Србија по слободи медија у друштву са Бангладешеом, Бурундијем и Камбоџом

0
(0)

Организација Фридом хаус упозорила је у извештају о стању слобода за 2018. да власти у Србији сузбијају критичко медијско извештавање кроз притиске и куповину медија, отежавајући рад независних новинара. Статус Србије је са “слободан” спао на “делимично слободан” као последица погоршавања услова у којима се одржавају избори, континуираних покушаја владе и провладиних медија да уруше независност новинара кроз хапшења и кампање застрашивања, као и увећање извршне моћи председника Александра Вучића, које је у супротности са његовом уставном улогом, наводи се у извештају.

Извештај Фридом хауса “Слободе у свету 2019“Извештај Фридом хауса “Слободе у свету 2019“
У извештају Фридом хауса истичу се притисци које током изборних кампања и уочи избора владајућа партија спроводи на бирачко тело, али и независне инситутуције. Опозициони лидери и представници невладиних организација, како је закључила ова организација, суочавају се последњих година све више с нападима и претњама. Фридом хаус запажа и притисак на судије.

Фридом хаус констатује злоупотребу јавних ресурса и куповину гласова на последњим председничким изборима на којима је Александар Вучић освојио 55 одсто гласова. СНС је током кампање за ове изборе 2017. имала значајне финансијске олакшице у односу на политичке ривале и додатне бенефиције из јавних ресурса, укључујући злоупотребу јавног сервиса и јавних аутобуса за превоз симпатизера на митинге, наводи се. “Вучић је остао премијер током предизборног периода, без јасне границе узмеђу званичних и предизборних активности”, наводи се.

У општој оцени, Србија је добила 67 од 100 бодова. Степен Слободан оцењен је са 3/7, а исту оцену Србија је добила и када су у питању политичка права и грађанске слободе.

Парламентарне изборе, одржане 2016.године је према оцени из извештаја, обележио притисак на запослене у јавном сектору да гласају за владајућу партију, а привате телевизије су увелико фаворизовале СНС у својим извештајима.

Фридом хаус наводи и да су на градским изборима у марту 2018, по оцени домаћих посматрача забележене процедуралне грешке и бројне неправилности. Гласачи су, како је наведено, приморавани да гласају за СНС, а често су им давани већ попуњени гласачки листићи. Оцењено је и да су медији били наклоњени владајућој партији као и да је било злоупотреба адиминистрације током кампање.

Kако Фридом хаус запажа, изборни закони углавном јесу усаглашени са међународним стандардима, али је њихова примена и даље несигурна, најпре због партијског утицаја. Додаје се и да парламентарно тело које је требало да прати кампању никада није формирано, док медијски регулатор не кажњава злоупотребе у овој сфери.

Фридом хаус: Србија из слободних, пала у групу делимично слободних држава

У извештају пише да су различите манипулације којима се владајућа странка служи у изборним процедурама, укључујући одабир датума за одржавање избора, вршење притиска на независне инситутцијуе и мобилизацију јавни хресурса за подршку кампањи.

Забринутост због некажњивости корупције
Иако је број хапшења због корупције повећан у последњим годинама, оптужбе за случајеве високе корупције су и даље веома ретке, упозорава Фридом хаус. У октобру је министру финансија Синиши Малом, оптуженом за прање пара и друге финансијске преступе, наложено да плати малу казну, док су, с друге стране, истрагу против њега тужиоци одбацили. Управо такав пример поспешује забринутост када је реч о кажњавању званичника повезаних са корупцијом.

Фридом хаус је забележио и претње и нападе на представнике невладиних организација, а наводи се и да су многе судије у Србији пријављивале спољне притиске због процеса које воде, а у којима политичари неретко коментаришу судске поступке, укључујући и оне који су у току или вођење истраге кроз медије.

Медији: Нетранспарентно власништво и аутоцензура
Kако Фридом хаус истиче, упркос Уставу који гарантује слободу медија и закону који увреду не тумачи као повреду закона, медијске слободе угрожене су претњама судским споровима или оптужбама против новинара, мањком транспарентности у власништву над медијима, притиском који на уреднике врше политичари или медијски власници повезани с њима и високим степеном аутоцензуре. Држава и владајућа партија спроводе утицај над приватним медијима, кроз уговоре о оглашавању и остале индиректне субвенције. Док је већи део медија наклоњен влади или избегава критику званичника, поједини настављају да извештавају независно, закључује се у извештају.

У протеклој години, како пише Фридом хаус, новинари који критички извештавају суочавали су се с негативним кампањама, пореским инспекцијама и осталим формама притиска. Према подацима НУНС-а, забележена су 102 случаја кршења медијских слобода у 2018, кроз физичке нападе који су најчешће укључивали и агресивну реторику и остале начине застрашивања. У децембру су истраживачком новинару Милану Јовановићу, који је пратио и извештавао о корупцији, непознати нападачи убацили Молотовљев коктел у кућу.

Ауторка извештаја: Озбиљни разлози за забринутост

Вучићу и Орбану помогла подршка Европе
У извештају Фридом хауса наводи се да су Орбану и Вучићу у централизовању моћи помогле неефикасна опозиција и европска подршка, због чега Репучи поручује да „посао ЕУ није да позива свакога на одговорност, али да критика на рачун медијске ситуације у Србији мора бити гласнија“.

„Владу на одговорност морају позвати различите стране. Најпре, грађани морају да схвате шта се дешава у њиховој земљи и да на изборима смене владу, и даље постоје избори у Србији. Али, свакако и међународна заједница треба да одигра своју улогу. Србија је кандидат за ЕУ, и иако је ЕУ критиковала неке од ових тактика, та критика није толико снажна колико би могла да буде, сразмерно утицају који ово има на потенцијално чланство Србије у ЕУ”, закључила је главна ауторка извештаја.

Репучи је рекла и да се „не може очекивати да ће председник Вучић дозволити промене, већ ће наставити по свом“.

„Ствари иду на горе и не знам да ли смо дотакли дно. Али, и грађани могу нешто да ураде: могу да се боре, да протестују… Промена мора доћи изнутра, то смо видели и у другим земљама: Јерменији, Етиопији, Малезији. Тако нешто се дешава. Људи дођу до преломне тачке и кажу да више не могу да толеришу“, изјавила је Репучи.

Главна ауторка новог извештаја Фридом хауса о слободи медија Сара Репучи изјавила је за Глас Америке да „ситуација у Србији није најгора икад, али да је уочљив пад медијских слобода откад је на власти Александар Вучић и да заиста постоји озбиљан разлог за бригу“.

У данас објављеном извештају Фридом хауса владавина председника Србије Александра Вучића пореди се с владавином мађарског премијера Виктора Орбана, уз оцену да обојица гуше критичко новинарство, консолидују власништво над медијима у рукама блиских сарадника и тиме осигуравају да медији који имају највећу гледаност подржавају владу и блате њене противнике.

Фридом хаус наводи и да су се последњих година појавиле нове алатке и методе којима нелиберални лидери потпуно преузимају контролу над медијима.

„Те методе су много суптилније од хапшења или насиља које бисмо видели у традиционалним диктатурама. Међународни актери, који би хтели да Србија буде у складу са неким стандардима, не би могли да упру прстом у конкретне тактике које утичу на то да грађани не могу да буду објективно информисани. Овај метод је опаснији, јер је веома подмукао и прикривен“, рекла је Репучи.

Она је као пример навела „константне посете пореске инспекције“, што је „тактика која је потпуно легална, а која може да нанесе штету медијима који пролазе кроз те истраге годину за годином“.

Фридом хаус је у извештају оценио и да су нелиберални лидери у Србији и Мађарској мајстори у конструисању позитивних наратива о себи и нове реалности, у чему велику улогу имају државни медији.

Репучи је оценила да „када се у контролисаним медијима ствара паралелна реалност, а грађани се ослањају на те медије да би били информисани – промене су тешке, али не и немогуће“.

„Србија је демократска земља, и даље постоји шанса за ротацијом моћи, и даље можемо да будемо оптимисти и верујемо да ће се нешто променити. Али, узимајући све у обзир, ситуација је веома озбиљна“, додала је.

Извор: Инсајдер, Радио Слободна Европа

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

2 Коментара

 1. Рече ВЕЛЕИЗДАЈНИК:
  Брже, јаче, боље !
  А пошто већег ЛАЖОВА у историји нисмо имали, на крају је испало:
  Брже, јаче ГОРЕ !
  Сигурно ће бити и ГОРЕ.
  Са ВЕЛЕИЗДАЈНИКОМ се не треба надати неком бољитку !

 2. Где смо у слободи медија? Где смо у привредном и економском развоју зашто ту тапкамо? Медији. продавање магле у разним паковањима: У конзервама, у брикету, у ринфузу. Све имамо преко главе само нам медији шкрипе. Е… па ј**и га миловане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend