понедељак , 21 септембра 2020

Србија кроз призму Стратфора

0
(0)

„Процурели“ документи америчке обавештајне компаније Стратфор о Балкану

„Од посебног значаја је да се прате односи Русије и Србије. Не занима ме да ли две државе имају пријатељску фудбалску утакмицу, али морамо знати и за то“

Аутор: М. Стојановић – Ј. Диковић

Остин, Београд – Унутрашња политика у Србији је веома збуњујућа и због тога желимо да се информишемо о свему што се у тој држави дешава. Рецимо, заокрети и промене воде ка стварању нових коалиција међу српским политичким странкама, наводи се у документу америчке обавештајне компаније Стратфор под називом „Аналитичке смернице: Теме и питања за истраживаче“, који је „процурио“ у јавност преко Викиликса. 

 

Како се истиче у преписци Стратфорових истраживача Марка Приморца и Марка Папића, од посебног значаја је да се прате односи Русије и Србије. „Не занима ме да ли две државе имају пријатељску фудбалску утакмицу, морамо знати и за то. Потребно је да мотримо на сваку енергетску компанију коју купе Руси у овом региону, као и на сваки корак руских лидера / политичара / бизнисмена на Балкану“, пише у документу заправо једном од више милиона Стратфорових поверљивих мејлова, које је Викиликс прошле седмице почео да објављује.

Електронска документација ове приватне компаније из Остина у Тексасу садржи обавештајне информације и поверљиве анализе из свих делова света, па и у вези с простором бивше Југославије.

У одељку „Балкан“, у писму које је Приморац послао Папићу, наводи се да Срби са севера Косова могу „букнути у сваком тренутку, као и Албанци у долини Прешева и муслимани у Санџаку“.

У смерницама истраживачима Стратфора поручује се да су односи Србије са другим земљама у региону проблематични, као и да пажљиво мотре на економске прилике у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској.

Што се тиче безбедносне ситуације на Балкану, у документу се наводи да је она „сложена“, и да се „на оку морају држати проблеми у Босни“.

„Било је показатеља да етничке групе у Босни траже аутономију или ће насиље поново бити на помолу. Главни проблем односи се на размирице Муслимана и Хрвата. Босна је „кључ“ овог региона. Такође, видљиво је повећање неонацистичког насиља, нарочито против Мађара у Војводини, Рома, Срба и других мањина, попут муслиманске, у Хрватској, као и у Бугарској“, пише у Аналитичким смерницама Стратфора.

Како се додаје, организовани криминал мора пажљиво да се прати, а земље на које треба посебно обратити пажњу су Хрватска, са високим организованим криминалом, Македонија, Албанија/Косово, где треба надгледати активности „албанске руље“. „Црна Гора је цела захваћена организованим криминалом, укључујући и владу. Ту је и Босна, у којој је веома висок продор организованог криминала, и то с двоструко важним руским везама“, пише у документу Стратфора.

Када је реч о протестима, нередима и синдикалним активностима, „нису организовани као у Западној Европи, али демонстрације произвођача млека у Бугарској и раднички протести у Босни су главни проблем“. „Имајте у виду да су протести албанских рудара осамдесетих година прошлог века гурнули, на неки начин, регион у конфронтације“, наглашава се у том документу.

Истраживачима се сугерише да посебну пажњу обрате на појаву било каквих „неоубичајених“ акција исламистичких терористичких група у региону, али и на заплене дроге и оружја.

Што се тиче политичких проблема, акценат се ставља на БиХ. „Босна, Босна, Босна. Свака подела у федерацији муслимана и Хрвата може да представља проблем. Ту је и радикализација Републике Српске“, наглашава се у анализи.

У Стратфоровом документу пише да је Бугарска регионални центар проституције, трговине људима и нарко-ланаца. „Организоване криминалне групе су активне и утицајне. Компаније су често на мети уцене и њихова имовина се уништава. Европска комисија је средином јула 2008. замрзла средства у вредности 1,6 милијарди долара намењених Бугарској због веза владе са организованим криминалом, што показује да је корупција и даље присуства и да достиже највише ешалоне власти“, наводи се у Аналитичким смерницама.

Црна Гора цела под организованим криминалом

„Организовани криминал мора да се прати врло пажљиво. Морамо да будно мотримо на сваки догађај на Балкану који је у вези са организованим криминалом. Државе које посебно треба надгледати су Хрватска, јер је у тој земљи висока стопа организованог криминала, Македонија и Албанија/Косово, где посебну пажњу треба обратити на „активности руље“. Црна Гора је цела под организованим криминалом, укључујући и владу. У Босни је све већи продор криминала, где су нарочито важне руске везе“, оцењује америчка обавештајна компанија.

 

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ ТРАЖЕ НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Поднето најмање 107 пријава, рок за предају захтева суду 3. новембар

5 (2) РОДИТЕЉИ који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају …

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7 (6) Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *