Србија: Због цене по бензин у комшилук

0
(0)

Возачи у Србији плаћају можда и најскупљи бензин у региону. Литар евродизела, без обзира на мало појефтињење, кошта 160,40 динара (1,35 евра), док за литар аутогаса мора да се издвоји 76,40 динара (0,64 евроценти).

Истовремено, у Црној Гори је поскупео бензин, тако да је литар „евросупера 95“ скупљи четири цента и кошта 1,36 евра, а евросупер 98 за три цента и његова цена сада износи 1,39 евра.

– Литар евродизела грађани ће плаћати по непромењеној цени од 1,21 евра, док ће лож уље за велепродају коштати 1,19 евра. Али, цене горива у Северној Македонији су пале за један денар, односно за половину денара. У складу са новим ценама, безоловни (еуросупер БС-95) коштаће 69,5 денара (1,13 евро), безоловни (еуросупер БС-98) 71,5 денара (1,17 евро).

Цена дизела у Северној Македонији износиће 61,5 денара, односно око евро. Будући да је сезона летњих одмора у току, грађани Србије пролазећи кроз Македонију точе гориво, јер је тамо јефтиније.

– По резервоару уштедим и до 20 евра, што заиста много значи. Иначе у Србији плаћамо скуп бензин, а квалитет и није неки – прича Београђанин Горан А, који је недавно са породицом летовао на Халкидикују.

Ипак, грађани Србије традиционално по гориво одлазе у комшилук, а највише у Семберију, где су цене бензина 0,96 до 0,99 евроценти.

Милорад Стевић, председник Занатско предузетничког удружења у Бијељини каже да је цена горива у Семберији најнижа у Републици Српској и БиХ, додајући да цене покушавају да спусте и у другим срединама.

Ненад Д. из Малог Зворника каже да у последњих пет година редовно сипа гориво на пумпама у Каракају кад прелази у Зворник, где ради као професор у средњој школи.

– Увек се сипа пун резервоар. Редовно користимо ове погодности и мислим да највећи део становника Малог Зворника сипа гориво на пумпама у Каракају. Тако исто раде становници Лознице, које само мост дели од Шепка. Чак и људи из Ваљева долазе камионима са великим резервоарима да наспу гориво. У РС иду и пољопривредници, који гориво за механизацију купују на пумпама у Шепку – каже овај професор из Малог Зворника.

Најповољније на тромеђи

Милорад Стевић објашњава да географска позиција Семберије чини ово подручје веома фреквентним.

– Бијељина је на тромеђи Хрватске, Србије и БиХ чин. Познато је да људи због повољне цене долазе из пограничних места да овде точе гориво, што свакако подиже промет и утиче повољно на укупан привредни потенцијал града – каже Стевић.

земља            цена евродизела

Србија                 1,35

Црна Гора           1,21

Реп. Српска        0,99

Македонија          1,02

(цене у еврима)

Н.С.Прерадовић, Вести онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поскупљење струје треба да прикрије губитке ЕПС

5 (5) Одлука надлежних да струја у Србији од 1. фебруара поскупи за 3,4 одсто …

Струја поскупљује од 1. фебруара

5 (3) Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend