fbpx

Србија даје два милиона евра дневно за камате

0
(0)

У последње четири године Србија је на враћање свог укупног спољног дуга одвојила 14,5 милијарди евра, пише данашња „Политика“.

Реч је о свим обавезама које су плаћали држава Србија, банке и приведа. Од овог износа чак три милијарде евра су камате. Пред овим податком морају се довести у сумњу спекулације у јавности о томе да само „стране“ банке износе новац из земље.

Мирослав Здравковић, уредник сајта макроекономија.орг, казао је да ови износи отплате показују сасвим нормално сервисирање нашег спољног дуга.
„На отплату спољног дуга месечно плаћамо укупно 303 милиона евра. У просеку 10 милиона евра дневно, уколико рачунамо и нерадне дане. У поменутих 14 милијарди евра камата учествује са три милијарде евра, што значи да за њу у просеку платимо 63 милиона евра месечно или мало више од два милиона евра дневно“, објаснио је Здравковић.

Укупан спољни дуг повећан је за четири године за 4,3 милијарде евра – са 20,530 милијарди у септембру 2008. на 24,832 милијарде евра у септембру ове године.

Краткорични дуг смањен је са 1,918 на 363 милиона евра, а дугорочни је повећан за 5,857 милијарди евра.
„Пошто је од октобра 2008. на отплату главнице потрошено 11,532 милијарде евра, а при расту укупног дуга од 4,302 милијарде евра, јасно је да су нови кредити закључени у вредности од 15,834 милијарде евра. Значи, у структури укупног дуга од 24,8 милијарди евра 15,8 су уговори стари до четири године, а девет милијарди су старије обавезе. То значи да се отплата највећим делом извршавају новим задужењем“, рекао је Здравковић.

„Пошто је на име камате плаћено три милијарде евра, а дуг је повећан за 4,3 милијарде, још се не може говорити о нето одливу девиза по основу сервисирања спољног дуга. Спољни дуг јавног сектора повећан је за 4,662 милијарде евра, банака за 562 милиона, док су предузећа смањила дуговања за 922 милиона евра. У септембру ове године прокњижен је раст спољног дуга за 810 милиона евра, услед промене власника у Апатинској пивари, тако да је до августа спољни дуг привреде смањен за 1,732 милијарде евра или по 37 милиона евра месечно“, казао је Здравковић.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скупо задуживање Србије

5 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишту још две милијарде евра …

Скупо задуживање Србије

4 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишти још две милијарде евра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *