Друштво

СПС КАРТЕЛ Дачићев зет у Србијашумама запослио 100 људи с платом од хиљаду евра!

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић изјавио је данас да је вршилац дужности директора “Србијашума” Игор Брауновић, зет председника Скупштине Србије Ивице Дачића, у последње четири године омогућио да у дирекцији тог јавног предузећа буде запослено више од 100 људи са просечном платом од 120.000 динара, и то “преко партијских и рођчких веза”.

Анђелковић је у ауторском тексту за лист „Данас“ навео да су они запослени „без јавног конкурса“, пренела је Народна странка.

„У Генералној дирекцији ’Србијашума’ тако сада ради око 300 запослених, а шумска газдинства су приморана да годишње издвајају више од 500 милиона динара за финансирање запослених партијских кадрова, бивших генерала, бивших директора, браће и сестара, партијских другова“, навео је Анђелковић.

Додао је да се „у последње четири године укупан број запослених у ’Србијашумама’ повећао са 2.900 на 3.300“.

Анђелковић, који је асистент на Шумарском факултету и доктор биотехничких наука, додао је да „Србијашуме“ узимају кредите за ликвидност како би обезбедиле редовну исплату плата.

Указао је да је од 2017. до 2020. из републичког буџета том предузећу пренето готово две милијарде динара, док је 2018. нето добит износила око 800 милиона динара, а 2020. године око 400 милиона динара.

Додао је да је „кредитна задуженост ’Србијашума’ на дан 31. децембар 2020. износила милијарду динара“.

„Где је профит поред оволике подршке државе и реално оствареног прихода од продаје трупаца“, упитао је Анђелковић.

Он је истакао да је незадовољавајуће стање шума којима газдују „Србијашуме“, потврдила и Државна ревизорска институција, која је у извештају истакла да се не предузимају у довољној мери активности на подизању нових шума у циљу постизања оптималне шумовитости.

„Степен шумовитости у Србији је 29,1 одсто, док би према постављеним циљевима у Просторном плану Србије од 2010. до 2020, оптимална шумовитост требало да буде 41,4 одсто. Србија тако заостаје за околним државама, али и за државама широм Европе“, додао је Анђелковић.

Навео је да су „Србијашуме“, „преко ноћи остале без најбољих ловишта у државној својини“, која су, како је указао, преузела „разна привредна друштва по конкурсима организованим за пријатеље“.

„За успешно газдовање шумама потребно је ангажовање шумарских инжењера, али за њих нема места у ’Србијашумама’, јер је на снази отворени сукоб тог предузећа и Шумарског факултета и званично не постоји сарадња измедју њих“, закључио је Анђелковић.

Извор: Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!