Насловна / Србија / Србија и у нову 2015. годину улази без амбасадора у најважнијој европској престоници Берлину!
Србија и у нову 2015. годину улази без амбасадора у најважнијој европској престоници Берлину! 1

Србија и у нову 2015. годину улази без амбасадора у најважнијој европској престоници Берлину!

Србија и у нову 2015. годину улази без амбасадора у најважнијој европској престоници Берлину. У моменту када на сва звона звони да је у Београд стигло 11 немачких услова за наставак европских интеграција, тврди немачки став нема ко да омекша, па су и прва преговарачка поглавља која Србија треба да отвори у преговорима са Бриселом, на чекању до даљњег.

Уз то односе две земље могу да оптерете непредвиђени политички гафови, попут оног који је направио председник Србије Томислав Николић ушавши у оштру полемику са немачким амбасадором у Србији Хајнцом Велхелмом. Све то, говори да је Србији одавно истекло време да попуни место упражњено опозивом Иве Висковића, јула 2012. године.

Празна српска дипломатска фотеља у Немачкој, према речима бившег амбасадора Србије у Аустрији Милована Божиновића, показује не само да је политика према Берлину у рукама председника Владе Србије Александра Вучића, већ и да је Србија држава са недовршеном спољном политиком.

– Релевантна спољна политика према Немачкој је у рукама најјачег у земљи, раније вицепремијера, сада премијера. Како је видно његово монополско место у тим односима, амбасадор не би ништа фундаментално променио, али то што га нема у тако важној држави, сугерише на недовршену спољну политику и чињеницу да први дипломата у Берлину не би ни знао како да се постави – оценио је Божиновић.

Непостојање амбасадора, сматра саговорник „Вести“, није случајно, већ је последица тешкоћа српске политике да дефинише шта хоће.

– То ствара утисак да је реч о кући у којој је на снази ванредно стање – закључио је Божиновић.

Кина је скоро две године чекала српског амбасадора да би тек недавно отишао бивши министар рударства Милан Бачевић. Мада је после годину дана од опозива претходника, почетком октобра именован саветник премијера Ђерђ Матковић за амбасадора Србије у САД, на сајту српског Министарства спољних послова још увек пише да Амбасаду Србије у најмоћнијој светској сили води отправник послова. Исти случај је и са пријатељским Уједињеним Арапским Емиратима са којима Србија има све значајнију економску сарадњу.

Поништено 58 дипломатских пасоша

Ивица Дачић који је у МСП-у затекао чак 3.218 дипломатских пасоша, 1. новембра је обелоданио да је покренута процедура поништавања 58 привилегованих исправа, а претходних дана је она и окончана. Неким бившим државним функционерима су ови пасоши са важењем од пет година истекли, а ретки попут бившег министра Оливера Дулића против којих се води судски поступак су их вратили. Остаје, међутим енигма да ли је дипломатски пасош остао Милки Нинковић, 85-годишњој ташти шефа државе Томислава Николића и Слободану Тешићу који слови за „трговца оружјем“.

 

Д. Декић – Вести

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Србија уз Бугарску једина у којој расте јаз између сиромашних и богатих 11

Србија уз Бугарску једина у којој расте јаз између сиромашних и богатих

Јаз између примања најбогатијих и најсиромашнијих за последњих пет година у Србији се значајно увећао …

Има ли у Српској академији наука – Срба? 12

Има ли у Српској академији наука – Срба?

По речима и делу, у Српској академији наука и уметности, постоји само један Србин. Свима …

4 Коментара

  1. Младен Домазет

    Ту је Велики Вођа, шта ће нам амбасадор !!! 🙂

  2. Александар Димитријевић

    По чему су они најважнији, сви добро знамо да је тај Берлин извор свих зала које су нам наметнуте!

  3. Ninoslav Bircanin

    Pa ne mogu da nadju Srbina koji zna dobro Nemacki.Kad ministar spoljnih poslova onako prica Engleski sta onda dalje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *