Србија: Ако родитељи оболе, држава преузима бригу о деци

Србија: Ако родитељи оболе, држава преузима бригу о деци

Шта ће бити са децом уколико су оба родитеља заражена вирусом корона и морају у болницу или колективни смештај на сајму, питање је које ових дана мучи многе очеве и мајке који оправдано стрепе за судбину својих малишана. Др Предраг Кон каже да се у новонасталој ситуацији не може рачунати на помоћ бака и дека, јер они спадају у најугроженију категорију становништва, али додаје да су лекари већ морали да решавају овај проблем.

„Имали смо ситуацију у Београду да је један оболео родитељ смештен на Инфективној клиници, други је остао у самоизолацији и није имао ко да чува дете. На крају смо дете одвезли код рођака у унутрашњост, уз сагласност мајке. Мислим да је ујак детета на себе преузео обавезу да води рачуна о детету док се родитељи не излече”, истакао је Кон.

Он је на конференцији за новинаре, организованој поводом отварања сајма за потребе лечења оболелих од короне, навео да деца која нису заражена овим вирусом не иду са родитељима на сајам. Уколико јесу, од њихових година зависи у коју ће здравствену установу бити смештена. Ни у једној ситуацији се неће дозволити да дете остане само ако су родитељи заражени вирусом корона.

„На сајму ће се лечити одрасли људи. Можда би могло да се размишља о томе да деца старија од 12 или 14 година буду смештена са родитељима, али о томе ћемо одлучивати када се сретнемо са том ситуацијом. Знам да ће свима тешко пасти раздвајање и свесни смо колико је то озбиљан проблем”, закључио је Кон.

У Министарству здравља кажу да су за заражену децу обезбеђене постеље у КБЦ „Драгиша Мишовић” у којој се већ лече две бебе оболеле од вируса корона, као и кревети у Земунској болници.

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истичу да ће држава преузети бригу о деци чији родитељи морају да буду хоспитализовани због вируса корона и додају да ће се сваки случај решавати појединачно.

„Због сложености новонастале ситуације, немогуће је пронаћи универзално решење за све случајеве. Оно што је сигурно јесте да деца неће бити остављена без надзора, бриге и адекватних услова за живот. Родитељи који морају да иду у болницу треба да се обрате за помоћ општинском центру за социјални рад и обавесте њихове раднике о својој породичној ситуацији и они ће се постарати да деца буду смештена на сигурној адреси”, истичу у Министарству рада и додају да се на сајту овог министарства налазе телефони свих центара за социјални рад у Србији.

На питање да ли ургентно хранитељство функционише и у ванредним околностима, у Министарству рада одговарају потврдно. У случају да је дошло до напуштања детета од стране родитеља, односно грубог занемаривања и злостављања малишана, деца се ургентно смештају код хранитеља, који су о њима дужни да брину до разрешења кризне ситуације у породици.

Аутор: Катарина Ђорђевић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Завршена расподела непокретности бивше СФРЈ: Шта је припало Србији?

Завршена расподела непокретности бивше СФРЈ: Шта је припало Србији?

На јуче и прекјуче одржаном састанку у Сарајеву окончана је расподела непокретности бивше Југославије између …

Лекари за етику: Сви у суботу на протест против ковид пасоша и присилне вакцине! (видео)

Лекари за етику: Сви у суботу на протест против ковид пасоша и присилне вакцине! (видео)

Организација Лекари и родитељи за науку и етику подржава свенародни протест у суботу 18.9.2021. у …

Један коментар

  1. jadna deca kojoj je drzava i otac i majka, ako ne budu prodana manijacima, pojedena il u kozmetickoj industriji upotrebljena, ostace sirota, bez majke i oca koji zavrsise u masovnom grobu.
    marsale razbojnice copavi, ni ovi posle tebe nisu bolji samo na saranu im nece doci ni prosjaci jer ni paketice nece deliti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *