Секте харају Србијом!

4.2
(12)

Опасност од секти и култова све више вреба са интернета упозоравају српски стручњаци. Борци против те за појединца разорне и по друштво опасне пошасти указују да је циљ секти искоришћавање људске слабости ради стицања користи.

У придобијању следбеника, како објашњава члан Европске федерације за борбу против секти Зоран Луковић, осим дописивања путем друштвених мрежа, постоји и визуелна комуникација Скајпом коју раде „увежбани гуруи“. У циљу омасовљења, према његовим речима, ове добро организоване групе деструктивног деловања, не презају ни од чега.

– Оне иду трагом наших потреба, оног што желимо, за чим жудимо, а што најчешће у комуникацији преко интернета одајемо. Нуде одређене ствари, нама се свиде та лака решења и кренемо ка њима – појаснио је Луковић.

Он указује да секта, односно њен члан с којим се остварује виртуелни контакт, размишља комерцијално.

– Ми смо за њих конзументи, потрошачи, неко ко треба нешто да уложи. Ми очекујемо помоћ, а она нам се даје у етапама. Кроз те етапе најчешће дајемо новац и изгубе се време и нада – рекао је Луковић.

Стрпљење и одрицање

Након тога неретко долази, како каже, до конкретне комуникације путем Скајпа. Стога упозорава да се секте данас могу уочити кроз начине на које нам се нуде, а не кроз организацију.

– Важно је да блиске особе жртве секти сарађују и буду стрпљиве. Рад са неким ко је у секти не може да буде краћи од шест месеци. То је стрпљив рад, пун одрицања и пажљивих потеза, јер је члан секте заиста поверовао у нешто и кренуо од неког свог дефицита у животу – рекао је наш саговорник.

Луковић је истакао да је важно обавештавати јавност када секте промене начин манипулације и упозорио да било која прича о безбедности на интернету није потпуна ако прескаче проблематику секти.

Сексуално искоришћавање

Држава, међутим, нема регулативу која би се подробније бавила сектама, каже за „Вести“ адвокат Мирослав Васић. Он додаје да је нови талас технологија донео разлике у наступу и организацији секти. Интернет комуникација не може да буде забрањена и тешко се лоцира, што је отежало препознавање деловања секти.

– Раније су деловале традиционалне секте, чије су се поставке и домети знали, а данас је компликованије јер одступају од клишеа. Више немају класични облик, нити су доследне у идеологији, већ ослушкују потенцијалне жртве. Према њиховим слабостима обликују циљ који се, осим код сатаниста, готово увек своди на материјални, али постоји и сексуално и друго искоришћавање – појашњава наш саговорник.

Он указује да секте жртву уништавају економски и психофизички изолујући је од породице и пријатеља. Тиме секте уништавају и породицу.

– Веома су опасни и држава мора да донесе закон и успостави механизме деловања против секти – закључује Васић.

Француски модел

– Србија нема као Француска легислативу која би подразумевала да се деловању секти супротстави држава. Уместо тога, тиме се годинама бавимо ми као група волонтера стручњака у Центру за антрополошке студије где пружамо правну, саветодавну, медицинску, психолошку и другу помоћ – рекао је Васић.

Узму душу и паре

Зоран Луковић каже да људи уложе од 1.000 до 30.000 евра, јер верују да иду ка духовној аристократији.

– Прихватају могућност да буду месије и гуруи, да руководе одређеним људима. А такве понуде коштају – упозорава Луковић.

Додаје да то раде и средњошколци из потребе да положе матуру или да буду у центру пажње. Новац узимају од родитеља, на пример за курсеве страних језика, а проследе их сектама.

Окрените се породици

Социолог Бојан Панаотовић не спори да постоје изузетно деструктивне секте, али указује да осим њих са интернета вребају и други центри моћи и организације погубне по личност.

– Нарочито је важно да деца и малолетници не упадну у канџе таквог утицаја. Зато би родитељи требало да буду технолошки писмени и прате да им малишани или тинејџери не скрену на странпутицу – каже Панаотовић.

Он напомиње да ни одрасле особе не смеју да дозволе да буду заведене и да им се „прода рог за свећу“.

– Треба да знају да их неће просветлити оно што се тражи од њих: да забораве породицу, пријатеље, посао, цео дотадашњи живот и да дају новац и младост – прича овај социолог и одраслим особама саветује „филтер здравог разума“.

Човек, према његовим речима, треба да се окрене, дружењу, читању, шетњама, послу и свакодневној комуникацији са окружењем, а да смањи време проведено уз компјутер или мобилни телефон.

Моћни као ФБИ

Секте су, истиче публициста и професор Владимир Димитријевић, увек користиле најмодернија техничка средства за придобијање следбеника, као и разне облике манипулације ради приближавања циљним групама.

– Интернет од почетка омогућује да њихово деловање буде прилагођено онима који се налазе у кризном периоду или су у потрази за смислом живота. Треба имати у виду и да секте уз помоћ интернета прикупљају велику количину информација, о чему је писао највећи руски стручњак за секте Александар Дворкин. Он је навео да је један од главних циљева сајентологије прикупљање и чување велике грађе информација како би помоћу њих свако могао да се компромитује и контролише: од обичног члана секте до силних овог света – каже Димитријевић.

Он подсећа да је пре 25 година бивши шеф бироа ФБИ у Лос Анђелесу рекао да сајентологија има једну од најефикаснијих обавештајних служби која може да се такмичи чак и са његовом.

– Од тада се капитал секте повећао вишеструко. Она може да унајми много више адвоката и приватних детектива, што повећава могућности за обављање сложених специјалних операција – каже професор Димитријевић, који као једини лек види велики опрез у приступању интернету.

Д. Декић, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    Јако далеко од истине. Секте су на репу новоуспостављеног ланца исхране људским душама. То су само ситни лешинари који долазе да покупе расуте појединачне мрвице остале после гозбе главних грабљиваца који су прво банализовали па затим затрли веру, а одмах за њом систем вредности, нацију и породицу. Тек када се створи ситуација опште релативности, обезбожености и масовног незнања, секте могу да имају неки ефекат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend