fbpx

Српска предузећа позајмила 700 милиона евра само за голи живот

0
(0)

ЗА кредите које субвенционише држава влада велико интересовање предузећа, тако да су банке затрпане захтевима. Према незваничним подацима у протекла два месеца више од 11.000 фирми је поднело захтеве у вредности од око 700 милиона евра. Иначе, у овој години је издвојено 60 милиона евра за дотирање, а банке ће одобрити зајмове у висини од 1,2 милијарде евра повољних кредита.

Комерцијална банка је почела у јуну, одмах по усвајању уредбе са реализацијом субвенционисаних кредита и закључно са 1. августом је примила 1.746 захтева, у укупном износу од 10.234 милијарде динара. Укупно је одобрен 1.501 захтев, у укупном износу од 8.561 милијарда динара. Исплаћено је 1.415 кредита, у укупном износу од 7.864 динара.

– Интересовање фирми је изузетно велико, кредити су најповољнији на тржишту и захваљујући субвенцијама Владе Републике Србије, камата за кредите са роком отплате до 18 месеци износи само 5,45 одсто на годишњем нивоу, што је много повољније у односу на тржишне услове који су владали пре почетка одобравања субвенционисаних кредита – каже Бојан Кордић, извршни директор за послове са привредом у Комерцијалној банци.

Банка Интеза бележи изузетно интересовање привредника за субвенционисане кредите за ликвидност и трајна обртна средства. Банка је примила близу 3.700 захтева за овај модел кредита, а велико интересовање показују како клијенти из сегмента малог бизниса, тако и представници корпоративног сектора. Укупан износ реализованих субвенционисаних кредита за ликвидност и трајна обртна средства у Интези је око девет милијарди динара, док се позајмице у вредности од готово 3,5 милијарди динара налазе у фази обраде или су у процесу реализације.

Прокредит банка је у периоду од 11. јуна ове године па све до сад исплатила више од 46 милиона евра субвенционисаних кредита у сарадњи са Министарством финансија. У броју то је 794 клијената за сада, али исплате су још увек у току. Намена ових кредита је била одржавање ликвидности и финансирање трајних обртних средстава.

– Кредити су били исплаћивани и одобравани на основу развијеног модела кредитне анализе и процене прилагођене пословању сваког клијента понаособ. Оваквом анализом клијенти су у врло кратком року добијали повратне информације о свом пословању, али и савете везане за њихово пословање од својих личних банкара – наводе у Прокредиту.

Како је Прокредит банка развојно оријентисана институција, постала је једна од првих пет банака са највећим учешћем у Програму субвенционисаних кредита развијеним од стране Министарства финансија и привреде последњих година.

– Такође напомињемо да је интересовање за овим кредитима прилично велико, те ће по нашим проценама исплата субвенционисаних кредита трајати још наредних месец дана. Сходно томе, ово је добра односно повољна прилика за све привреднике који су размишљали у правцу задужења – истичу у Прокредиту. 

И ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ

УРЕДБОМ Владе Србије предвиђено је да предузетници и микро предузећа могу да добију кредите до 10 милиона динара, мала предузећа до 100 милиона динара, средња до 400 милиона, а велика предузећа до 500 милиона динара.

У Уредби се наводи и да за субвенционисање камате није потребно издвојити средства у буџету Србије за 2014. годину, док ће из буџета за 2015. бити издвојено три милијарде динара, а 2016. године 3,9 милијарди динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скупо задуживање Србије

5 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишту још две милијарде евра …

Скупо задуживање Србије

4 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишти још две милијарде евра …

2 Коментара

 1. ЗАПОСЛИО САМ 50 ДРУГОВА ИЗ СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ,ПА ШТА !

  Београд – Нисам запослио само 19 сарадника, како тврде ваши извори, већ између 40 и 50 људи – каже др Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту радника “Железница Србије”.

  Нико од функционера СНС које је „Блиц“ позвао није желео да коментарише партијско запошљавање: Др Владо Батножић
  Наиме, у писму које је “Блицу” пре два дана доставила група лекара Завода наводи се да је Батножић, откако је у јуну 2013. године преузео руководеће место, запошљавао по партијско-пријатељској линији, доводећи на места саветника, помоћника, правника, секретарица, менаџера и других чланове СНС, пријатеље из МУП-а, чак и родбину председнице Управног одбора те установе.

  „Кад дођете на руководеће место, онда правите свој тим. Није ми партијска припадност била одлучујућа, гледао сам да поставим људе који ће радити и донети резултат. Сменио сам пет-шест директора и знам да се многима није допало. Нисам ја омиљени лик у овој кући. Мој посао су паре, да их зарадимо. Да имамо опрему, добре лекаре и добре услуге. Заборавили су да наведу имена младих лекара које сам запослио“, самоуверен је Батножић који је од оснивања странке члан СНС.

  У писму су наведена имена и функције 19 новозапослених, од којих је чак 13 из СНС, а четворо из Батножићевог Општинског одбора Савског венца (секретар, председник омладине и два члана), где је био председник Савета за здравство.

  „Више немам времена за тај савет. Радим у Заводу по 18 сати, од установе која је била губиташка довели смо је у плус. Шта моји лекари и запослени раде у слободно време, да ли су чланови партија или не, то ме не интересује, већ само резултат“, каже Батножић.

  За сва­­­­ког од поменутих запослених чланова СНС он каже да су му били потребни и за сваког има оправдање. Неке је, каже преузео, као што је саветник др Драгољуб Филиповић, пензионисани лекар који је остао да ради услед недостатка лекара специјалиста медицине рада. За саветника је узео Зорана Мемића, такође пензионисаног у МУП, по професији графичког дизајнера да му, како каже, уређује сајт.

  „Било је неколико запуштених области, па и сајт је био катастрофалан. Довео сам човека који ради по уговору о делу за накнаду од 35.000 динара“, каже директор, додајући да је за исту накнаду и такође по уговору о делу ангажовао познаницу из МУП-а Мирку Милисављевић, архитекту.

  Симоновић без коментара

  Смењени директор “Железница Србије” Драгољуб Симоновић у писму групе лекара оптужен је да је за чланове Управног и Надзорног одбора тог Завода довео пријатеље и рођаке, да је чак и личног шофера именовао за члана УО. За време мандата је запослио више од 100 својих људи. Вођење сарадника по елитним ресторанима где се на трошак „Железница“ праве рачуни и по 1.500 евра, огромни трошкови за путовања и репрезентацију постали су стандардни начин Симоновићевог пословања. До јучерашњег броја директор Симоновић није одговарао на наше позиве.

  Дугачак је списак новозапослених где се, међутим, издвајају имена родбине председнице Управног одбора др Здравке Поповић Станковић. Признаје да је запослио њену кћерку, 30-годишњу Бојану Луковић, образлажући то упражњеним местом.

 2. https://www.youtube.com/watch?v=grp_8thSs0Y#t=11 Putinomanija u Moskvi. Više hiljada Moskovljana, poklonika lika i dela Vladimira Putina, satima je strpljivo čekalo u redu kako bi kupili majice sa likom predsednika Rusije.

  Majice sa Putinovim likom razgrabljene u Moskvi

  U ponudi je bio „Putin sa naočarima“, „Putin na konju“, a kontigent od 7.000 majica bukvalno je razgrabljen. Majica je koštala 22 evra. Majicu sa Putinovim likom obukao je i holivudski superstar Miki Rurk.

  Miki Rurk „šeta“ Putina Miki Rurk „šeta“ Putina

  Američki glumac Miki Rurk kupio je u ponedeljak u tržnom centru u Moskvi majicu s likom ruskog predsednika…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *