fbpx

Србија: У 150.000 кућа нико не живи

0
(0)

Хиљаду села нема продавницу, 500 нема ни асфалтирани пут. Заустављање одумирања села и добар живот младих од пољопривреде, која се темељи на задругама је тешка али не и немогућа мисија речено је на састанку министра без портфеља задуженог за регионални развој и представника 16 регионалних развојних агенција. Очекује се израда стратегије на основу које ће од владе тражити новац за економско оживљавање руралних подручја.

Србија има 570 хиљада регистрованих пољопривредних газдинстава а само 40 хиљада воде људи млађи од 40 година. Како би остали на својим имањима, а понеки се можда и вратили на њих, влади ће предложити мере за економски напредак.

„Ту нам је идеја да слободну државну земљу уступимо тим младим пољопривредницима на коришћење без надокнаде по строго утврђеним принципима, на начин на који данас то адекватни приступ науци, техници и знању захтева“, рекао је министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић.

Србија годишње изгуби 36 хиљада становника док Београд ове године има 15 хиљада житеља више. Нови Сад четири, а Ниш две хиљаде. Цех таквих миграција плаћају рурална подручја.

„Ми данас имамо око 4.700 насеља, немамо ни једно село по уставу. Имамо 1.200 села која ће нестати у наредих 10 до 15 година. Значи свако четврто. У 86 посто села опада број становника“, истиче Бранислав Гулан из САНУ.

Хиљаду села нема продавницу а 500 нема ни асфалтирани пут. У 150.000 кућа нико не живи. Ипак охрабрује податак да су од почетка кампање „500 задруга за 500 села“ основане 474 задруге.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Један коментар

  1. ma nemoj, u 150 000 kuca niko ne zivi, da mnoge su nemackim namestajem namestene, da niste hteli u njih arapske i africke turiste i evropske cigane da naselite. — te rodne kuce je neko od roditelja nasledio ili krvavo zaradio pa kupio.
    — odjebite banditi masonski, satanisticki i genocidni tudjini iz ustasluka dotumarali, ovde bi ste hteli vase carstvo stvarati, pederluk i pedofiliju siriti, otmati i prevaspitavati. — logore, /pardon, stadione/ praviti, razbojnike komunalne, vasu gardu, umnozavati da jedan zaposleni mora trojcu lebom raniti. — u rasturanju Srbije i onih idiota iz akademije pomoc imate. — od crkava jednu pravite vi smradovi sto papi sluzite.
    — pazite da se ne zajebete, da i vi ko baba merkelica ne pocnete da drhtite, sikter bre, odjebite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *