Србија у ауторитаризму, спречен дијалог у друштву

Србија у ауторитаризму, спречен дијалог у друштву

4.8
(5)

После председника Александра Вучића, и премијерка Ана Брнабић сматра да је извештај Фридом хауса у коме је Србија пала у „хибридне режиме“ у којима је власт заснована на ауторитаризму као последици непотпуне демократске промене, нетачан и „пун контрадикторности“.

Брнабић је за РТС рекла да је као председница Владе послала Фридом хаусу „студиозан одговор на 18 страна“.

– Чуди ме да организација Фридом Хаус за писање извештаја нема тим стручњака, већ само једну особу. Тај извештај не одсликава право стање у Србији, казала је Брнабић. Ипак је, баш као и Вучић пре неколико дана, додала да ће власт усвојити неке примедбе из извештаја Фридом хауса.

Професор Факултета политичких наука, Раде Вељановски сматра за да је Брнабић одговорила на чак 18 страна Фридом хаусу „јер живи у уверењу да је њихов начин владања безгрешан, што је доказ да она и остали у тој власти немају елементарне критеријуме шта значи добра владавина и шта значи владати демократски и у интересу грађана“.

– Брнабић покушава да вербално потре све доказе који су потпуно очигледни, да се представи у бољем светлу… А све то ради и због тога што смо непосредно пред изборима, па жели да каже да извештај Фридом хауса није тачан, јер су они сјајни и треба да остану још на власти, истиче Вељановски за Данас.

Упитан да прокоментарише то што је Србија пала у „хибридне режиме“ по мишљењу Фридом хауса, наш саговорник објашњава да се хибридност дефектује тиме што се могу уочити формалне стране демократије које су присутне, попут тога да постоје закони, који садрже опредељења демократског света.

– И када неко има такве законе, може да тврди да је ово демократска земља. Међутим, Фридом хаус и остали који анализирају ситуацију у Србији гледају, пре свега, на оно што се дешава у пракси. Дакле, некада је тешко повући ту линију тако оштро између демократске и недемократске земље, али оно што се дешава у јавности свакога дана, са медијима, могућношћу слободе говора, критичког односа према стварности је оно што се цени, и ми смо у томе пали, и то је у потпуности тачно, објашњава Вељановски. Према његовом мишљењу, Србија се налази у јако лошем стању, а може да буде још горе од тога.

– Након ових избора, они ће сигурно добити убедљиву власт, јер су и ове последње месеце пандемије користили за сопствену промоцију. Kористиће све механизме да народу буде и горе него што јесте, јер се налазимо у изразито ауторитарном систему – наглашава Вељановски.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, указује за Данас да „нама није потребан извештај Фридом хауса, јер најбоље знамо где и како живимо“.

– Свако критичко мишљење се дочека на нож и спречен је сваки дијалог у друштву. Има пуно индикатора који указују да је у Србији демократија озбиљно доведена у питање, наглашава Бисерко. Kако додаје, проблем није само власт, већ и опозиција, која иако нема неке могућности, нема ни прави фокус, нити нуди алтернативу.

– Србија има озбиљан проблем да схвати зашто је дошла у ову ситуацију у којој се налази 30-ак година и зашто нема начина да из тога изађе. Kако време пролази, све су мање могућности за излазак из овога, јер су нове генерације одрасле на моделу који не захтева никакву упитаност. Напротив, њихово решење је одлазак из земље или учлањење у владајућу партију, указује Бисерко.

СНС злоупотребљава већину

Фридом хаус је у свом извештају подсетио и на оцене посматрача Савета Европе и Организације за Европску безбедност и сарадњу да су последњи парламентарни избори 2016. у Србији показали да СНС „злоупотребљава већину, замагљује разлику између државних и партијских активности, врши притисак на бираче, нарочито оне запослене у јавном сектору“ као и да „мами бираче кроз социјалне иницијативе“.

Пише: Ј. Диковић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Телевизије са националном фреквенцијом у Србији постале средство промоције, пропаганде и одмазде у функцији личне власти

Телевизије са националном фреквенцијом у Србији постале средство промоције, пропаганде и одмазде у функцији личне власти

5 (3) Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је да је у Србији више фактора …

СРБИ У ОСВИТ ЂУРЂЕВДАНА 7529 - Александар ШАРГИЋ, Радован KАЛАБИЋ, Игор ИВАНОВИЋ (видео)

СРБИ У ОСВИТ ЂУРЂЕВДАНА 7529 – Александар ШАРГИЋ, Радован KАЛАБИЋ, Игор ИВАНОВИЋ (видео)

5 (2) Где су Срби пред Ђурђевдан 7529. На округлом столу у организацији Радија Сербона …

Један коментар

  1. uspeo vam ovaj lik ovekovecen ko ekstaza dekorisanog ordenom svetoga vucicodlacica, dal mu bizon sisa mudrost il od pozadi gura da ne padne ni avaza, al valjalo bi ga umnoziti ko artijane ikone za svece satranista.
    odok povracati, pre no sto krenen 100. eura uzeti.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend