Здравље

Спомен-парка “Краљевачки октобар” се сете само на годишњицу

МЕСТО великог страдања нашег народа у Другом светском рату, Спомен-парк “Краљевачки октобар” у Краљеву, последњих година готово је заборављено. Тих октобарских дана 1941. Немци су на ледини поред Фабрике вагона стрељали више од 2.300 људи, жена и деце. Три деценије касније, у великој акцији коју је подржао наш лист, изграђено је достојанствено спомен-обележје. Међутим, донедавно је тај подсетник на монструозан злочин служио чак и за испашу чергарским коњима, и био место за тренинг локалних атлетичара. Нису биле необичне ни слике разбацаног смећа.

– У међувремену је меморијални комплекс делимично ограђен, коњи су протерани, па је и смеће покупљено. Али и даље понекад бива метом различитих видова вандалског понашања.

– Ово није спомен-парк, како кажу “другови”, него је то гробље стрељаних – разочарано нам је рекао архитекта Спасоје Крунић, који је са колегом Драгутином Ковачевићем пројектовао овај меморијални центар.

– Краљево неће моћи да изађе на зелену грану, све док је ово гробље у таквом стању. Велика је несрећа и срамота што то тако пропада.

На простору код масовних гробница, саграђен је споменички комплекс у виду неколико колона камених скулптура, које су израђене тако да подсећају на посечена стабла. “Вечерње новости” су 1971, када је почела изградња, пратиле ову акцију и учествовале у њој.

ЦРВЕНА ЗЕМЉА
ЗБИВАЊА у Краљеву током октобра 1941. послужила су као подлога за познати играни филм “Црвена земља” Бранимира Торија Јанковића из 1975. Филм почиње доласком избеглица из Словеније у Краљево, након што су их протерали Немци који су заузели ову државу и припојили је Штајерској области.

– Подизање овог спомен-обележја покренули су грађани Краљева, града чија је трагична судбина једна од страшних опомена из Другог светског рата – писали смо у нашем листу 1. фебруара 1971. године. – Немци су овде извршили монструозан злочин. Стрељана је половина становништва Краљева, које је тада имало 12.000 житеља. Није било куће у овом граду из које неко није стрељан. На свакој згради, после зверског масакра, стајао је црни флор.

У заједничкој гробници, преко које су Немци прешли тенковима и тракторима гусеничарима, налазе се тела Срба, Словенаца, Хрвата, Рома… Изградњу овог спомен-парка помогли су и грађани Краљева, одвајањем од својих плата. Сматрајући то као своју моралну обавезу, “Новости” су, са својим читаоцима, свесрдно помогле да дуг према страдалницима добије своје обличје.

– Расписан је конкурс после неколико неприхваћених пројеката, које је радио лично Богдан Богдановић, у то време неприкосновени аутор свих меморијала – сећа се Крунић. – Да би се привукло што више архитеката из ондашње Југославије, прва награда је била изузетно висока. Ковачевић и ја смо добили седам милиона старих динара. Наш рад су одликовале апсолутна једноставност, мир и озбиљан приступ.

Спомен-парка "Краљевачки октобар" се сете само на годишњицу

Њихов пројекат предвиђао је изградњу гробнице стрељаних, партизанске алеје и споменик, као и амфитеатар за 30.000 људи и зграду музеја. Међутим, музеј који би делимично био укопан у земљу, до данас није урађен.

– Није чак ни измештена пруга да би се почело са изградњом – прича Крунић. – То је, верујем, било само оправдање да радови и не почну, а то опет говори о односу краљевачких власти према сопственој историји и жртвама.

Догађај који већ деценијама чини саставни део колективног памћења града десио се у октобарским данима 1941. године. Припадници 717. резервне пешадијске дивизије 749. пука немачког Вермахта, под командом мајора Ота Деша, спровели су наредбу генерала немачке пешадије у Србији Франца Бемеа. Било је наређено стрељање 100 заробљеника или талаца за сваког убијеног немачког војника. У периоду од 15. до 20. октобра стрељани су невини људи, махом житељи града на Ибру. Деценијама уназад 14. октобра Краљево обележава тај догађај и сећа се тих трагичних дана.

– Спомен-парк се од годишњице до годишњице среди, и то на прави начин само ако се стигне – каже историчар Драган Драшковић, музејски саветник у Народном музеју у Краљеву. – Постојала је идеја да се комплекс огради, да се постави капија која би се уклопила у Крунићеву замисао амбијенталне целине, али до данас то није урађено. Размишљали смо и да спомен-вагон пребацимо унутра. Вагон је, нажалост, готово потпуно уништен и тешко да ће бити нешто од тога. Пре извесног времена, саграђена је спомен-капела по Крунићевој замисли, а о музеју засад нема ни речи.

Спомен-парка "Краљевачки октобар" се сете само на годишњицу

Драшковић подсећа да је концепт сећања на невино страдале мењан више пута током претходних 77 година – од плаката из 1942. године којим је најављен годишњи парастос, преко свечаног шестогодишњег помена из 1948. године, Октобарских свечаности “Краљевачког октобра”, дочекивања “Воза братства и јединства”, па све до извођења авангардних позоришних и музичких перформанса, крајем седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Стигло се до данашњег начина обележавања – верски обред, полагање венаца уз почасни плотун, а потом и извођење пригодног програма.

Са места највеће трагедије у историји краљевачког подручја преживело је најмање 27 људи, чија су сведочења забележена као драгоцена мемоарска грађа.

ЗАПАЉЕН ВАГОН

Спомен-парка "Краљевачки октобар" се сете само на годишњицу

– У ВАГОНУ, који је био на неки начин спомен-соба, на улазу у спомен-парк дуго је седео чувар комплекса – каже архитекта Крунић. – Док је он био, постојао је неки ред. Посетиоци су могли да се упишу у књигу жалости. И тај вагон је пропао, а прошле године су га чак вандали и запалили.

Драгана Матовић / Бојана Царановић, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!