Србија на седативима и хипнотицима: Преко два милиона људи узима лекове за смирење

0
(0)

Да ли због тога што смо нација под стресом или зато што лекари посежу за рецептима пре него што попричају с пацијентима, тек, лекове из групе седатива и хипнотика у претходних годину дана користило је 22,4 посто испитаника.

Међу испитаницима, 13,9 одсто мушкараца конзумирало је такве лекове и чак 30,9 одсто жена – од тога, 14,6 одсто у последњих месец дана (осам одсто мушкараца и 21,2 одсто жена), углавном оних старијих, подаци су Института за јавно здравље Србије који се бавио употребом седатива, хипнотика и илегалних дрога у нашој земљи.

Према њиховим подацима, сваког дана лекове за смирење или за спавање узима 4,4 одсто одраслих, од којих је већина старости изнад 34 године. Седативи се најчешће прописују за проблеме с анксиозношћу, али и високим притиском, док хипнотике користе у терапији несанице, али и других неуролошких поремећаја. Под стресом и разапете између обавеза на породици, жене чешће посежу за лековима, кажу у „Батуту“. Када су у питању свакодневни корисници седатива и хипнотика, најчешћи су грађани старији од 45 година.

Илегалне дроге, каже др Милан Николић, психолог, на сву срећу слабије користимо, а ту, према подацима до којих су дошли наши лекари, озбиљно предњаче мушкарци, и то они стари до 44 године. Употреба илегалних дрога, бар једном у току живота, забележена је код осам одсто од укупног броја испитиваних људи, старости од 18 до 64 године (10,8 одсто мушкараца и 5,2 одсто жена), са већом заступљеношћу (12,8 одсто) код млађих одраслих људи од 18 до 34 године старости. Употреба било које илегалне дроге у претходних 12 месеци много је мање заступљена (1,7 одсто) код људи старих од 18 до 64 године (2,7 одсто мушкараца и 0,7 одсто жена) и 3,5 одсто у популацији старости од 18 до 34 године.

И избор дроге зависи од дубине новчаника и њене доступности. Најчешће коришћена илегална дрога међу одраслом популацијом је канабис (марихуана и хашиш), чија је употреба, бар једном у току живота, забележена код 7,7 одсто испитаника узраста од 18 до 64 године (10,4 одсто мушкараца и 4,9 одсто жена). У претходних 30 дана канабис је конзумирало 0,8 одсто људи (1,5 одсто мушкараца и 0,2 одсто жена) и 1,8 одсто људи узраста од 18 до 34 године.

Употреба других илегалних дрога је врло ретка. Свега 1,6 одсто испитаника (2,5 одсто људи старих између 18 и 34 године) користило је друге илегалне дроге, а свега 0,4 одсто од укупног броја испитаника (0,6 одсто млађих одраслих људи) у претходних 12 месеци и 0,1 одсто у последњих 30 дана.

Како каже др Николић, разлике у заступљености употребе легалних и илегалних дрога могу се објаснити социо економским приликама у Србији. Наиме, код нас је интензивна употреба алкохола и дувана друштвено прихватљива и углавном се оцењује као мање штетна. За разлику од пића, употреба илегалних дрога, чак и повремено, наилази на високи степен осуђувања и сматра се много штетнијом. А ове ставове потврђује и статистика „Батута“. У Србији се илегалне дроге ређе користе него у већини земаља Европске уније, за разлику од дувана и алкохола, по којима смо у светском врху.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тестирање кинеске екперименталне анти ковид вакцине направило „шум” на везама Кине и Србије

5 (3) У неколико земаља света започета су тестирања вакцине против ковида 19 различитих произвођача …

Срби као кинески заморчићи?! Кинеска вакцина против корона вируса се тестира у Србији

4.2 (5) Кинеска национална биотехнолошка група (ЦНБГ) и „Синовак биотехнолохија лтд“ саопштили су данас да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *