fbpx

Срби са севера Космета траже реакцију београдских квислинга

0
(0)

Проблем у примени интегрисаног управљања прелазима (ИБМ) – када су само неколико сати после почетка примене споразума, цариници Еулекса бломбирали камионе и послали их на царињење у царински терминал у јужној Митровици – још се води као неспоразум.

У Бриселу шеф владиног тима за техничке преговоре са Приштином Дејан Павићевић није био доступан за „Политику” да одговори на питање да ли су решени проблеми у вези са применом споразума, које је он дан раније окарактерисао као „неспоразум до кога је дошло грешком Еулекса”.

Маја Коцијанчић, портпаролка високе представнице ЕУ и координаторке у бриселским разговорима Кетрин Ештон, на питање да ли има неки коментар на то што су Еулексови цариници слали камионе на царињење у терминал у јужној Митровици, иако то није у складу са договором постигнутим у Бриселу, одговорила је за „Политику” да „није сигурна да разуме питање”, али да „Еулекс помаже и једној и другој страни у имплементацији договора о ИБМ”.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић јуче је рекао за „Политику” да би волео да су настали проблеми само неспоразум, али да је очигледно да „Приштина потпомогнута Еулексом жели да направи класичну границу”. Он је подсетио да су управо то биле њихове стрепње када су одлучивали на заједничкој седници о престанку протеста и да је ово покушај да се игноришу писане гаранције Владе Србије.

„Очекујемо реакцију владе, јер у тачкама 5 и 8 каже се да ће влада суспендовати даљу примену споразума. Очекујемо да се неко из владе огласи, јер док су биле укључене камере била је идила: све је у реду, ништа се не мења, грађанима се олакшава. Међутим, чим су се угасиле камере и разишли новинари, настали су проблеми за наше грађане”, рекао је Миловић.

На питање да ли је неко из владе контактирао са њима, Миловић није директно одговорио, али је рекао да на основу гаранција владе и председника Србије Томислава Николића очекују реакцију. „Пре свега очекујемо да се Београд укључи и реагује у вези са овим покушајима наметања нечега што није у складу са договором. У супротном се плашимо да ће грађани и привредници узети ствар у своје руке, а то онда може да измакне контроли”, рекао је председник општине Звечан.

Он је пренео да су представници северних општина јуче имали састанак са регионалним Унмик-администратором и представницима ОЕБС-а (за данас је планиран састанак са представницима Еулекса), које су упозорили, с обзиром на то да по Резолуцији 1244 Унмик и даље има највеће надлежности и не може се заобићи, на озбиљност ситуације која се погоршава.

Премијер Ивица Дачић, који води политичке преговоре са привременим институцијама Приштине, и током разговора у Бриселу, али и недавно у Београду са шефом Еулекса Гзавије де Марњаком инсистирао је на томе да Еулекс има извршну улогу у примени договора, а не посматрачку како траже институције у Приштини.

Дачић је после треће рунде разговора, 4. децембра, рекао да „на прелазима Кончуљ, Мердаре, Јариње и Брњак, неће бити наплате царине за робу која иде Србима на северу Косова, и да на тим прелазима неће бити никаквих обележја”. Премијер је нагласио да је то био услов Владе Србије да би започела примена споразума и да је то овога пута прихваћено. Тај услов унет је и у закључке владе који представљају гаранције Србима са севера да обуставе протесте и гласи готово дословно као што је тада рекао премијер: „Уколико друга страна буде правила проблеме и не буде се понашала у складу са договором, прекинућемо спровођење споразума”.

 
Б. Митриновић

Политика

Фото: Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ: Вакцинисаћемо народ крајем децембра!

2 (4) СНС изнео план за масовну вакцинацију Србије. Председник Србије Александар Вучић рекао је …

Студенти Филозофског факултета: Није филозофски ћутати – није српски увреде и издају трпети

4.4 (8) Апелујемо овом приликом на професоре да закопају ратне секире, и да раде како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *