Србија међу шљивама

Србија међу шљивама

0
(0)

Иако је ове године шљива добро родила, воћари нису задовољни, јер је извоз овог воћа доста опао, чак и на досад пријемчиво руско тржиште. Уз то, откупна цена је ниска, 12-15 динара за килограм, што не покрива ни трошкове производње. Стога ће, како се најављује, око 75 одсто од укупног рода шљиве завршити у ракији.

Наши узгајивачи шљива усмерени су на извоз. Било би добро, с обзиром на садашњу ситуацију, да много више пажње поклоне домаћем тржишту и овдашњим потрошачима, који би могли у значајној мери да апсорбују вишкове овог воћа и производа од њих. Али, под условом да садашње неоправдано високе цене буду знатно ниже. Када би на пијацама и продавницама килограм овог воћа, уместо 70-90 био дупло јефтинији, и потрошња би била већа. Исто се односи и на суву шљиву, која сада кошта између 300 и 400 динара, и на џемове за које треба издвојити 400 до 500 динара за теглу од 850 грама.

Уместо тога, воћарима је изгледа много једноставније и лакше да све вишкове шљива прераде у ракију. А шта ће бити са огромним количинама шљивовице, којој ће се ускоро придружити и много тона „лозоваче”. Вероватно ће се потрошити на разним слављима.

Света Јокић,
Београд

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„За шта тачно грађани Србије плаћају Кинезима 3,2 милијарде евра?“

„За шта тачно грађани Србије плаћају Кинезима 3,2 милијарде евра?“

5 (4) Народна странка затражила је данас од Владе Србије да објави детаље и услове …

Доста више тог млаћења празне сламе са специјалцима, СРБИЈИ треба АРМИЈА, корпуси, бригаде, ракетна артиљерија... (видео)

Доста више тог млаћења празне сламе са специјалцима, СРБИЈИ треба АРМИЈА, корпуси, бригаде, ракетна артиљерија… (видео)

5 (2) Јединице Војске и Полиције припремају се за здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend