Плате и пензије остају на леду

0
(0)

Иако је Александар Вучић, премијер Србије уочи Првог маја најавио да би већ од 1. октобра могло доћи до одмрзавања плата и пензија, то се ако је судити по првим реакцијама након почетка званичних преговора са ММФ неће догодити.

Шарене лаже: Насанкани радници

Наиме Влада Србије ће имати тежак посао да у наредним данима убеди мисију Међународног монетарног фонда да пристане на повећање плата у јавном сектору и пензија, пре 2017. године.
Додатни отежавајући фактор могао би да буде и то што је према последњим подацима, бруто домаћи производ у првом тромесечју пао, упркос нешто бољој наплати пореза од очекиване.

Избори?

– Уколико ипак на јесен дође до повећања плата и пензија то ће бити знак да се спремају републички избори из само властима знаних разлога. Можда
ће покушати да искористе још увек какав-такав рејтинг – наводи Прокопијевић.

Милан Ћулибрк, економски аналитичар у изјави за „Вести“ каже да не очекује никакво одмрзавање плата и пензија.

– Уколико би дошло до одмрзавања плата и пензија Србија би била у минусу 100 милијарди динара годишње. Проблем је што у Србији није ништа урађено у вези структурних реформи па морамо да штедимо на платама и пензијама – наводи Ћулибрк.

Према његовим речима најава одмрзавања плата и пензија је била више ствар за унутрашњу употребу.

– Србија је у врло незавидној ситуацији, јавни дуг стално расте. То је једним делом последица што се Србија задуживала у доларима, који је веома ојачао у односу на динар – наводи Ћулибрк.

Мирослав Прокопијевић, економиста каже за „Вести“ да верује да ће се Србија у овој рунди преговора са ММФ-ом провући, иако пола ствари које је од њен тражио ММФ није испунила.

– Што се тиче раније најаве повећања плата и пензија од тога нема ништа, јер Србија нема пара ни за овај ниво плата. Земља се задужује непрестано – наводи Прокопијевић.

 

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проф др Комазец демонтирао Вучићеву економску превару: Опет ће украсти пензије! (видео)

3.9 (18) Србију чека велики пад БДП и све приче режима о томе како ћемо …

БОГАТО Извршна директорка Телекома има шест послова и плата

4.7 (15) Извршна директорка за приватне кориснике у Телекому Јана Љубичић за обављање ове функције …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend