Срби: Кфор и Еулекс да се изјасне о претњама

0
(0)

После састанка представника локалних самоуправа и свих политичких партија и општинских одбора на северу Косова и Метохије, начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић изјавио је да ће у писаној форми од команданта Кфора и шефа Еулекса тражити да се јавно одреде када су у питању претње о насилној интеграцији севера Косова и Метохије и расформирање институција државе Србије, и да кажу шта ће урадити уколико крене неко насиље из правца Приштине. 

Недељковић је оценио да Тачи жели да изврши психолошко – пропагандни рат када су у питању Срби и остали грађани лојални држави Србији, да би кренули да се исељавају, да се деморалишу и „дигну руке“ када је у питању КиМ. 

„Наш одговор је јасан, ми смо за мирно решење свих проблема, па евентуално и ако не дође до постизања споразума у овом тренутку, свакако се питање севера КиМ и питање целог КиМ може решити само мирним путем, преговорима, разговорима, ако не под окриљем ЕУ, онда свакако, што је и наш захтев, под окриљем УН“, рекао је он. 

„Приштина сада покушава да створи алиби за неку интервенцију и да то једноставно покуша с међународноим заједницом – Кфором и Еулексом да обави на северу КиМ“, рекао је Недељковић.

Он је казао да брине то што представници међународне заједнице ћуте када су у питању претње које долазе од Тачија.

„Очекујемо да се представници међународне заједнице, пре свега, командант Кфора и шеф Еулекса јасно одреде када су у питању ове претње. Очекујемо да међународна заједница треба да ради свој део посла који јој је загарантован и одређен мандатом. Желимо да сарађујемо с припадницима Кфора, пре свега, на очувању мира и стабилности и мислим да се у пракси до сада показало, када смо год имали добру сарадњу, да смо заједно сачували мир и стабилност“, истакао је Недељковић.

Он је најавио да ће послати још једну поруку Тачију да се не упушта у авантуру да насилно крене на север КиМ. 

Недељковић је поручио држави Србији, влади и председнику, да се са највишег дрзавног врха морају послати јасне поруке Приштини и Тачију, уколико крене на север КиМ да ће званични Београд реаговати да би заштитио своје грађане на северу КиМ. 

Недељковић је поручио грађанима на северу покрајине да не наседају на провокације, да буду на својим радним местима и у својим домовима, али да свакако буду обазриви, да свака институција треба да ради свој део посла и то ће, како је казао, бити најбоља порука Београду, међународној заједници и Приштини. 

„Желимо да останемо на овим просторима, не тражимо ништа што нам не следује, били смо и бићемо држављани Републике Србије, били смо и бићемо Срби на КиМ, не желимо да управљамо косовским Албанцима, али нећемо дозволити ни да Албанци управљају нама. Најбољи је начин да живимо као добре комшије ако можемо тако, али у пракси се показало да Албанци не желе Србе у свом окружењу“, рекао је Недељковић. 

Он је подржао државни врх да, како је рекао, остану доследни до краја, да не поклекну уценама и претњама које долазе Из Брисела и не прихвате поражавајући понуђени споразум јер би то значило, као што је рекао председник владе, капитулацију. 

Танјуг, фото: Бета/Саша Ђорђевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лајчак, поздравио те Драгче у име Србије и понудио ти договор сад одмах, далеко је пролеће (видео)

5 (1) Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчк долази у посету Приштини, па Београду одмах након …

Миломир Степић: Црква и Војска да буду резолутније поводом КиМ! Кад ће ако неће сад?!

5 (2) * Ширењем дефетизма и безнађа пасионарност се (међу Србима) систематски сузбија, а народна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend