fbpx

ЖЕШЋИ БУДАЛИЗАМ! Вучић арапима поклонио слотове ЈАТ-а вредне 250-300 милиона евра!

0
(0)

Права намера арапског Етихада у формирању Ер Србије јесте да се домогне саобраћајних права одлазећег Јата, сматрају ваздухопловни стручњаци које су „Вести“ консултовале.

Највећа вредност Јата нису ни авиони, ни зграде, већ слотови, односно резервисана времена полетања на аеродромима. На ту чињеницу указао је Синдикат саобраћајних пилота Србије још 8. фебруара 2011. када се за посао са Етихадом није знало. Пилоти су тада, између осталог, написали:

„Поједине слотове имамо већ више од 50 година, а они су одскора постали предмет трговине у свету. Они ће тек добијати на вредности с обзиром на пораст саобраћаја и нове европске регулативе које ће произвести дејство од 1. јануара 2014. За сада су на берзи слотови у Америци и на аеродрому Хитроу у Лондону. Амерички слотови толико вреде да је чак једна емиратска компанија нудила куповину флоте Јату за предавање права коришћења на летење. Само слот за аеродром Лондон Хитроу вреди 40 милиона евра! Од 2014. вредноваће се и слотови за Амстердам, Диселдорф, Франкфурт и Париз. Процењује се да укупна вредност слотова износи између 250 и 300 милиона евра. Ова права не могу се пренети на нову компанију.“

За аранжман Србије с Етихадом заинтересовала се и Европска унија која има озбиљне сумње, толике да би Ер Србија могла да остане без права летења у земље ЕУ од 1. јануара 2014. 

О овоме је Европска комисија обавестила српски Директорат за цивилно ваздухопловство наводећи да Србија прикрива да је заправо прави власник Ер Србије у потпуности Етихад, иако држава на папиру има 51 одсто удела, а такав аранжман је супротан Споразуму о отвореном небу Европе.

Овај споразум подразумева да већински власник авиокомпаније не сме бити правно лице које стиже из земље која није потписник споразума, што је случај с Етихадом који формално јесте мањински власник, али у једном од уговора које Влада скрива од јавности дефинисано је и да је управљање Ер Србијом у наредних пет година препуштено пословодству које делегира Етихад. Ако Брисел процени да је Београд погазио споразум, Ер Србија би аутоматски изгубила све слотове у Европи. То не значи да авиони не би више летели, већ би морали да траже појединачне дозволе за одређене земље.
Поред Владе која крије уговоре, ћути и пословодство Ер Србије.

У Београд је хитно допутовао и Џејмс Хоган, председник управе Етихада, с намером да лично покуша да распетља проблем. Једини из власти који се огласио, а укључен је у аранжман с Етихадом од првог дана, јесте Синиша Мали, економски саветник вицепремијера Александра Вучића. Он је рекао да „није тајна да постоји велики број незадовољних што се покреће Ер Србија“. Потврдио је да је Директорату за цивилно ваздухопловство стигао допис из ЕУ, и то од генералног директората за мобилност и транспорт, у којем се наводи да нова компанија може да изгуби лиценцу за отворено небо због препуштања управљања компанијом страној држави.

– Ер Србија остаје у већинском власништву Србије, а Влада има већину и у Управном одбору. Поред тога, управо је Влада Србије предложила Управном одбору Ер Србије да генерални директор буде Дане Кондић и не постоји ниједна тачка у којој Србија крши ратификовани Споразум о отвореном небу – навео је Мали.

Комисија је о овом проблему први пут обавестила ДЦВ још 2011. када је припреман међународни тендер за продају Јата. Тада је прецизирано да би Јат доспео у прекршај ЕЦАА споразума „најкасније на крају другог прелазног периода, када би његова лиценца морала да буде повучена“.

Да ли ће проблем бити превазиђен, остаје да се види. У међувремену, Влада и даље не објављује закључене уговоре, иако је на то законом обавезана.

Уносна трговина слотовима

Све слотове, односно дозвољено време слетања и полетања, које Јат има на европским аеродромима, добио је бесплатно. Да се то може добро уновчити сведочи и пример Алиталије која је пре две године продала три слота на римском аеродрому за 90 милиона евра. На појединим аеродромима тешко је добити зелено светло. То су Хитроу у Лондону, „Шарл де Гол“ у Паризу, Шереметјево у Москви као и франкфуртски и бечки аеродром. Неколико година уназад велики аеродроми све више затварају врата малим авиокомпанијама. Могућност да бирају време слетања и полетања не постоји, а то је за авиокомпаније најважније.

Претеће писмо

Учешће Етихада од 49 одсто власничког капитала у Јату је у складу с уговором и одредбама регулативе о општим правилима за обављање ваздушног саобраћаја у заједници. Ово не би могао да буде случај када је у питању ефикасна контрола Јата која ће очигледно бити у рукама државе која није чланица ЕЦАА, што значи да Србија није била у стању да се усаглашава са одредбама ЕЦАА све док правила за Јат контролу управљања не буду промењена, или његова лиценца опозвана – наводи се у допису из Брисела.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мило Ломпар: Вучић – Вук Бранковић

4.4 (7) Пред нашим очима се појављују живи учесници процеса који је косовска традиција заувек обележила …

Вучићево игнорисање Милове репресије над Србима и СПЦ у Црној Гори

0 (0) Након 21. јуна 2020. и окончања избора са сумњивим легитимитетом у Србији (распоред …

10 Коментара

  1. Sta radi ovj izdajnik? Moze li mu se stati naput?Narod grca,ovaj poklanja zemlju,onaj putuje boli ga za Srbiju,a onaj treci zivi u zemlji "budala". PA ZASTO NE TRAZIMO NOVE LJUDE<NOVE IZBORE?Mada su Crna trojka i SNS,dobro zamazala narodu oci sa koje kakvim apsenjima,otkrivanja,radnjama…Kada ce doci dan kada i za Zapad budu istroseni?Kuku lele.al cu da slavim!!!!

  2. Како ли се у Кини решавају овакви случајеви, зна ли ко?

  3. U ZATVOR SA NJIM,MISKO JE ZA NJEGA POSTENJACINA

  4. Како ли се у Кини решавају овакви случајеви, зна ли ко?

  5. Ivana nije zatvorio on <Mska zbog postenja, nego su jm se imteresi sukobili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *