fbpx

Србија међу шљивама

0
(0)

Иако је ове године шљива добро родила, воћари нису задовољни, јер је извоз овог воћа доста опао, чак и на досад пријемчиво руско тржиште. Уз то, откупна цена је ниска, 12-15 динара за килограм, што не покрива ни трошкове производње. Стога ће, како се најављује, око 75 одсто од укупног рода шљиве завршити у ракији.

Наши узгајивачи шљива усмерени су на извоз. Било би добро, с обзиром на садашњу ситуацију, да много више пажње поклоне домаћем тржишту и овдашњим потрошачима, који би могли у значајној мери да апсорбују вишкове овог воћа и производа од њих. Али, под условом да садашње неоправдано високе цене буду знатно ниже. Када би на пијацама и продавницама килограм овог воћа, уместо 70-90 био дупло јефтинији, и потрошња би била већа. Исто се односи и на суву шљиву, која сада кошта између 300 и 400 динара, и на џемове за које треба издвојити 400 до 500 динара за теглу од 850 грама.

Уместо тога, воћарима је изгледа много једноставније и лакше да све вишкове шљива прераде у ракију. А шта ће бити са огромним количинама шљивовице, којој ће се ускоро придружити и много тона „лозоваче”. Вероватно ће се потрошити на разним слављима.

Света Јокић,
Београд

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срђан Мркаја: Авет удбашког национализма и пустош коју је оставо иза себе

5 (4) Удбашки-национализам је монструозна креатура која је Србима била подметнута у вријеме када је …

Шта ти упоређујеш?! Француски БДП је 2.778 милијарди, италијански 2.084 милијарди а српски бдп је 50 милијарди $

4 (7) Србија данас: Тзв. српски председник Александар Вучић је један од ретких политичара у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *