fbpx

Србија премала за оволико банака

0
(0)

Београд — Банкарски сектор у Србији суочиће се са бројним изазовима ове године, каже председник Извршног одбора Ерсте банке у Србији Славко Царић.

Он је као изазове навео скуп и тешко доступан капитал из иностранства, па чак и могућност уласка државе као већинског власника.

У наредних четири до пет година велика је вероватноћа да ће се десити консолидација и смањење броја банака на домаћем тржишту због истих процеса у иностранству, наговестио је он.

Председник Извршног одбора Ерсте банке је подсетио на спајање грчких Алфа и ЕФГ банке које су се ујединиле на европском нивоу, након чега ће то учинити на локалним тржиштима. 

Царић је рекао да неће бити изненађење ако се у наредним годинама догоде аквизиције банка у Европи, што ће имати одјека и на српско тржиште, оценивши да је банкарски сектор у земљи превелики за овако мало тржиште. 

Он се дотакао и наговештаја да би држава у Комерцијалној банци требало да обави докапитализацију од око 100 милиона евра, истакавши да уколико се за то набаве средства неће бити речи о приватизацији у следећих неколико година, а да ће у супротном приватизација бити неминовна 2013. 

Бивши гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић рекао је да би поново требало размислити о новом Бечком споразуму са највећим банкама у земљи да не смањују обим кредита. 

Јелашић, који је у НБС провео осам година, упозорио је на опасност и проблеме које у овој години могу да изазову проблематични кредити због смањења профитабилност банака.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бела кућа спремна да на ублажавање последица пандемије потроши 6 трилиона долара

1 (1) * Шеф (Националног) економског савета Беле куће Лоренс КАДЛОУ: „Цео пакет ће чинити …

Катастрофалне прогнозе економиста: Амерички БДП пашће за 30 одсто

5 (3) ЊУЈОРК – Економисти „Морган Стенлија” и „Голдман Сакса” оцењују да ће пандемија коронавируса …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *