Србија: Зашто нису пуне ковид болнице, као летос? Лажирали су бројке оболелих!
фото: Танјуг, Министарство добране

Србија: Зашто нису пуне ковид болнице, као летос? Лажирали су бројке оболелих!

Последњих дана у Србији бележи се рекордан број новооболелих од коронавируса, али је број хоспитализованих, као и оних који чекају у редовима испред ковид амбуланти знатно мањи него у току јула, када је на дневном нивоу било знатно мање заражених. Део објашњења лежи у томе што су у току претходног таласа бројке значајно лажиране и што тренутне боље одражавају право стање, каже за Нова.рс проф. др Зоран Радовановић.

У Србији данас регистрован рекордан број новооболелих од коронавируса, чак 1.053, знатно више од претходног “црног рекорда” и 757 заражених у суботу, 24. октобра.

С обзиром на то, било би очекивано да су редови испред ковид амбуланти енормно велики, или бар попут оних који су били у јулу, у пику претходног таласа коронавируса, када је максимално регистровано 476 новооболелих у једном дану.

Ово, срећом, није случај ни са бројом хоспитализованих од коронавируса. На пример, 26. јула, на врхунцу другог пика, званично је било хоспитализовано 4.544 пацијента који су се лечили од коронавирса, док су тренутно хоспитализоване 823 особе.

Епидемиолог Дарија Kисић Тепавчевић у петак је на конференцији Kризног штаба и сама нагласила да је тренутно знатно мањи број хоспитализованих него у току јуна и јула.

“Сада у апсолутним бројевима јесте више заражених него пре, али је у односу на укупан број позитивних мањи број хоспитализација, имамо и више капацитета него пре, за које се надам да их нећемо никад искористити”, рекла је Kисић Тепавчевић.

Епидемиолог проф. др Зоран Радовановић каже за Нова.рс да тренутан број хоспитализованих још увек није прави одраз броја новозаражених на дневном нивоу, јер ће он из дана у дан да расте.

Мањи редови испред ковид амбулатни, међутим, указују на то да су бројке раније у већем броју биле лажиране, тврди епидемиолог.

“Сада је већи проценат позитивних у односу на тестиране. Званично се креће око 12 одсто, а раније је он вештачки држан испод пет”, каже Радовановић и додаје да је чак измишљан и број урађених тестова.

Искуства људи који су посетили ковид амбуланте у току јуна и јула, показују и да је тада мали број који су се јављали на преглед заправо тестиран на корону.

“У неким ковид амбулантама број позитивних у односу на број оних који се јаве преглед сад је прешао 30 одсто, и иде на 50 одсто”, каже епидемиолог.

Сматра да су тренутне бројке много ближе стварном стању ствари, јер “смо проваљени да смо лагали” због чега је Србија приморана да јавности приказује тачније бројке.

Напомиње да су бројке најдрастичније лажиране у периоду од 21. маја до 24. јуна, кад је дошло до пораста броја хоспитализованих.

Милена Илић Мирковић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Законом о референдуму се држава отима од грађана и припрема распродаје земље

Законом о референдуму се држава отима од грађана и припрема распродаје земље

Иако власт користи обавезе о измени Устава везане за правосуђе као изговор, делује да је …

ПРЕДРАГ КОН: Нема ништа од ковид пропусница 24/7, нове мере дају резултате

ПРЕДРАГ КОН: Нема ништа од ковид пропусница 24/7, нове мере дају резултате

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је да засада неће бити увођења ковид пропусница 24/7, јер тренутно …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    ”Последњих дана у Србији бележи се рекордан број новооболелих од коронавируса, али је број хоспитализованих, као и оних који чекају у редовима испред ковид амбуланти знатно мањи него у току јула…”

    Поново перфидна игра речи ради стварања жељеног утиска и поново Нова.рс.

    Тестирање може у најбољем случају да пружи податак о броју НОВО ПОЗИТИВНИХ. То још увек нису НОВО ОБОЛЕЛИ нити ће већина њих то икада бити, само ће тихо и без симптома стећи имунитет. Зато је мање ковид пацијената у болницама, као што рече Др Тепавчевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *