Србија у чељустима секти (2): Тренутак слабости води у лавиринт

0
(0)

Већ годинама проблем секти у Србији разматра адвокат Мирослав Васић из Центра за антрополошке студије, организације која се бави екстремним верским организацијама. Он за „Вести“, са скупа у Бугарској посвећеном сектама, каже да је, према његовом искуству, тешко дефинисати тип особа које секте врбују.

– То могу бити и стари и млади, различитог социјалног порекла, богати, али и сиромашни. Ту су људи слабијег и високог образовања, различитог имовинског стања. Зато су и жртве разнолике. Користи се њихов тренутак слабости, када су најнемоћнији, јер је тада најлакше понудити им „спас“, нови пут, убедити их да постоји решење за њихове проблеме. То је тај тренутак када их врбују – сматра Васић.

Он објашњава да готово свака жртва секти има неку животну муку.

Србија у чељустима секти (1): Ђавољи мамци на сваком кораку

– Свако од њих има неку тешку животну причу. Кључан је тренутак слабости, када прилазе таквим групама, јер им се нуди солуција која на први поглед изгледа примамљиво. Затим полако улазе у један тунел док не дођу до лавиринта, када почиње паклена игра – каже Васић и додаје да доста жртава потражи помоћ стручњака.

Помоћ са више страна

– Када се жртва нама обрати за помоћ, у томе поред мене учествују и психолози, психијатри. Треба их лагано вратити на пут и објаснити последице индоктринације којој су били подвргнути. Процес је дуготрајан и мукотрпан. Важна је подршка породице. Неопходно је огромно стрпљење – објашњава Васић.

Саговорник „Вести“ истиче да управо изоловане верске групе, у чврстом убеђењу да само оне поседују монопол на истину, бивају подложне манипулацији и не презају од злочина према ближњима.

Сутра – Србија у раљама секти (3): Туку децу јер се смеју!

Б. Ђокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Црно сунце друге Србије

0 (0) Сваке недеље увече седам пред телевизор са осећањем гађења и одвратности. Заиста стрепим …

ИНТЕРВЈУ: Зоран Луковић – Секте су опасније него икада, зато што делују кроз појединце! (видео)

0 (0) Гост емисије „Интервју“ био је господин Зоран Луковић, бивши инспектор београдске полиције и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *