Србија изгубила пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању

Србија изгубила пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању

Национално акредитационо тело (НАТ) изгубило је пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању (ЕНQА). Признавање диплома наших високошколских установа ни на који начин није условљено чланством у овом удружењу, саопштавају из НАТ-а, али остаје бојазан да ово значи додатно срозавање високошколског образовања у Србији.

Претходна Комисија за акредитацију и проверу квалитета („ранији“ КАПК) у фебруару 2018. године изгубила је статус пуноправног члана Европске асоцијација за обезбеђење квалитета у високом образовању. Затим је КАПК “препакован” у Национално акредитационо тело (НАТ).

– НАТ се конституисао у јулу 2018. године, а његова новоформирана Комисија за акредитацију и проверу квалитета („нови“ КАПК) започела је са радом крајем августа те године, и имао је на располагању годину и неколико месеци да отклони све примедбе упућене ранијем КАПК-у – наводи се у саопштењу НАТ-а.

Даље додају да су за тако кратко време отклонили примедбе које су могли, али да “на жалост на седници Борда ЕНQА одржаној 20. фебруара 2020. године НАТ-у, као правном следбенику ранијег КАПК, није обновљено пуноправно чланство”.

– Признавање диплома наших високошколских установа ни на који начин није условљено чланством у овом удружењу. Признавање диплома обављају универзитети и ЕНИЦ/НАРИЦ центри земаља у којима се врши признавање (раније нострификација). Пуноправно чланство у ЕНQА није предвиђено као услов за признавање страних високошколских исправа/диплома у складу са Лисабонском конвенцијом, чији потписник је и Србија, и ниједна земља то не захтева. Признавање наших диплома вршиће се на исти начин као и до сада, по критеријуму оцене планова и програма по којима су подносиоци захтева за признавање диплома студирали – наводи се у саопштењу.

Најважнија примедба односи се на одлуке о акредитацији из члана 23. ст. 11-17. Закона о високом образовању.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену После данашњег састанка председнице Владе …

У Београду и Нишу одржани протести због увођења ковид пропусница (видео)

У Београду и Нишу одржани протести због увођења ковид пропусница (видео)

У центру Београда вечерас се окупило више стотина грађана, који су, како су рекли за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *