Србија тајно користила руске ракете бук?

0
(0)

Руски експерти из научноистраживачког института „Тихомиров“ у Жуковском код Москве тврде да понос америчког ратног ваздухопловства, стелт бомбардер Ф-117А, није оборен захваљујући умешности српских официра, већ модерним противваздушним руским системом бук, који Србија званично никада није имала. Ову тврдњу недавно је изнео један од војних експерата листа „Известија“ у ауторском тексту објављеном у часопису „Руска реч“.

„Тајна обореног авиона Ф-117А откривена је случајно. У музеју, иначе једног од водећих института за пројектовање радара, појавио се нови експонат: комад кабине злосрећног америчког бомбардера. Натпис испод експоната недвомислено говори да је циљ погођен ракетом руског противавионског ракетног система бук.

То објашњење је донело и нову недоумицу. Наиме, српска армија тада није поседовала бук, као што га не поседује ни данас“, наводи се у овом тексту у коме се тврди да су делови „невидљивог“ на загонетан начин појавили и у подмосковском граду Жуковском, у Институту за аеронаутику Громов, иначе главној научној установи Русије која се бави проучавањем нових материјала и технологија.

Саговорници „Вести“ тврде да су се руски експерти овог пута ипак „заиграли“.

– Ф-117А оборен је 23. марта 1999. године захваљујући умешности Треће батерије 250. бригаде РВ и ПВО и то без ичије стране помоћи, па тако ни ракетног система бук, већ њиховом умешноћу из уз помоћ радара који је стар око 40 година. То је једина и права истина. Заправо, наша противваздушна одбрана је током НАТО агресије, својим модификованим ракетним системима, погодила још два „невидљива“ који су, иако оштећени, ипак успели да се врате у своје базе – тврди некадашњи командат РВ и ПВО генерал Спасоје Смиљанић.

Према његовим речима, од тренутка када је „невидљиви“ дотакао блато Буђановца, места где је пао, почеле су да се испредају најфантастичније приче.

– Томе, нажалост, доприносе и некадашњи учесници тих догађаја. Недавно је један од пилота који и даље ради у Војсци испричао како је добио наређење да својим мигом пресретне У-2, који лети на висини од 21 километар. А овај је спавао у пилотском комбинезону чекајући команду да дејствује! – наводи Смиљанић.
И војнополитички коментатор Александар Радић сматра да тврдње руских стручњака „не пију воду“.

– Ф-117А је погођен ракетом С-125 М нева М коју је испалила јединица чије се мирнодопске трупе налазе у Јакову. Волео бих да је другачије и да смо заиста имали модерне противваздушне системе, али је у питању био само сплет срећних околности. Наиме, НАТО команда је у случају прелета овог авиона учинила низ техничких превида, а при том тај авион ни тада није био америчко технолошко чудо, већ бомбардер који се показао као крајње непоуздан, због чега је и повучен из употребе – наводи Радић.

Моћан ракетни систем

Ракетни систем ПВО БУК-М1 намењен је за одбрану јединица величине корпуса од напада из ваздушног простора. Основна варијанта је способна за дејство против авиона и хеликоптера на свим висинама њихове употребе, а на захтев наручиоца систем се може оспособити и за ефикасно дејство против крстарећих ракета и циљева који примењују интензивно електронско ометање. Борбене компоненте система су: командно возило 9С470М1, радар 9С18М1, саходни лансер 9А310М1, возило за транспорт и лансирање ракета 9А39М1 и ракета 9М38М1.

 

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ ТРАЖЕ НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Поднето најмање 107 пријава, рок за предају захтева суду 3. новембар

5 (2) РОДИТЕЉИ који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају …

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7 (6) Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, …

2 Коментара

  1. Србија тајно користила руске ракете бук?
    &gt ;http://t.co/WdYJLHAY6w

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *