СПЦ и патријарх Иринеј сматрају штетним Закон о заштити података о личности, јер сматрају да „задире у унутрашњи правни поредак СПЦ“

СПЦ и патријарх Иринеј сматрају штетним Закон о заштити података о личности, јер сматрају да „задире у унутрашњи правни поредак СПЦ“

У Скупштини Србије данас је настављена начелна расправа о више закона из области правосуђа и унутрашњих послова, а на почетку седнице поједини посланици су казали да су им патријарх Иринеј и Свети архијерејски синод Српске православне цркве упутили допис у којем их моле да укажу на штетност Закона о заштити податка о личности.

У писму које је стигло свим посланичким групама, наводи се да су решења закона „неодржива” и да представљају грубо задирање у унутрашњи правни поредак Српске православне цркве и осталих традиционалних цркава и верских заједница.

Додаје се да се они оштро противе томе да закон уопште дотиче Цркве и верске заједнице и констатује да је Нацрт закона несмотрно и ненамерно преузет из неког европског законодваства.

Посланици су навели да се предлогом закона задире у гарантовану аутономију цркве и верских заједница, што је министарка правде Нела Кубуровић демантовала.

Прво је о писму говорио Александар Стевановић из Покрета центар који је казао да су страхови патријарха и Синода, можда претерани, али да сви треба да разумеју да је „црква старија од обновљене државе”.

„Постоји велики проблем када мало штрпнемо део слободе и онда апарати присиле постану апарати који задиру у наше животе више него што је потребно”, рекао је Стевановић, јавља Бета.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић казао је да се су патријарх и Синод у допису указали да се предлогом закона омогућава Поверенику за инфорамције од јавног значаја и заштиту података о личности да контролише рад цркве, што је у супротности са Уставом по којем цркве и верске заједнице имају гарантовану аутономију.

У расправу се укључила и министарка правде Нела Кубуровић која је демантовала тврдње да повереник може да надзире цркву, односно да преиспитује црквне књиге.

„Слична мишљења ми смо добили у јануару, исто неразумевање, да је неко пажљиво прочитао видео би да се овим предлогом закона поверенику забрањује да има било каква инспекцијска овлашћења када је реч о раду цркве и верских заједница”, рекла је она.

Кубуровић је нагласила да црква ипак није изузета из овог закона, али тако да „ако неко обрађује податке физичких лица да води рачуна о заштити података о личности”.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Кибернетичке армије у ратовима будућности

Кибернетичке армије у ратовима будућности

О промени основа и задатака војних операција АУТОР: Артјом ИГНАТЈЕВ У новембру је Министарство одбране Украјине …

СВ. ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ: О Предстојатељима Цркве последњих времена

СВ. ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ: О Предстојатељима Цркве последњих времена

…Сви су они били расејани због својих хула и изагнани одасвуд попут вукова, јер су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *