fbpx

Срби не знају шта ће са златом и бакром па продају шведско канадској компанији руднике

0
(0)

Београд – Шведско-канадски конзорцијум „Лундин и Еуро Сан Мајнинг“ доставио је непријатељску понуду рударској фирми „Невсун Рисорсиз“ од 1,2 милијарде америчких долара (1,5 милијарди канадских долара) за преузимање „Невсунових“ послова у Европи, укључујући и пројекат злата и бакра „Тимок“ (Чукару пеки) у Србији.

Компанија „Невсун“ из Ванкувера је одбацила нежељену понуду, извештава агенција „Блумберг“, и додаје да су акције „Невсуна“ након ове вести данас нагло скочиле, чак за 23 одсто.

Како наводи њујоршка агенција, „Еуро Сан“ је „бацио око“ на „Невсунов“ рудник Биша у Еритреји, а Лундин на бакарно-златни пројекат „Тимок“ у Србији.

„Тимок пружа сансу ‘Лундину’ да надокнади дугорочни раст производње који је изгубио одласком из Демократске Републике Конго, будући да се тржиште бакра креће у правцу дефицита понуде након вишегодишњег ‘стезања каиша’ произвођача како би се супротставили ниским ценама“, додаје се у тексту.

Шведско-канадски „пар“ је навео да разматра да потроши чак три милијарде долара на куповину нових актива у сектору индустрије метала, с обзиром да се цене опорављају.

Недостатак нових рудника бакра подразумева премију на цену за висококвалитетне пројекте као што је „Тимок“, а треба узети у обзир и „Невсуново“ противљење продаји.

„Лундин“ је навео да је у више наврата покушао да приволи „Невсун“ на продају. Тако је прву понуду доставио 7. фебруара, а другу 25. фебруара, и обе су биле одбијене. Уследила је понуда 3. априла, а најновија је била 30. априла.

„Невсун“ је данас саопштио да је његов Управни одбор једногласно одбацио предлог, уз образложење да необавезујућа понуда потцењује његову имовину.

Предложена цена би представљала приближно 29 одсто премије у односу на ниво од 3,87 канадских долара по акцији на ком су „Невсунове“ акције закључене у понедељак на берзи у Торонту, преноси „Блумберг“.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПАРОВИЋ Вучић спрема нови изборну превару – сви добијају шифру коју морају уписати (видео)

4.8 (5) Председник Народног слободарског покрета који је у оквиру Народног блока , у коалицији …

Набавка медицинске опреме и колико је пара и за шта потрошено остаје тајна

0 (0) Републички фонд за здравствено осигурање од 8. маја није одговорио Савету за борбу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *