fbpx
Насловна / Србија / Друштво / СПЦ и патријарх Иринеј сматрају штетним Закон о заштити података о личности, јер сматрају да „задире у унутрашњи правни поредак СПЦ“

СПЦ и патријарх Иринеј сматрају штетним Закон о заштити података о личности, јер сматрају да „задире у унутрашњи правни поредак СПЦ“

У Скупштини Србије данас је настављена начелна расправа о више закона из области правосуђа и унутрашњих послова, а на почетку седнице поједини посланици су казали да су им патријарх Иринеј и Свети архијерејски синод Српске православне цркве упутили допис у којем их моле да укажу на штетност Закона о заштити податка о личности.

У писму које је стигло свим посланичким групама, наводи се да су решења закона „неодржива” и да представљају грубо задирање у унутрашњи правни поредак Српске православне цркве и осталих традиционалних цркава и верских заједница.

Додаје се да се они оштро противе томе да закон уопште дотиче Цркве и верске заједнице и констатује да је Нацрт закона несмотрно и ненамерно преузет из неког европског законодваства.

Посланици су навели да се предлогом закона задире у гарантовану аутономију цркве и верских заједница, што је министарка правде Нела Кубуровић демантовала.

Прво је о писму говорио Александар Стевановић из Покрета центар који је казао да су страхови патријарха и Синода, можда претерани, али да сви треба да разумеју да је „црква старија од обновљене државе”.

„Постоји велики проблем када мало штрпнемо део слободе и онда апарати присиле постану апарати који задиру у наше животе више него што је потребно”, рекао је Стевановић, јавља Бета.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић казао је да се су патријарх и Синод у допису указали да се предлогом закона омогућава Поверенику за инфорамције од јавног значаја и заштиту података о личности да контролише рад цркве, што је у супротности са Уставом по којем цркве и верске заједнице имају гарантовану аутономију.

У расправу се укључила и министарка правде Нела Кубуровић која је демантовала тврдње да повереник може да надзире цркву, односно да преиспитује црквне књиге.

„Слична мишљења ми смо добили у јануару, исто неразумевање, да је неко пажљиво прочитао видео би да се овим предлогом закона поверенику забрањује да има било каква инспекцијска овлашћења када је реч о раду цркве и верских заједница”, рекла је она.

Кубуровић је нагласила да црква ипак није изузета из овог закона, али тако да „ако неко обрађује податке физичких лица да води рачуна о заштити података о личности”.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Потрошачи у Србији и даље без ефикасне заштите својих права

5 (1) У Србији постоје бројни изазови и препреке за ефективну заштиту права потрошача, који …

Вучићев кум јачи од Устава

4.8 (16) Kао шеф државе или премијер, Александар Вучић често обрадује грађане јер није доносилац …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *