fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Србија по слободи медија у друштву са Бангладешеом, Бурундијем и Камбоџом
Србија по слободи медија у друштву са Бангладешеом, Бурундијем и Камбоџом 1

Србија по слободи медија у друштву са Бангладешеом, Бурундијем и Камбоџом

Организација Фридом хаус упозорила је у извештају о стању слобода за 2018. да власти у Србији сузбијају критичко медијско извештавање кроз притиске и куповину медија, отежавајући рад независних новинара. Статус Србије је са “слободан” спао на “делимично слободан” као последица погоршавања услова у којима се одржавају избори, континуираних покушаја владе и провладиних медија да уруше независност новинара кроз хапшења и кампање застрашивања, као и увећање извршне моћи председника Александра Вучића, које је у супротности са његовом уставном улогом, наводи се у извештају.

Извештај Фридом хауса “Слободе у свету 2019“Извештај Фридом хауса “Слободе у свету 2019“
У извештају Фридом хауса истичу се притисци које током изборних кампања и уочи избора владајућа партија спроводи на бирачко тело, али и независне инситутуције. Опозициони лидери и представници невладиних организација, како је закључила ова организација, суочавају се последњих година све више с нападима и претњама. Фридом хаус запажа и притисак на судије.

Србија по слободи медија у друштву са Бангладешеом, Бурундијем и Камбоџом 2

Фридом хаус констатује злоупотребу јавних ресурса и куповину гласова на последњим председничким изборима на којима је Александар Вучић освојио 55 одсто гласова. СНС је током кампање за ове изборе 2017. имала значајне финансијске олакшице у односу на политичке ривале и додатне бенефиције из јавних ресурса, укључујући злоупотребу јавног сервиса и јавних аутобуса за превоз симпатизера на митинге, наводи се. “Вучић је остао премијер током предизборног периода, без јасне границе узмеђу званичних и предизборних активности”, наводи се.

У општој оцени, Србија је добила 67 од 100 бодова. Степен Слободан оцењен је са 3/7, а исту оцену Србија је добила и када су у питању политичка права и грађанске слободе.

Парламентарне изборе, одржане 2016.године је према оцени из извештаја, обележио притисак на запослене у јавном сектору да гласају за владајућу партију, а привате телевизије су увелико фаворизовале СНС у својим извештајима.

Фридом хаус наводи и да су на градским изборима у марту 2018, по оцени домаћих посматрача забележене процедуралне грешке и бројне неправилности. Гласачи су, како је наведено, приморавани да гласају за СНС, а често су им давани већ попуњени гласачки листићи. Оцењено је и да су медији били наклоњени владајућој партији као и да је било злоупотреба адиминистрације током кампање.

Kако Фридом хаус запажа, изборни закони углавном јесу усаглашени са међународним стандардима, али је њихова примена и даље несигурна, најпре због партијског утицаја. Додаје се и да парламентарно тело које је требало да прати кампању никада није формирано, док медијски регулатор не кажњава злоупотребе у овој сфери.

Фридом хаус: Србија из слободних, пала у групу делимично слободних држава

У извештају пише да су различите манипулације којима се владајућа странка служи у изборним процедурама, укључујући одабир датума за одржавање избора, вршење притиска на независне инситутцијуе и мобилизацију јавни хресурса за подршку кампањи.

Забринутост због некажњивости корупције
Иако је број хапшења због корупције повећан у последњим годинама, оптужбе за случајеве високе корупције су и даље веома ретке, упозорава Фридом хаус. У октобру је министру финансија Синиши Малом, оптуженом за прање пара и друге финансијске преступе, наложено да плати малу казну, док су, с друге стране, истрагу против њега тужиоци одбацили. Управо такав пример поспешује забринутост када је реч о кажњавању званичника повезаних са корупцијом.

Фридом хаус је забележио и претње и нападе на представнике невладиних организација, а наводи се и да су многе судије у Србији пријављивале спољне притиске због процеса које воде, а у којима политичари неретко коментаришу судске поступке, укључујући и оне који су у току или вођење истраге кроз медије.

Медији: Нетранспарентно власништво и аутоцензура
Kако Фридом хаус истиче, упркос Уставу који гарантује слободу медија и закону који увреду не тумачи као повреду закона, медијске слободе угрожене су претњама судским споровима или оптужбама против новинара, мањком транспарентности у власништву над медијима, притиском који на уреднике врше политичари или медијски власници повезани с њима и високим степеном аутоцензуре. Држава и владајућа партија спроводе утицај над приватним медијима, кроз уговоре о оглашавању и остале индиректне субвенције. Док је већи део медија наклоњен влади или избегава критику званичника, поједини настављају да извештавају независно, закључује се у извештају.

У протеклој години, како пише Фридом хаус, новинари који критички извештавају суочавали су се с негативним кампањама, пореским инспекцијама и осталим формама притиска. Према подацима НУНС-а, забележена су 102 случаја кршења медијских слобода у 2018, кроз физичке нападе који су најчешће укључивали и агресивну реторику и остале начине застрашивања. У децембру су истраживачком новинару Милану Јовановићу, који је пратио и извештавао о корупцији, непознати нападачи убацили Молотовљев коктел у кућу.

Ауторка извештаја: Озбиљни разлози за забринутост

Вучићу и Орбану помогла подршка Европе
У извештају Фридом хауса наводи се да су Орбану и Вучићу у централизовању моћи помогле неефикасна опозиција и европска подршка, због чега Репучи поручује да „посао ЕУ није да позива свакога на одговорност, али да критика на рачун медијске ситуације у Србији мора бити гласнија“.

„Владу на одговорност морају позвати различите стране. Најпре, грађани морају да схвате шта се дешава у њиховој земљи и да на изборима смене владу, и даље постоје избори у Србији. Али, свакако и међународна заједница треба да одигра своју улогу. Србија је кандидат за ЕУ, и иако је ЕУ критиковала неке од ових тактика, та критика није толико снажна колико би могла да буде, сразмерно утицају који ово има на потенцијално чланство Србије у ЕУ”, закључила је главна ауторка извештаја.

Репучи је рекла и да се „не може очекивати да ће председник Вучић дозволити промене, већ ће наставити по свом“.

„Ствари иду на горе и не знам да ли смо дотакли дно. Али, и грађани могу нешто да ураде: могу да се боре, да протестују… Промена мора доћи изнутра, то смо видели и у другим земљама: Јерменији, Етиопији, Малезији. Тако нешто се дешава. Људи дођу до преломне тачке и кажу да више не могу да толеришу“, изјавила је Репучи.

Главна ауторка новог извештаја Фридом хауса о слободи медија Сара Репучи изјавила је за Глас Америке да „ситуација у Србији није најгора икад, али да је уочљив пад медијских слобода откад је на власти Александар Вучић и да заиста постоји озбиљан разлог за бригу“.

У данас објављеном извештају Фридом хауса владавина председника Србије Александра Вучића пореди се с владавином мађарског премијера Виктора Орбана, уз оцену да обојица гуше критичко новинарство, консолидују власништво над медијима у рукама блиских сарадника и тиме осигуравају да медији који имају највећу гледаност подржавају владу и блате њене противнике.

Фридом хаус наводи и да су се последњих година појавиле нове алатке и методе којима нелиберални лидери потпуно преузимају контролу над медијима.

„Те методе су много суптилније од хапшења или насиља које бисмо видели у традиционалним диктатурама. Међународни актери, који би хтели да Србија буде у складу са неким стандардима, не би могли да упру прстом у конкретне тактике које утичу на то да грађани не могу да буду објективно информисани. Овај метод је опаснији, јер је веома подмукао и прикривен“, рекла је Репучи.

Она је као пример навела „константне посете пореске инспекције“, што је „тактика која је потпуно легална, а која може да нанесе штету медијима који пролазе кроз те истраге годину за годином“.

Фридом хаус је у извештају оценио и да су нелиберални лидери у Србији и Мађарској мајстори у конструисању позитивних наратива о себи и нове реалности, у чему велику улогу имају државни медији.

Репучи је оценила да „када се у контролисаним медијима ствара паралелна реалност, а грађани се ослањају на те медије да би били информисани – промене су тешке, али не и немогуће“.

„Србија је демократска земља, и даље постоји шанса за ротацијом моћи, и даље можемо да будемо оптимисти и верујемо да ће се нешто променити. Али, узимајући све у обзир, ситуација је веома озбиљна“, додала је.

Извор: Инсајдер, Радио Слободна Европа

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ ће таксистима плаћати нове аутомобиле из буџета 12

Народ ће таксистима плаћати нове аутомобиле из буџета

Први пут од почетка октобра таксисти јуче нису блокирали београдске улице јер је пао договор …

Држава од породица палих бораца тражи кирију за станове које су им изградили Јапанци 13

Држава од породица палих бораца тражи кирију за станове које су им изградили Јапанци

Породице палих бораца и ратних војних инвалида већ 12 година живе у Улици Палих бораца …

2 Коментара

 1. Рече ВЕЛЕИЗДАЈНИК:
  Брже, јаче, боље !
  А пошто већег ЛАЖОВА у историји нисмо имали, на крају је испало:
  Брже, јаче ГОРЕ !
  Сигурно ће бити и ГОРЕ.
  Са ВЕЛЕИЗДАЈНИКОМ се не треба надати неком бољитку !

 2. Где смо у слободи медија? Где смо у привредном и економском развоју зашто ту тапкамо? Медији. продавање магле у разним паковањима: У конзервама, у брикету, у ринфузу. Све имамо преко главе само нам медији шкрипе. Е… па ј**и га миловане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *