fbpx
Насловна / Србија / Економија / Србија: 40% становника не може да подмири месечне обавезе
Србија: 40% становника не може да подмири месечне обавезе 1

Србија: 40% становника не може да подмири месечне обавезе

БЕОГРАД – Сваки четврти становник Србије налази се у ризику од сиромаштва, упозоравају стручњаци Републичког завода за статистику (РЗС), који истичу да су у највећем ризику деца и млади, незапослени и становници руралних области, пише данас Политика.

Наташа Мијалковић из РЗС рекла је за Политику да се сваке године израчунава такозвани „праг сиромаштва“, а овогодишња рачуница показује да су у највећем ризику од материјалне беде особе које живе саме и чија су месечна примања испод 15.600 динара.

У ризику од сиромаштва су домаћинства са двоје одраслих и једним дететом старости до 14 година, чија су месечна примања испод 28.080 динара, као и четворочлане породице са двоје деце млађе од 14 година, које месечно зарађују до 32.760 динара, рекла је Мијалковић.

Посматрано према старости, указала је она, у највећем ризику су деца и млади од 18 до 24 године, а у најмањем особе старије од 65 година.

Студија РЗС показала је да 40 одсто становника Србије не може да подмири месечне обавезе, двоје од троје људи не може да приушти недељу дана одмора ван куће, а половина није у могућности да обезбеди неочекивани трошак од 10.000 динара који би био плаћен из буџета домаћинства, рекла је за Политику Сарита Брадаш из Центра за демократију, који је недавно организовао дебату о сиромаштву у Србији.

Фонет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАУСТАВИТЕ ЛУДАКА! Јавни дуг ускоро прелази преко 30 милијарди евра! 11

ЗАУСТАВИТЕ ЛУДАКА! Јавни дуг ускоро прелази преко 30 милијарди евра!

Дуг Србије према другим државама је за седам година власти Српске напредне странке повећан са …

АКПА: Плате српских судија и тужилаца најниже у региону 12

АКПА: Плате српских судија и тужилаца најниже у региону

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) предлаже предузимање низа конкретних корака које би у кратком року …

3 Коментара

  1. Ne mogu da verujem kokliko nam dobro ide uy rast RDP od 4 %

  2. Da i najmanje brige na lokalu je briga o siromasnima svi znaju i svi cute. Sta treba da se desi da ljudi. Shvate da se sa trideset hiljade i tri clana ne moze ziveti narocito ako skolujete decu i jos ako se zamerite lokalnim vlastima lako daju otkaz nadju razlog za svoje postupke gde je briga o samohranim majkama sa minimalnim primanjima koje skoluju decu. Jedno pricaju na tv a sasvim drugo u praksi nemate kome ni da se zalite svi povezani i svi rodbina i prijatelji. I ne treba da pucaju u vas ubili su. Time sto su vam uzeli hleb

  3. Сваки четврти становник Србије (25% становништва) налази се не у ризику од сиромаштва, већ је дубоко загазио у сиромаштву. 40% становника Србије не може да подмири месечне обавезе. Да ли је ово доказ о економског и привредног бума земље, како нам причају бајколажи водећи политичари.Чак је један од водећих рекао да су просечне плате код нас веће него у Немачкој. Није писало да се тај неје загрцнуо од пуно хвалбе. Очито, народ ће сачекати прилично дуго до остварења бајколажи вође земље, а за то време нек поживе контејнери за смеће, мада и они оскудевају са храном. Да хране у Србији има, показује податак да се годишње баци 250.000 тона хране или сваки потрошач баци годишње 35 килограма хране. Да ли се упорно чекање исплати?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *