњих шест година, Ружић је напоменуо да извоз цигарета из Србије у земље ЕУ, укључујући Хрватску, неће бити царински оптерећен, односно да ће бити по нултој царинској стопи.

То је, како је истакао, велика прилика и за српске привреднике.

Ружић је рекао и да су из Брисела стигла уверењавања да „неке нецаринске баријере, које су постојале у досадашњој пракси у Хрватској“, више неће бити могуће, пошто Хрватска сада, када је постала чланица ЕУ, мора да примењује стандарде Уније.

Питање квоте увоза цигарета није билатерално питање, већ се о њему разговара с Европском комисијом, а не појединачним државама чланицама, рекао је министар Ружић.

Он је истакао и да је важно да се, приликом доношења одлука од великог значаја за српску привреду, посебно води рачуна о економским и политичким интересима земље, као и на који начин и колико се пуни државни буџет.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Вучић је са шиптарским терористом Тачијем спремио УНИШТЕЊЕ Србије као државе

5 (1) Лепосавић, Медвеђа и Бујановац Србији, Прешево, Газиводе и Трепча Косову, столица у УН …

Чудо у Дубровнику – српске фреске се појавиле испод креча у римокатоличком самостану Мале браће

5 (3) Хрвати их већ 10 година упорно прекривају, али узалуд! ОПЕТ ИЗБИЈУ НА ПОВРШИНУ! …

13 Коментара

  1. A nase cete spaljivati,sram vas bilo.Ma popusicete vi i HAVANE!!!

  2. OVAJ SE RAZUME KO MOJA BABA U MOBILNI TELEFON

  3. Da prostite na izrazu svi sad možemo samo da pušimo…hrvatske EU cigarete…pošto naše "očigledno" ništa ne valjaju…a i ne pripadaju EU još uvek…

  4. Eto, i kad neko politicarima kaze da vole da puse oni se ljute a njima nikad dosta, jos i uvoze.

  5. Vostana figura! ovog nece morati da prave od voska ide ovako!Prirodno-

  6. Има ли образа ико од данашњих државнијх службеника?

  7. Ja stvarno nista ne tazumem. ako je Hrvatska u EU sto njima ne prodaju da ih puse?

  8. Pa nemojte tako, molim Vas. Pa to je jedan fini evropski čovek, evropskih pogleda na svet. Čak je i prilično socijalan i crven reklo bi se. Mada, ja bih pre rekao da treba da bude crven od sramote. A i samo mi bruka fakultet, pošto je kao završio političke nauke. S obzirom na to kakvi sve primerci ljudske vrste danas završavaju fakultete poštenom inteligentnom čoveku može samo da padne jedna stvar na pamet. Da se momentalno ubije od muke, ili možda samo da u zemlju propadne, kako god.

  9. i posle Kertesa,,,Kertes!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *