fbpx
Насловна / Србија / Економија / Срби као модерно робље: Радници се жале на неисплаћене зараде, доприносе…

Срби као модерно робље: Радници се жале на неисплаћене зараде, доприносе…

БЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић је у претходних годину дана примио 465 притужби у области радних односа, а према његовој оцени, изменама Закона о раду држава више не гарантује највиша права радника, али има побољшања, посебно када је реч о трудницама и дојиљама.

Он је додао да је кључно да се права која гарантује закон, заштите у пракси, због чега је неопходна контрола послодаваца.

У саопштењу Заштитника грађана поводом Међународног празника рада, прецизира се да се притужбе радника односе на неисплаћене зараде, неуплаћене порезе и доприносе, злостављање на раду, отказе уговора о раду, решавање проблема вишка запослених и неефикасност инспекције рада.

То је, како је оценио, само врх леденог брега, јер „Србија више законима не гарантује највиши степен права радника“.

Јанковић, међутим, истиче и да су измене Закона о раду, поред укидања или снижавања одређених права, донеле и нека побољшања у положају запослених.

„Обрачун зараде и накнаде зараде сада има својство извршне исправе, што запосленом знатно олакшава положај у поступку наплате. Ту могућност запослени треба да користе, не чекајући да се неисплаћене плате нагомилају“, поручио је Јанковић.

Он сматра да је унапређена заштита запослених трудница и дојиља од рада на тешким пословима, прековременог рада и рада ноћу тиме што је послодавац обавезан да им обезбеди заштиту, одговарајуће радно место или плаћено одсуство.

Јанковић је истакао да је нужно да државни органи превентивно раде и контролишу послодавце, да се радници обраћају инспекцији рада и суду за заштиту својих права, а када надлежни органи несавесно раде, и Заштитнику грађана.

„Нужан је и бољи социјални дијалог, односно сарадња државе и послодаваца са синдикатима и јачање њихове снаге“, навео је Јанковић, додајући да су у посебно тешком положају запослени „на црно“, који су често потпуно обесправљени.

Јанковић је позвао запослене да повреде својих права пријављују инспекцији рада и да подносе притужбе Заштитнику грађана у случајевима несавесног поступања надлежних.

„Охрабрује то што Заштитник грађана бележи све ефикаснију контролу и сарадњу са Инспекцијом рада“, додаје се у саопштењу.

Омбудсман је подсетио да се ускоро навршва две године од како је упутио Народној скупштини предлог измена и допуна Закона о раду, са предлозима за обезбеђење боље радно-правне заштите запослених родитеља који, у одсуству одговарајућих услуга и сервиса подршке, непосредно обезбеђују сталну негу детету.

Он је констатовао да тај предлог закона, као ни Предлог измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом, парламент није разматрао, нити је ресорно министарство, иако је најавило, изашло пред Скупштину и јавност са другим предлогом.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стразбур наложио Србији да плати одштету радницима

4.9 (17) Европски суд за људска права наложио је држави Србији да због неизвршења или …

Ратни ветерани најавили протест: Поставићемо шаторе и нећемо се повлачити

4.4 (44) Председник Удружења ветерана „Јединствени гвоздени пук“ Дејан Милошевић најавио је протест ратних ветерана …

2 Коментара

  1. Gde to ima da vas ne placaju a vi radite . Zasto ne pohvatate ko je gazda ko je lopov pa ga onda odvedite u Mije Kovacevica a Tomi Nikolicu ciganinu dajte lopatu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *