Спољно-трговински дефицит Србије порастао за 16.5%

0
(0)

БЕОГРАД – Укупна спољнотрговинска размена Србије у периоду јануар-март 2012. године била је 5,375 милијарди евра, што је за 0,5 одсто више него у истом периоду прошле године, саопштио је данас Републички завод за статистику (РЗС) Србије.

Како се наводи у саопштењу, исказано у доларима, укупна спољнотрговинска размена Србије у прва три месеца ове године била је око 7,052 милијарди, што је за 3,7 одсто мање него у истом периоду 2011. године.

Извезено је робе у вредности од око 1,860 милијарди евра или за 5,3 одсто мање него у периоду јануар-март 2011. године, док је увоз био око 3,515 милијарди евра или за 3,8 одсто већи.

Дефицит у периоду јануар-март, према подацима РЗС, био је око 1,654 милијарди евра, што чини повећање од 16,5 одсто у односу на исти период претходне године.

Покривеност увоза извозом износи 52,9 одсто и 58 одсто је мања од покривености у истом периоду претходне године.

У структури извоза и увоза по намени производа највише су заступљени производи за репродукцију (65,9 одсто и 62,4 одсто), роба за широку потрошњу (25,8 и 18,9 одсто) и опрема (8,3 и 11,9 одсто).

У саопштењу РЗС-а се наглашава да је током прва три месеца ове године спољнотрговинска робна размена била највећа са земљама с којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини.

Земље чланице Европске уније чине више од половине укупне размене.

Други по важности спољно-тровински партнер су земље ЦЕФТА споразума, с којима Србија има суфицит у размени од 227,9 милиона долара, што је резултат углавном извоза пољопривредних производа (житарице и производи од њих и разне врсте пића), као и извоза гвожђа и челика.

У извозу, главни спољнотрговински партнери, појединачно, били су: Немачка (316,7 милиона долара), Италија (247,9 милиона долара) и Босна и Херцеговина (226,4 милиона долара).

У увозу, главни спољнотрговински партнери, појединачно, били су: Русија (682,6 милиона долара), Немачка (466,3 милиона долара) и Италија (367,6 милиона долара).

Посматрано појединачно по земљама, највећи суфицит у размени остварен је са Црном Гором, Босном и Херцеговином и Македонијом, а највећи дефицит био је у трговини с Русијом због увоза енергената, пре свега нафте и гаса, а следи дефицит с Кином, Мађарском и Немачком.

У РСЗ додају да је у марту 2012. године из Србије извезено робе у вредности од 785,2 милиона евра, што чини повећање од 1,7 одсто у односу на исти месец претходне године, док је увоз био 1,413 милијарди евра или за 4,4 одсто већи у односу на исти месец претходне године.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

4.4 (9) Послодавци, синдикати и Влада Србије нису се договорили о проценту повећања минималне цене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend