Криза еврозоне сеје страх по свету

Криза еврозоне сеје страх по свету

Давос — Светски економски и политички лидери траже од Европске уније (ЕУ) хитну акцију ради сузбијања дужничке кризе у зони евра.

“Никада нисам био оволико уплашен као сада”, казао је званичник Хонгконга Доналд Чанг који је за своје четири деценије рада у јавном сектору доживео низ економских посртања, као што је била азијска финансијска криза из 1997. године.

“Потребна вам је одлучна и брза акција свих влада заједно”, додао је он указавши да је кашњење већ довело до непотребног повећања ионако великог дуга.

Подсетимо, агенција за оцену кредитних рејтинга Фич је снизијла кредитну способност пет чланица зоне евра, укључујући Италију и Шпанију, због њихових лоших финансија и рањивости на нагле промене тржишног поверења. Француској, другој по величини економији зоне евра, агенција “Стандард и Пурс” већ је одузела врхунски рејтинг.

Он наводи да је “пре два месеца проблем Грчке могао да буде решен отписом 20 одсто дуга. Сада је чак и 50 одсто мало и можда ће бити потребно 70 одсто. Зато делујте брзо. Потребна вам је одважност и одлучност”. 

Премијер Јапана Јошихико Нода је означио еврозону као “велики извор претњи по светску економију”. 

“Еврозона треба да предузме велике кораке ради ублажавања забринутости међународне заједнице и тржишта”, рекао је премијер Нода, додавши да “свет жарко жели стабилизацију економија и финансија у Европи”. 

Нода је казао да је Јапан “спреман да подржи европске напоре колико год је то могуће” и упозорио да ће се чланице еврозоне суочавати са дуготрајним напорима за повратак кредибилитета на тржишту. 

И јапански министар економије Мотохиса Фурукава, такође, очекује да Европа учини све што може како би успоставила ‘заштитни зид’ ради смиривања тржишта. 

Он је покушао да направи разлику између великог јапанског дуга и оног који притиска еврозону, истакавши да се први финансира углавном са домаћег тржишта и да “неће довести до кризе”. Фурукава је, међутим, признао да је питање дуга његове земље “велики изазов” који захтева хитно решавање.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Због поскупљења струје за привреду за 2,7 пута део српске привреде ће да стане, а други ће тај трошак уградити у цене финалних производа

Због поскупљења струје за привреду за 2,7 пута део српске привреде ће да стане, а други ће тај трошак уградити у цене финалних производа

Због поскупљења струје за привреду за 2,7 пута део српске привреде ће да стане јер …

Предраг Кон прети народу новим карантином и то таман око православних празника

Предраг Кон прети народу новим карантином и то таман око православних празника

Припадник ваксерског лобија др Предраг Kон рекао да је приметио измене у понашању грађана у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *