Србија је земља у којој правда више не станује

Србија је земља у којој правда више не станује

0
(0)

После одустајања од гоњења Марка Милошевића, а прекјуче и Михаља Кертеса, уследио је нови шок: Апелациони суд оборио пресуду Даријану Мусићу за зверско убиство Владиславе Червенко у Новом Саду. Ови случајеви показали су да је и поред „реформе реформи из 2009.“ српско правосуђе и даље пуно скандала.

Запрепашћеност није крио ни министар правде Никола Селаковић, брзопотезно обећавши нацији хитно преиспитавање ових пресуда, али и поновљено суђење за пожар у новосадској дискотеци у којој је смртно страдало шесторо младих. Селаковић тврди да поштује начела судијске независности, али мора да реагује због „узнемиравања јавности“.

– Иако немам право да се мешам у судске одлуке, грађани имају право на правду и истину. Поднећу захтев за надзор рада свих који су учествовали у процесима – обећао је министар, иначе асистент на Катедри за правну историју Правног факултета за кога причају да вуче погрешне потезе јер „никада није ушао у судницу“.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић указује да оваквим обраћањем Селаковић не доприноси независности правосуђа.

– Министар посебно не сме да врши надзор кад је предмет неправоснажан, па верујем да то обећава јавности у јеку предизборне кампање и пере руке од својих грешака – рекла је Драгана Бољевић за „Вести“. Она сматра да је грешка министра што је и поред критика домаће и стране стручне јавности, задржао из претходне власти послушне чланове Високог савета правосуђа који врши реизбор судија.

За довођење „најгорих судија“ који понижавају грађане, напредњаке је оптужила Демократска странка, а Селаковић их подсетио да су оставили „крш и лом“ у правосуђу. Указао и да је ДС била на власти 2010. када је застарело Кертесово дело.

О лику и делу неких судија проговорио је функционер ДС Владимир Тодорић. Он је указао на то да Апелационим судом који је укинуо пресуду Мусићу, председава Новица Пековић, познат што је пресудио у корист странке која му је оставила тестаментом некретнине. Указао је и на „стручњака за застаревање“, челника Врховног касационог суда Драгомира Милојевића, који је утицао на ослобађање Кертеса, јер му је ВКС марта 2013. укинуо осуђујућу пресуду. Милојевић је, каже Тодорић, председавао и судским већем у случају против монаха Илариона за завођење малолетника, који је такође застарео.

Застарео низ поступака

Због застаревања су руку правде избегли актер афере „коферче“ Секула Пјевчевић, бивши директор Кредитно-експортне банке, владика Пахомије за педофилију и власник пирамидалне банке Јездимир Васиљевић, који је у притвору одлежао 4,5 године. Осим сина Слободана Милошевића Марка, за пребијање отпораша, случајеви су застарели и бројним функционерима Милошевићевог режима, комесарки за избеглице Буби Морини, министрима здравља Лепосави Милићевић, правде Драгољубу Јанковићу, пољопривреде Живанку Радованчеву и телекомуникација Ратку Марчетићу.

У јавне препирке укључили су се и сами судови, па је Виши суд за Кертесово ослобађање оптужио тужиоца Миљка Радисављевића јер се пре три године није жалио на пресуду бившем директору царине због чега је његово дело и застарело.

Политика изнад закон

Комитет правника за људска права каже да је стање у судовима „алармантно“, а реформа извршена „формално, без реалне процене“.
– Нова мрежа судова ни два месеца од нових реформи још није заживела, а измене надлежности довеле су до застоја у суђењима. Случајеви попут Кертеса су допуна слике о правосуђу започете претходном реформом – кажу у Комитету.
Транспарентност Србија је указала на одсуство „политичке воље“ да се случајеви истраже и неуспелу реформу полиције и правосуђа, заложивши се за измене Кривичног законика у делу застарелости поступка.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Алексић: Србијом данас влада и управља мафијашка хоботница (видео)

Мирослав Алексић: Србијом данас влада и управља мафијашка хоботница (видео)

5 (1) Када нема демократског амбијента у коме се разговара о политикама и људима, озбиљним …

Центар за локалну самоуправу: Зашто се улази у нови уговор са БусПлусом?

Центар за локалну самоуправу: Зашто се улази у нови уговор са БусПлусом?

5 (1) Центар за локалну самоуправу поставио је данас питање градској власти зашто се улази …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend