fbpx

Срби као модерно робље: Радници се жале на неисплаћене зараде, доприносе…

0
(0)

БЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић је у претходних годину дана примио 465 притужби у области радних односа, а према његовој оцени, изменама Закона о раду држава више не гарантује највиша права радника, али има побољшања, посебно када је реч о трудницама и дојиљама.

Он је додао да је кључно да се права која гарантује закон, заштите у пракси, због чега је неопходна контрола послодаваца.

У саопштењу Заштитника грађана поводом Међународног празника рада, прецизира се да се притужбе радника односе на неисплаћене зараде, неуплаћене порезе и доприносе, злостављање на раду, отказе уговора о раду, решавање проблема вишка запослених и неефикасност инспекције рада.

То је, како је оценио, само врх леденог брега, јер „Србија више законима не гарантује највиши степен права радника“.

Јанковић, међутим, истиче и да су измене Закона о раду, поред укидања или снижавања одређених права, донеле и нека побољшања у положају запослених.

„Обрачун зараде и накнаде зараде сада има својство извршне исправе, што запосленом знатно олакшава положај у поступку наплате. Ту могућност запослени треба да користе, не чекајући да се неисплаћене плате нагомилају“, поручио је Јанковић.

Он сматра да је унапређена заштита запослених трудница и дојиља од рада на тешким пословима, прековременог рада и рада ноћу тиме што је послодавац обавезан да им обезбеди заштиту, одговарајуће радно место или плаћено одсуство.

Јанковић је истакао да је нужно да државни органи превентивно раде и контролишу послодавце, да се радници обраћају инспекцији рада и суду за заштиту својих права, а када надлежни органи несавесно раде, и Заштитнику грађана.

„Нужан је и бољи социјални дијалог, односно сарадња државе и послодаваца са синдикатима и јачање њихове снаге“, навео је Јанковић, додајући да су у посебно тешком положају запослени „на црно“, који су често потпуно обесправљени.

Јанковић је позвао запослене да повреде својих права пријављују инспекцији рада и да подносе притужбе Заштитнику грађана у случајевима несавесног поступања надлежних.

„Охрабрује то што Заштитник грађана бележи све ефикаснију контролу и сарадњу са Инспекцијом рада“, додаје се у саопштењу.

Омбудсман је подсетио да се ускоро навршва две године од како је упутио Народној скупштини предлог измена и допуна Закона о раду, са предлозима за обезбеђење боље радно-правне заштите запослених родитеља који, у одсуству одговарајућих услуга и сервиса подршке, непосредно обезбеђују сталну негу детету.

Он је констатовао да тај предлог закона, као ни Предлог измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом, парламент није разматрао, нити је ресорно министарство, иако је најавило, изашло пред Скупштину и јавност са другим предлогом.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовни откази на аеродрому “Никола Тесла”

4.6 (9) Аеродром „Никола Тесла“ отказао је уговоре о раду на одређено особљу ангажованом преко …

Један радник РБ Kолубара преминуо од последица коронавируса, шест запослених 13 дана чека резултате тестова

0 (0) У Рударском басену Kолубара, који послује у оквиру ЕПС-а, инфекција коронавирусом потврђена је …

2 Коментара

  1. Gde to ima da vas ne placaju a vi radite . Zasto ne pohvatate ko je gazda ko je lopov pa ga onda odvedite u Mije Kovacevica a Tomi Nikolicu ciganinu dajte lopatu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *