fbpx

Срби се рекордно задужују

0
(0)

Београд — Грађанима Србије било је довољно само 100 дана да свој кредитни дуг повећају за још 38 милијарди динара.

Укупан кредит – 2.317 милијарди динара

Дуг становништва – 926 милијарди динара

Све је више оних који се одлучују за кеш кредите, али и рефинансирање старих зајмова.

Коментатори не искључују као узрок тзв. сезонски ефекат, али као разлоге наводе и повољније услове за задуживање и макроекономску стабилност.

Живот на рате – све тања линија између слободног избора и морања. Дубравка и њен супруг одржавали су се на тој линији пуних 15 година…чекали сигурне услове, дочекали закључак који им је и раније био и те како познат.

Дубравка Видаковић, корисница стамбеног кредита, каже да је куповина стана у Србији могућа само уз помоћ кредита.

„Од месечних прихода прво се одваја новац за рату јер ако бисмо прескочили дошли бисмо у велики проблем“, каже она.

Видаковићи дали скроман допринос да банке април, мај и јун оцене рекордним кварталом какав се не памти у последњих осам година. У та три месеца грађанима одобрено готово 40 милијарди динара.

Из Народне банке Србије кажу да је овај раст највећим делом резултат динамичног одобравања готовинских кредита и зајмова за рефинансирање, који се, по правилу, одобравају у динарима и на рокове отплате дуже од пет година.

А у анализи стручњака стоји да грађане пре свега маме никад ниже каматне стопе…ми смо питали да ли су нас летњи апетити, као што је одлазак на море, натерали да повећамо дуг?

„И претходне године и пре две и пре три смо имали сезонски ефекат тако да није у питању само сезонски ефекат који донекле ово може да објасни него бих пре рекао да се ради о добрим очекивања за будући период, о једној оствареној макроеко стабилности“, каже Зоран Грубишић из Београдске банкарске академије.

Грађани, не рачунајући стамбене кредите, углавном су оријентисани на позајмицу у динарима, привреди се више свиђају еври. Како год, дугови расту. Сабрана на крају јула укупна кредитна сума износи 2.317 милијарди динара, док се задужење становништа са месечним скоком од готово 1 одсто приближава суми од хиљаду милијарди. Алармантно?

„А кад погледанмо тај показатељ колико смо по грађанину просечно задужени, ми још увек каскамо за развијенијима и то значајно Хрвати, Словенци … према томе не можемо оценити као алармантан“, истиче Грубишић.

У Удружењу банака данас презаузети да би дали било какав коментар, али сигурни смо – немају ништа против овакве тенденције.

Б92,Прва

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ексклузивно: Милов усташки режим из страха пушта владику Јоаникија на слободу

5 (3) Према сасвим поузданим сазнањима из врха Демократске партије социјалиста (ДПС), црногорски режим је …

Скупо задуживање Србије

4 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишти још две милијарде евра …

Један коментар

  1. ako i treba vam, ocete dotumaralu skitnicu, verovatno iz indije ili iz pustinja arabije za vodju; mutavog, gluvog, coravog i ludog a jedino sto zna raditi je sve suprotno od onog sto zdrav razum, obicaji i zakoni traze. — a ovo je samo pocetak, vi sto svoju buducnost prodajete za pastetu, flasu karcogenog ulja ili krvave pare. — ono i u sanu se ne da izabrati medju tim ubudjalim starcima ali ima ih kojima razum nesto znaci. — tamo je sef neki lekar koji svoj posao ne zna pa ajd u akademiju. — za neznanje i cutanje se dobro placa. — a ni ona pascad sto laju, tako zvana opozicija, je banda ubica, lopuza, narkomana i pederastih lepotana, lezilebovica, danguba i neradnika koji sebe vide samo kao vodju, ali privatiti se lopate to je ,,ispod njihovog nivoa,,. — ma pas li vam mater rudnici i kamenolomi su za vas. — razum braco, disciplina i rad je put u bolju buducnost. — ocistite oko svojih kuca, ne bacajte smece kud stignete, ne parkirajte svoje kokosare i svinjce preko trotoara da jedino se sredinom ulice moze prolaziti, ne derite se ko majmuni, naucite hvala, molim, izvinite i kako vam mogu pomoci pa ce i vama biti bolje. — ne uzimajte zelenaske kredite i onomu ko vam udari samar ne okrecite i drugo lice i ne izvinjavajte mu se, vec mu obe ruke osecite. — a tek onda nece biti problema sa maloumnim arnautima, krvolocnim krvatima i onima sto po vazdan brabonjaju o cojstvu i junastvu a u stvari su gladna pascad koja traze svoga gospodara koji ce dzaba leba doneti. — pojescu sabrana govornicka dela vaseg ludog vodje iz kamenjara dalmatinskih, otplaticu vase dugove i pokloniti prvom ko dodje sve sto imam ako nisam u pravu. — za pregovaraca sa maloumnim arnautima G. Kostu Cavoskog uzmite a ne balavca koji umesto da negde segrtuje i zanatu se uci pa ako Bog da i majstor bude on oce davoljim pomocnikom biti i zmiju redu nauciti. — jok momak ta zmija ti pokzala koliko si nezreo i da se u ozbiljne stvari ne treba da mesas. — iza vecine kredita drzava treba da stane i sa banditima ,,bankarskim,, ovo resi po kratkom postupku, sve ostalo je put u pakao. — a ima toga mnogo sto treba po kratkom postupku resiti a vi cutite i vaseg ludog vodju slavite. — opusta me vid braco pa za greske oprostite, o recenom razmislite a po svojoj volji i razumu cinite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *