Српска привреда у (не)милости ММФ и домаћих безмозгаћа

Српска привреда у (не)милости ММФ и домаћих безмозгаћа

ПРЕДУЗЕЋА у реструктурирању, од 1. јуна неће више бити заштићена од принудне наплате. Наиме, последњег дана маја, истиче рок у којем је држава “чувала” ове фирме од поверилаца. Многа, од 97 предузећа, која су досад била заштићена од повериоца, после тог датума ће завршити у стечају. Надлежни зато настоје да спасу око 25 фирми које су од стратешке важности за државу и траже дозволу од Међународног монетарног фонда да им продуже заштиту у наредних годину дана.

Како “Новости” сазнају, на списку предузећа која би требало да добију посебан статус су РТБ Бор, ЈП “Ресавица”, “Галеника”, “Индустрија каблова” из Јагодине, Пољопривредна корпорација Београд, “Прва петолетка”, ГП “Мостоградња”, “Петрохемија”…

Министар привреде Жељко Сертић јуче је потврдио да ће Влада Србије тражити од ММФ-а одобрење за продужетак рока за заштиту 25 стратешких фирми од наплате потраживања поверилаца у наредних годину или две. Главне теме разговора са мисијом ММФ-а биле су приватизација, проблеми фирми у реструктурирању и стање у јавним предузећима.

– Влада разговара са ММФ-ом да се рок за заштиту продужи у наредних годину до две, јер су у тој групи веома важна предузећа, међу којима је и “Петрохемија” – рекао је Сертић. – Морамо обратити посебну пажњу на тих 25 фирми. Покушаћемо да им обезбедимо неку врсту заштите, како бисмо направили адекватне моделе да та предузећа или у деловима распродамо или да кроз реструктурирање наставе да живе, јер у овом облику то није могуће.

Сертић је стране кредиторе обавестио да ће судбина 338 предузећа предвиђених за приватизацију бити дефинисана до 1. јула. Објаснио је и да је процес приватизације суочен са тешкоћама изазваним правним проблемима, пре свега судским процесима који су у току и реституцијом.

– Отежавајућа околност су и огромна дуговања појединих фирми – рекао је министар привреде. – Само 50 предузећа из портфолија Агенције за приватизацију дугује више од четири милијарде евра. До сада су објављени позиви за приватизацију 12 предузећа, а до краја маја ће бити оглашена продаја још 15 фирми.

СВЕ ПО ПЛАНУ

СА спајањем “Коридора” и “Путева Србије” се касни и тај поступак биће завршен у наредних месец дана, а све друго у ресору саобраћаја и грађевинарства одвија се по плану, истакла је јуче Зорана Михајловић, ресорни министар након састанка са представницима ММФ.

– Разговарали смо о реструктурирању “Железница Србије” које се одвија по плану, спајању “Коридора” и “Путева” и имплементацији Закона о планирању и изградњи – навела је Михајловићева. – Од 1. јула “Железнице” ће функционисати кроз три одвојене фирме као холдинг компанија, која ће имати ограничен рок трајања на две године, а од овог предузећа се очекује да направи реалан план уштеда.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Монета за спасавање глобалиста

Монета за спасавање глобалиста

Шта се крије иза емисије специјалних права вучења, наднационалног безготовинског новца који има право да …

Како су комунисти уништили српску привреду

Како су комунисти уништили српску привреду

Уместо подгревања носталгије за деведесетим, осамдесетим, седамдесетим… мора се поштено рећи да је здрава економија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *