Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре...

Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

4.4
(14)

Од Нове године плаћаћемо порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, штале, сенике, амбаре, чардаке, голубарнике, пушнице, сушаре, рибњаке, па чак и на надстрешнице које покривају површину већу од десет квадрата. Цену за утврђивање износа пореза диктираће цене по којима су продаване гараже у конкретној општини. Ово је предвиђено новим изменама Закона о порезима на имовину, чији нацрт је управо објавило Министарство финансија.

Да корона може да нам “дође главе” не само дословце већ и новчано, показује нови државни план о повећању намета на имовину. Државну касу од јануара идуће године пуниће порези на имовину које ће плаћати грађани и фирме и то на објекте који до сада нису ни били опорезовани.

Готово невидљива измена постојећег закона, где се уместо “гараже и гаражна места”, међу непокретностима које се опорезују уводи група “гараже и помоћни објекти” (члан 6а новог закона), омогућила је да под лупу порезника дођу практично сви објекти које грађани имају у својим двориштима, без обзира да ли је реч о подруму или шупи у којој држе огрев, или штали у којој гаје животиње, или амбар у коме је смештена храна за њих.

Шта се све опорезује

Министарство финансија препознаје три групе помоћних објеката који се опорезују.

У првој групи су две врсте објеката – они који нису зграде: бунари, базени, резервоари, цистерне… и они који спадају у помоћне зграде изграђене на истом земљишту где и стамбени или пословни објекат. То су котларнице, подруми, шупе за смештај огрева и слично.

Друга група помоћних објеката обухвата економске објекте у складу са законом којим се уређује планирање и изградња.

Трећа група су надстрешнице основе преко десет квадрата које су самостални објекти.

Kада је реч о овој другој групи – економски објекти, регулисани Законом о планирању и изградњи, списак је још шири.

“Економски објекти јесу објекти за гајење животиња (стаје за гајење коња, штале за гајење говеда, објекти за гајење живине, коза, оваца и свиња, као и објекти за гајење голубова, кунића, украсне живине и птица); пратећи објекти за гајење домаћих животиња (испусти за стоку, бетонске писте за одлагање чврстог стајњака, објекти за складиштење осоке); објекти за складиштење сточне хране (сеници, магацини за складиштење концентроване сточне хране, бетониране сило јаме и сило тренчеви), објекти за складиштење пољопривредних производа (амбари, кошеви), рибњаци, кречане, ћумуране и други слични објекти на пољопривредном газдинству (објекти за машине и возила, пушнице, сушионице и сл.)”, наводи се Закону о планирању и изградњи.

Нацрт измена Закона о порезима на имовину од данас је у својеврсној јавној расправи, која траје до – 4. новембра.

“Сугестије и примедбе могу да се доставе Сектору за фискални систем путем електронске поште на адресу фискални.сектор@мфин.гов.рс најкасније до 4. новембра 2020. године, до 15:30 сати”, стоји на сајту Министарства финансија.

Цена за обрачун

Порез на имовину утврђиваћа се и плаћати у складу са новим законом почев за 2021. годину.

“Kод утврђивања пореза на имовину за 2021. годину за помоћне објекте примењиваће се просечне цене квадратног метра гаража и гаражних места у зонама које су утврђене на основу цена у промету тих непокретности у зонама или граничним зонама у складу са чланом 6. Закона о порезима на имовину, односно просечне цене гаража и гаражних места у најопремљенијој зони, ако су објављене до 30. новембра 2020. године”, наводи се у новом Закону о порезима на имовину.

Даниела Илић Kрасић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и Шапић - Kупачице моја направићемо чудо (видео)

Вучић и Шапић – Kупачице моја направићемо чудо (видео)

5 (2) Сви су ми говорили да си курва а ја им нисам веровао. Vulinizacija …

Јовановић: Срби на Косову се више боје Вучићевих криминалаца са севера од албанске парадржаве (видео)

Јовановић: Срби на Косову се више боје Вучићевих криминалаца са севера од албанске парадржаве (видео)

5 (3) Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да се Срби са …

3 Коментара

 1. E, pa sad mi je jasno što se mnogi Srbi poturčiše.
  Od sad im više ne zameram.
  Ako su to sadašnji Bošnjaci, povlačim sve loše što sam rekao o njima.Oprostite i bežite što dalje od nas Srba, kao što svi i uradiše.Ostali smo sami sebi da između sebe vadimo oči, optužujući sve, svašta i svakoga da nas je gazio, šikanirao, maltretirao, izrabljivao,…
  Ustvari, to smo radili mi.
  Albanci pobegoše, Crnogorci pobegoše, Bosanci, Hrvati, Slovenci, a ne bi me iznenadilo da to učine Vojvođani i ostali, jer su ovi ludaci našli šifru kako da sve rasteraju i unište Srbiju.
  Počinjem da sumnjam i da smo oteali Turke.Po svoj prilici su pobegli od nas.
  Šta nam preostaje?
  Poturčiti se npr i otići u Tursku, ali samo da nije tamo onog ludaka Erdogana?
  Poarapiti se i izmoliti neku arapsku ambasadu za azil?
  Ili da neko normalan povede 3. srpski …
  Čitav život sam proveo odvajajući od usta da bih napravio nešto kako bih mogao više da radim, ali ovi džabalebi samo sede, množe se, prohtevi im nezasiti i sve čine da te spreče da nešto praviš i radiš.Jednostavno, od tebe prave neradnika, sirotinju i propaliteta, kao što su i oni.
  Sve sam ja ovo mogao da popijem, ali sam hteo da nešto stvorim.
  Oni mi to ne daju, jer će me naterati da sve ovo srušim, pošto čitava penzija ne može da plati sve ove njihove poreze.
  Da li je moguće da u 21.veku na svetu postoji ovakva ludnica?

  • До сада су државе опорезовале привредну активност кроз ПДВ. Сада ће опорезовати и ваздух који удишемо. Напредна банда броји 700.000 паразита. То су нерадници и нешколовани, са лажним дипломсма и полуписмени, проститутке, певачице, бебиситерке, љубавнице и љубавници, сви запослени фиктивно у државним фирмама. Сав тај башибозук треба исхранити, обући у у скупа одела, испрскати скупим парфемима и платити им скупа службена путовања. Онда треба финансирати све њихове привредне промашаје правећи држави нове дугове. Та жгадија предвођена потпуним лудаком годишње створи само нови дуг у износу од 1.200.000.000 динара који се додаје на досадашњи дуг.
   Осим вакцина, глобалисти подржавају задуживање и уништење привреде, како би народи дошли на Ротшилдов казан да моле за кору хлеба. Тада ће их кувар са кутлачом питати – да ли пристају да чика Ротшилд преузме власт, и сви ће наравно пристати.
   А онда ћете тек видети (или нећете моћи) шта ће бити…

 2. u dupetu cara zivotinja, kome se i ludi pop miroslav klanja, genocidnog zlikovca i bosansko-krvatskog neandertalca, nadje se svasta, on to istrese a izme/t/cari to prihvate ko usmeni dekret, prepisu udare pecat pa u sluzbeni glasnik onoj lepotici da to objavi.
  od majmuna ne mozes nikako coveka napraviti, od coveka lako postaju majmuni, pa ih valja drzati u kavezu, djeci za zabavu, a kad se premnoze ne slat u prasum ko sto vidite vratice se, vec pokloniti masovnom ubici kauboju kovid bilu da na njima isprobava vakcinu.
  krapinski krvat-neandertalci tumaraju vec 100 000. godina, jedose sto uvatise od tudje dece, i pise sto iscedise, danas to isto rade, zovu se satanisti, decozderi i adrenohromopije, i onda jedose i stare ljude jerbo nemase penzije.
  sad takvi vole pare, pa kradu i otimaju i iz grkljana cupajuju.
  kako sa takvima; baci im zutu banku, pa kad se sagnu udri maljem il buzdovanem o glavudzu., pardon guzicu u koju svasta ulazi i izlazi, zato se i zovu picousti.
  mnogo smo postali nezni, oprastamo i ljutom neprijatelju, zaboravljamo na Glinu, Gradisku, Jasenovac i onom ludom majmunolikom englezu darvinu mnogo verujemo.
  majmuni se ne menjaju.
  odok povracati.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend